New Zealand menyampaikan kenaikan kadar yang terbesar pernah berlaku; Inflasi Singapura berkurangan pada Oktober

UBS menjangkakan China akan dibuka semula sepenuhnya menjelang suku ketiga 2023

UBS Wealth Management menjangkakan untuk melihat pembukaan semula sepenuhnya untuk China menjelang suku ketiga tahun depan disebabkan beberapa faktor.

“Kami berpendapat bahawa masa diperlukan untuk kerajaan ingin menyemak mesej awam kerana [some] kebimbangan di kalangan orang ramai China adalah sangat nyata,” kata Min Lan Tan dari UBS Global Wealth Management pada “Squawk Box Asia” CNBC.

Beliau menambah negara perlu berusaha untuk meningkatkan kadar vaksinasi warga emas serta memastikan sistem perubatan yang mencukupi disediakan sebelum pembukaan semula penuh.

Mengenai langkah terbaharu untuk mengurangkan kuarantin bagi pelancong antarabangsa, Tan menyifatkan ia sebagai “dua langkah ke hadapan dan satu langkah ke belakang.”

Membuka semula negara adalah “akan menjadi satu proses, bukan satu peristiwa,” katanya.

– Jihye Lee

Kadar inflasi Singapura meredakan kenaikan harga gas dan elektrik yang lebih kecil

Kadar inflasi teras Singapura susut 0.2% kepada 5.1% pada Oktober pada asas tahunan, Kementerian Perdagangan dan Industri (MTI) dilaporkan – selepas melihat indeks yang sama pada 5.3% pada bulan September.

Indeks harga pengguna terkini untuk Oktober adalah lebih rendah daripada tinjauan Reuters yang meramalkan 5.3% untuk Oktober.

Kadar inflasi untuk semua item juga merosot kepada 6.7% pada bulan Oktober pada asas tahunan selepas melihat kadar 7.5% pada bulan September.

MTI berkata pelonggaran itu disebabkan kenaikan lebih kecil dalam barangan dan perkhidmatan, serta harga gas dan elektrik.

“Harga tenaga dan komoditi makanan telah turun daripada paras tertinggi yang dicapai pada awal tahun ini, tetapi kekal tinggi berikutan kekangan bekalan yang berterusan,” kata kementerian itu dalam satu kenyataan.

— Lee Ying Shan

Saham Malaysia sedikit berubah kerana penantian negara untuk perdana menteri baharu berterusan

Saham yang disenaraikan di Malaysia sedikit berubah apabila kebuntuan politik negara berterusan dan media tempatan melaporkan raja Malaysia, Yang di-Pertuan Agong, akan membuat keputusan, tanpa memberikan garis masa.

Penanda aras indeks KLCI turun 0.09% selepas dua sesi negatif.

Antara saham wajaran tinggi indeks, Genting Malaysia jatuh 2.33% selepas melaporkan pendapatan suku ketiganya, dan Sarung Tangan Atas juga kehilangan 1.1% — manakala Nestle memperoleh 0.28% dan CIMB meningkat 0.18%

The ringgit malaysia mengukuh sedikit berbanding dolar AS pada sesi pagi dan terakhir berada pada 4.5690.

— Jihye Lee

Saham permainan dalam talian China lebih tinggi apabila tindakan keras terhadap sektor itu nampaknya semakin berkurangan

Bank pusat New Zealand membayangkan lebih banyak kenaikan di hadapan

Gabenor Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) Adrian Orr berkata bahawa sasaran tunggal bank itu adalah untuk mendapatkan kadar tunai rasmi ke tahap di mana inflasi boleh lesu.

Komen Orr datang selepas bank pusat menyampaikan kenaikan kadar terbesarnya sebanyak 75 mata asas.

“Kadar inflasi teras kami terlalu tinggi,” kata Orr dalam sidang akhbar, sambil menambah bahawa bank pusat “berada di bawah laluan kitaran pengetatan.”

Dalam siaran akhbar berasingan sejurus selepas keputusan itu, RBNZ berkata, “Ahli jawatankuasa bersetuju bahawa keadaan monetari perlu terus diperketatkan lagi.

— Lee Ying Shan

Saham BYD jatuh selepas Berkshire Hathaway mengurangkan pegangan

Saham daripada BYD tersenarai di Hong Kong didagangkan 2.64% lebih rendah selepas Berkshire Hathaway milik Warren Buffett diumumkan ia memotong kepentingannya dalam pembuat kenderaan elektrik China.

Menurut pemfailan HKEX, syarikat itu menjual 3.2 juta saham bernilai kira-kira 630 juta dolar Hong Kong ($80.6 juta), mengurangkan pegangan syarikat itu kepada 15.99% daripada 16.28%, menurut pemfailan itu.

