Niaga Hadapan Saham Goyah apabila Rali Pasca Fed Pudar

Niaga hadapan saham AS dan indeks global merosot, menunjukkan perhimpunan mesyuarat pasca-Fed Wall Street tidak ditetapkan untuk bertahan.

Niaga hadapan yang terikat dengan S&P 500 turun 1.9% pada hari Khamis, sehari selepas itu indeks luas meningkat 1.5% untuk menghentikan kekalahan berturut-turut selama lima hari. Niaga Hadapan Purata Perindustrian Dow Jones saham mewah kerugian 1.5% manakala niaga hadapan Nasdaq-100 jatuh 2.2%, meletakkan saham teknologi di landasan untuk kerugian mendadak selepas loceng pembukaan.

Di luar negara, indeks Stoxx Europe 600 pan-continental turun 1.9% dengan kerugian mendadak bagi firma teknologi sensitif kadar dan saham runcit yang sensitif dari segi ekonomi. Di Asia, indeks lebih bercampur-campur, dengan Nikkei 225 Jepun meningkat 0.4% manakala Hang Seng di Hong Kong jatuh 2.2%.

Dalam dagangan prapasaran, saham firma teknologi jatuh, dengan

Nvidia,

Amazon

dan

Microsoft

masing-masing jatuh antara 2% dan 3%.

Twitter

saham adalah pengecualian, meningkat 1% selepas The Wall Street Journal melaporkan itu

Tesla

ketua eksekutif

Elon Musk

dijangka mengesahkan bahawa dia mahu membeli syarikat media sosial itu apabila dia bercakap dengan pekerjanya Khamis.

The Fed pada hari Rabu menaikkan kadar penanda arasnya sebanyak 0.75 mata peratusan, kenaikan terbesarnya dalam hampir tiga dekad, kerana ia berlumba-lumba untuk mengawal inflasi yang berleluasa. Walaupun langkah yang dijangkakan sebahagian besarnya mendorong kenaikan di Wall Street kerana pelabur mengalu-alukan usaha untuk meredakan inflasi, keyakinan itu meleset Khamis apabila pelabur memikirkan bahaya yang ditimbulkan kepada ekonomi berikutan kadar rendah selama bertahun-tahun dan kenaikan harga pengguna yang sederhana.

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell berkata matlamat bank pusat adalah untuk mengurangkan inflasi kepada 2%. The Fed meluluskan kenaikan kadar 0.75 mata peratusan pada hari Rabu, kenaikan kadar faedah terbesar sejak 1994. Foto: Elizabeth Frantz/Reuters

“Saya fikir ini adalah kesedaran bahawa kita benar-benar boleh menuju kemelesetan. Saya tidak pasti ia telah benar-benar menapis ke minda pasaran sehingga kini,” kata Altaf Kassam, ketua strategi pelaburan untuk Eropah, Timur Tengah dan Afrika di State Street Global Advisors.

Pengerusi Fed Jerome Powell mencadangkan pada hari Rabu bahawa kenaikan kadar “luar biasa besar” tidak akan menjadi biasa, tetapi dia membiarkan pintu terbuka kepada kenaikan 0.75 mata peratusan sejurus bulan depan.

Kenaikan kadar faedah sebesar itu boleh meresahkan pelabur jika mereka merasakan Fed sedang berlumba terlalu cepat untuk mendahului inflasi, kata Aoifinn Devitt, ketua pegawai pelaburan di Moneta. “Itu boleh menyebabkan lebih banyak kebimbangan dalam pasaran,” katanya.

Kerugian dipercepatkan selepas bank pusat Switzerland mengejutkan pelabur dengan menaikkan kadar faedah buat kali pertama dalam 15 tahun. Bank Negara Swiss menaikkan kadar polisinya sebanyak 0.5 mata peratusan kepada negatif 0.25%, meninggalkan hanya

Bank Jepun

antara bank pusat ekonomi maju utama yang tidak menaikkan kadar untuk menjinakkan inflasi. Pakar ekonomi telah menjangkakan SNB akan membiarkan kadar tidak berubah.

“Ini adalah halangan terakhir untuk jatuh,” kata Seema Shah, ketua strategi di Principal Global Investors. “Sekiranya kita mendapat bank pusat yang telah dianggap secara kekal menaikkan kadar dovish maka tidak dapat dinafikan bahawa terdapat masalah inflasi yang besar dalam ekonomi global.”

Franc Switzerland melonjak 2% berbanding dolar dan 2.4% berbanding euro berikutan langkah itu. Indeks Dolar WSJ, yang mengukur dolar berbanding sekumpulan rakan sebayanya, mengenepi 0.1%.

Bank of England pada hari Khamis menaikkan kadar faedah utamanya seperti yang dijangkakan kepada 1.25% daripada 1%, menandakan langkah kelimanya dalam banyak mesyuarat, dan berkata pergerakan yang lebih besar mungkin diperlukan untuk menjinakkan inflasi. Pound Britain naik 0.3% berbanding dolar berikutan keputusan itu.

Hasil pada penanda aras Perbendaharaan AS 10 tahun meningkat kepada 3.473% daripada 3.389% pada hari Rabu, meneruskan kenaikan mereka yang telah mendorong hasil ke paras tertinggi mereka dalam lebih daripada satu dekad. Hasil perbendaharaan, yang bergerak ke arah yang bertentangan dengan harga, membantu menetapkan kadar pada pelbagai produk pengguna termasuk gadai janji dan pinjaman kereta.

Bitcoin merosot 3% daripada paras ET 5 petang pada hari Rabu kepada $21,029.90, menurut CoinDesk, meletakkannya di landasan untuk jatuh untuk hari ke-10 berturut-turut. Mata wang kripto telah dilanda kebimbangan ekonomi yang meluas yang menjejaskan perdagangan berisiko dan kebimbangan mengenai projek terpilih dan syarikat dalam ekosistem kripto.

Dalam pasaran komoditi, minyak mentah Brent, penanda aras minyak antarabangsa, turun 1.4% kepada $116.90 setong. Harga emas naik 0.2%.

Data tuntutan pengangguran mingguan, yang dikeluarkan pada 8:30 pagi ET, menunjukkan 229,000 rakyat Amerika memohon faedah pengangguran pada minggu berakhir 11 Jun. Pasaran pekerjaan telah menjadi kawasan kekuatan ekonomi, tetapi pegawai Fed telah memberi isyarat bahawa angka pekerjaan yang lebih lemah mungkin merupakan akibat yang perlu usaha bank pusat untuk mengawal inflasi.

Saham di Wall Street meningkat pada hari Rabu selepas keputusan kadar faedah Rizab Persekutuan.


Foto:

justin lane/Shutterstock

Tulis kepada Will Horner di william.horner@wsj.com

Hak Cipta ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Hak Cipta Terpelihara. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

We would like to thank the writer of this post for this incredible content

Niaga Hadapan Saham Goyah apabila Rali Pasca Fed Pudar


Discover our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/