Nike EKSKLUSIF untuk keluar sepenuhnya dari Rusia

PARIS/COPENHAGEN/LONDON, 23 Jun (Reuters) – Nike (NKE.N) sedang keluar sepenuhnya dari Rusia tiga bulan selepas menggantung operasinya di sana, pembuat pakaian sukan AS itu memberitahu Reuters pada hari Khamis, ketika kadar syarikat Barat meninggalkan negara itu semakin pantas.

Nike berkata pada 3 Mac ia akan menangguhkan sementara operasi di semua kedai milik dan dikendalikan Nike di Rusia sebagai tindak balas kepada tindakan Moscow di Ukraine, sambil menambah bahawa kedai yang masih dibuka dikendalikan oleh rakan kongsi bebas.

Pada hari Khamis, ia menyertai jenama Barat utama lain, seperti McDonald’s dan Renault, dalam mengesahkan ia akan meninggalkan negara itu sepenuhnya.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

“Nike telah membuat keputusan untuk meninggalkan pasaran Rusia. Keutamaan kami ialah memastikan kami menyokong sepenuhnya pekerja kami sementara kami bertanggungjawab mengurangkan operasi kami dalam beberapa bulan akan datang,” kata Nike dalam satu kenyataan melalui e-mel.

Syarikat asing yang ingin keluar dari Rusia kerana perang di Ukraine menghadapi prospek undang-undang baharu diluluskan dalam beberapa minggu akan datang yang membolehkan Moscow merampas aset dan mengenakan hukuman jenayah. Itu telah menggalakkan beberapa perniagaan untuk mempercepatkan pemergian mereka.

“Apa yang mengalir adalah menjadi torrent (syarikat Barat yang keluar dari Rusia)”, kata Paul Musgrave, seorang profesor sains politik di Universiti Massachusetts.

Pembuat pakaian sukan lain juga telah menarik balik.

Orang ramai berjalan melepasi kedai tertutup peruncit barangan sukan Nike di pusat beli-belah di Saint Petersburg, Rusia 25 Mei 2022. REUTERS/Anton Vaganov

Saingan Adidas (ADSGn.DE) berkata pada bulan Mac ia menutup kedai Rusianya dan menghentikan jualan dalam talian. Puma (PUMG.DE) turut menggantung operasinya pada Mac. Reebok menggantung jualan pada bulan Mac dan sedang berbincang untuk menjual lebih 100 kedai kepada peruncit kasut Turki FLO Magazacilik. baca lagi

Adidas pada masa ini tidak mempunyai rancangan untuk meneruskan perniagaan di Rusia, syarikat pakaian sukan Jerman itu memberitahu Reuters pada hari Khamis.

“Operasi kedai Adidas dan runcit dalam talian Adidas di Rusia terus digantung sehingga diberitahu kelak, ini juga terpakai kepada penghantaran barangan ke Rusia,” katanya dalam satu kenyataan melalui e-mel.

Musgrave berkata syarikat yang meninggalkan Rusia mungkin sukar untuk kembali.

“Ini memberi peluang kepada firma domestik di beberapa pasaran tetapi lebih kepada jenama dari China dan tempat lain untuk menembusi,” katanya.

Bagi Nike, yang mendapat kurang daripada 1% hasil daripada Ukraine dan Rusia digabungkan, langkah itu sebahagian besarnya adalah simbolik dan bukannya penting kepada keputusannya.

Syarikat itu mempunyai sejarah mengambil pendirian dalam isu sosial dan politik. Ia menyokong quarterback bola sepak Amerika Colin Kaepernick dalam keputusannya untuk berlutut semasa lagu kebangsaan AS sebagai protes terhadap perkauman dan menggugurkan bintang bola sepak Brazil, Neymar tahun lepas kerana dia enggan bekerjasama dalam siasatan terhadap dakwaan serangan seksual.

Media Rusia melaporkan pada Mei bahawa Nike tidak memperbaharui perjanjian dengan pemegang francais terbesarnya di Rusia, Inventive Retail Group (IRG), yang mengendalikan 37 kedai berjenama Nike di Rusia melalui anak syarikatnya Up And Run.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Mimosa Spencer, Jacob Gronholt-Pedersen dan Richa Naidu. Laporan tambahan oleh Praveen Paramasivam; penyuntingan oleh Matt Scuffham, Jason Neely, Bernadette Baum dan Jane Merriman

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to say thanks to the author of this write-up for this amazing material

Nike EKSKLUSIF untuk keluar sepenuhnya dari Rusia


Visit our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/