Secara berasingan, syarikat itu juga mengumumkan ia akan menaikkan harga untuk beberapa model EVnya, menurut Reuters.

– Jihye Lee

Saham Kuaishou, Baidu meningkat selepas melaporkan pendapatan

Xiaomi dijangka mencatatkan penurunan hasil untuk suku ketiga

Xiaomi dijangka menyaksikan penurunan dalam hasil bagi suku ketiga 2022, menurut purata anggaran daripada tinjauan pendapat Refinitiv.

Syarikat itu dijangka menyaksikan penurunan hasil sebanyak 9.66% kepada 70.52 bilion yuan ($9.87 bilion) bagi suku Julai hingga September, berbanding 78.06 bilion yuan dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Kemerosotan yang dijangkakan mungkin disebabkan oleh “jualan telefon pintar yang lemah,” serta persekitaran makro yang lemah dan sentimen pengguna, Daiwa Capital Markets menulis dalam nota.

Saham Xiaomi jatuh sebanyak 1.72% dalam dagangan pagi menjelang pelepasan, dan terakhir sekitar 1% lebih rendah.

–Lee Ying Shan

Dolar New Zealand mengukuh selepas kenaikan kadar terbesar

Dolar New Zealand mengukuh kepada 0.6192 berbanding dolar selepas bank pusat menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas, kenaikan terbesarnya dalam rekod.

NZD terakhir didagangkan pada 0.6170 berbanding dolar dan NZX 50 indeks di New Zealand jatuh 0.8%.

Hasil Perbendaharaan 10 tahun New Zealand mencecah 4.305% sejurus selepas keputusan itu, dan terakhir didagangkan pada 4.235%. Hasil bergerak secara songsang kepada harga, dan mata asas adalah sama dengan 0.01%.

– Lee Ying Shan

CNBC Pro: Goldman berkata bateri EV menjadi ‘kritikal’ dan menamakan 2 pilihan saham

Bateri kenderaan elektrik semakin “kepentingan kritikal” di tengah-tengah peralihan tenaga, menurut Goldman Sachs.

Bank pelaburan itu menamakan dua saham teratas untuk memainkan sektor bateri EV, memberikan satu peningkatan hampir 70%.

Pelanggan CNBC Pro boleh membaca lebih lanjut di sini.

— Weizhen Tan

Singapura mengeluarkan anggaran KDNK yang lebih kecil untuk 2022

Ekonomi Singapura diunjurkan berkembang sekitar 3.5% pada 2022, menurut ramalan daripada Kementerian Perdagangan dan Industri, memetik prospek permintaan luar yang lemah berikutan masalah tenaga Eropah dan sekatan berkaitan Covid yang berterusan oleh China.

Angka itu adalah anggaran yang lebih kecil daripada julat unjuran sebelumnya antara 3% dan 4% — dan mencerminkan pertumbuhan tahunan 4.1% suku ketiga dan pertumbuhan 1.1% daripada suku sebelumnya.

Kementerian itu juga berkata ia melihat pertumbuhan KDNK negara 2023 adalah antara 0.5% hingga 2.5%.

— Jihye Lee

CNBC Pro: UBS berkata kereta pandu sendiri boleh menjadi pasaran $100 bilion di China — dan menamakan saham untuk memainkannya

Kenderaan elektrik semakin pantas mendapat daya tarikan, terutamanya di China, pasaran EV terbesar di dunia.

Tetapi UBS percaya pemanduan autonomi akan menjadi aliran mega yang lebih besar daripada elektrifikasi – dengan saiz pasaran di China sahaja sekitar $100 bilion menjelang 2030.

Begini cara pelabur boleh memainkan megatrend ini, menurut UBS.

Pelanggan pro boleh baca lebih lanjut di sini.

— Zavier Ong

Bank pusat New Zealand menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas

Reserve Bank of New Zealand menaikkan kadar tunai rasminya sebanyak 75 mata asas, kenaikan terbesar dalam rekod, kepada 4.25%.

Keputusan itu selaras dengan jangkaan penganalisis, menurut tinjauan Reuters.

Ia merupakan kenaikan kesembilan berturut-turut sejak RBNZ mula-mula memulakan kitaran kenaikan kadarnya pada Oktober 2021, lima daripadanya ialah kenaikan 50 mata asas.

Inflasi New Zealand kini berada pada 7.2%, hanya di bawah paras tertinggi tiga dekad.

— Lee Ying Shan

Pelabur harus beralih kepada saham teknologi China peringkat kedua: UBS Global Wealth Management

Pelabur harus mengambil kesempatan daripada perjalanan bergelombang dalam saham teknologi China untuk berpindah ke syarikat yang lebih kecil dan kurang mantap, menurut Eva Lee, ketua ekuiti China yang lebih besar di pejabat pelaburan utama UBS Global Wealth Management.

“Di bawah peraturan semasa, pemain peringkat kedua akan melakukan lebih baik daripada yang teratas. Gunakan peluang ini untuk beralih kepada syarikat yang berada di peringkat kedua,” seperti mereka yang mempunyai pendapatan berdaya tahan, katanya kepada CNBC “Street Signs Asia.”

Selain itu, gergasi teknologi dianggap sebagai “pemulihan makro [proxies]dan laluan ke pembukaan semula penuh akhirnya adalah “akan naik dan turun, ia akan menjadi berombak,” katanya.

“Kami akan berpindah ke sana akhirnya tetapi ia mengambil masa,” katanya.

– Abigail Ng

Saham meningkat, S&P 500 ditutup di atas paras utama 4,000 buat kali pertama sejak Sept.

Saham meningkat pada hari Selasa dengan ketiga-tiga purata utama memperoleh lebih daripada 1% apabila Wall Street bertaruh bahawa kenaikan kadar faedah dan inflasi akan berkurangan menjelang akhir tahun. S&P 500 juga ditutup pada tahap yang tidak dilihat sejak September.

Purata Perindustrian Dow Jones ditutup 397.82 mata, atau 1.18%, lebih tinggi pada 34,098.10. Nasdaq Composite juga menokok 1.36% kepada 11.174.41.

S&P 500 naik 1.36% untuk ditutup pada 4,003.58, penutup pertamanya di atas paras 4,000 sejak September.

—Carmen Reinicke

84% daripada 19 S&P 500 tertinggi 52 minggu hari ini ialah rekod sepanjang masa

Sembilan belas saham dalam S&P 500 mencecah paras tertinggi 52 minggu setakat ini pada hari Selasa dan, daripada jumlah itu, 16 (84%) juga mencecah paras tertinggi sepanjang masa. Tiga daripada 19 (TRV, MRK, IBM) juga berada dalam Purata Perindustrian Dow Jones, dan dua daripadanya adalah antara paras tertinggi sepanjang masa:

 • General Parts Co. (GPC), tertinggi sejak IPO 1948
 • O’Reilly Auto (ORLY), tertinggi sepanjang masa sejak IPO 1993
 • TJX Cos. (TJX), tertinggi sepanjang masa sejak IPO 1987
 • General Mills (GIS), tertinggi sepanjang masa melalui sejarah sejak 1927
 • Minuman Raksasa (MNST), tertinggi sepanjang masa kembali kepada penyenaraian Nasdaq terdahulu pada tahun 1992
 • Pepsico (PEP), tertinggi pernah, kembali kepada penggabungan Pepsi-Cola dengan Frito-Lay pada tahun 1965
 • Marathon Petroleum (MPC), kembali kepada spinoff daripada Minyak Marathon pada tahun 2011
 • Aflac Inc. (AFL), kembali sepanjang masa melalui sejarah data CNBC pada tahun 1973
 • Arthur J Gallagher (AJG), tertinggi sepanjang masa sejak IPO 1984
 • Globe Life (GL), tertinggi sepanjang masa kembali kepada data pendahulu pada tahun 1980
 • MetLife (MET), tertinggi sepanjang masa kembali ke umum pada tahun 2000
 • Progresif (PGR), tertinggi sepanjang masa kembali ke IPO 1971
 • Pengembara (TRV), sepanjang masa kembali ke spin-off dari Citi pada tahun 2002
 • Sains Gilead (GILD), tertinggi sejak April 2020
 • Merck & Co. (MRK), sejarah CNBC yang tertinggi sepanjang masa bermula pada tahun 1978
 • PACCAR (PCAR), tertinggi sepanjang masa kembali ke IPO 1971
 • Quanta Services (PWR), tertinggi sepanjang masa sejak IPO 1998
 • Snap-On (SNA), tertinggi sejak Jun 2021
 • Mesin Perniagaan Antarabangsa (IBM), tertinggi sejak Februari 2020

Terdapat dua terendah 52 minggu dalam S&P 500 awal Selasa:

 • Tesla (TSLA), terendah sejak November 2020
 • Medtronic (MDT), terendah sejak Mac 2020

Tiada komen.

— Scott Schnipper dan Christopher Hayes

We would like to give thanks to the author of this short article for this outstanding content

New Zealand menyampaikan kenaikan kadar yang terbesar pernah berlaku; Inflasi Singapura berkurangan pada Oktober


Check out our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/