‘Nombor tidak berbohong’: Kevin O’Leary berkata tiada bukti kemelesetan ekonomi sekarang

Ekonomi AS jauh lebih kukuh daripada yang orang fikirkan, dan “tiada bukti” tentang kelembapan atau kemelesetan yang akan berlaku, kata pelabur selebriti Kevin O’Leary.

Saya tidak mengatakan kami tidak akan mendapatnya, tetapi semua orang yang mengatakan ia akan datang minggu depan adalah salah,” katanya kepada CNBC’s “Squawk Box Asia” pada Khamis.

“Tiada data, tiada bukti, tiada nombor, tiada kecenderungan pengguna untuk perlahan,” katanya.

Pengerusi O’Shares ETFs berkata beliau telah melabur dalam pelbagai sektor, daripada dapur komersial dan pengecasan tanpa wayar kepada peralatan gim dan kad ucapan. Dan dia tidak melihat “sebarang petunjuk” kemelesetan.

“Saya melihat helaian air mata mereka setiap minggu. Kami belum melihat kelembapan lagi,” katanya, merujuk kepada dokumen yang meringkaskan maklumat penting tentang sebuah syarikat. “Saya rasa saya akan menjadi salah seorang yang pertama melihatnya. Saya semacam kenari dalam lombong arang batu dalam hal itu.”

Beliau berkata penggunaan masih berjalan baik pada masa ini.

KDNK AS merosot 1.5% pada suku pertama tahun itu walaupun perbelanjaan pengguna yang kukuh kerana kelemahan dalam perniagaan dan pelaburan swasta.

Panggilan yang sukar

Terdapat dua sebab mengapa sukar untuk meramalkan kemelesetan, kata O’Leary.

Yang pertama ialah $4.5 trilion dolar telah ditambah kepada ekonomi AS dalam beberapa tahun kebelakangan ini “daripada sebuah helikopter, ke tangan pengguna dan perniagaan di seluruh negara.”

Itulah jumlah wang yang tidak pernah berlaku sebelum ini dipam ke dalam sistem, katanya.

“Saya berurusan dengan nombor setiap minggu, tentang apa yang pengguna beli dengan wang yang mereka ada, mereka telah diberikan begitu banyak dalam tempoh tiga tahun lepas dan saya tidak berada dalam kem yang mengatakan kemelesetan dramatik,” tambahnya .

Saya tidak percaya kita berada dalam kemelesetan yang teruk lagi. Belum lagi.

Kevin O’Leary

Pengerusi O’Shares ETF

Kedua, teknologi telah meningkatkan produktiviti.

Model langsung kepada pengguna kini digunakan dalam setiap sektor ekonomi, yang bermaksud margin kasar yang lebih tinggi dan lebih banyak data pelanggan untuk syarikat. Ia jauh lebih cekap dan produktif, kata O’Leary.

“Mereka yang benar-benar mengatakan bahawa kita akan mengalami kemelesetan besar-besaran boleh menjadi salah dan kehilangan pulangan kerana pasaran ini perlahan-lahan bergerak kembali,” katanya.

Pendaratan lembut

“Saya tersilap di sisi pendaratan lembut dari segi strategi pelaburan saya,” kata pelabur “Shark Tank”.

Beliau berkata semua orang berpendapat bank pusat tidak terkawal, tetapi beliau berpendapat bahawa Pengerusi Fed Jerome Powell berada dalam “keadaan yang cukup baik” cuba mengimbangi inflasi dan pekerjaan.

Walaupun terdapat tanda-tanda kelembapan atau kemelesetan, risiko itu nampaknya telah dimasukkan ke dalam harga saham memandangkan pembetulan utama dalam banyak indeks, kata O’Leary.

“Semua orang yang memberitahu saya bahawa ini adalah penghujung dunia bebas kerana kita tahu ia tidak melihat data,” katanya, sambil menambah bahawa beberapa syarikat swasta yang dia melabur mempunyai “tempat yang menakjubkan.”

Pilihan saham dan aliran pelaburan daripada CNBC Pro:

Ekonomi akan perlahan pada satu ketika, tetapi dia berkata dia belum melihatnya lagi.

“Saya percaya nombor, bukan kepala bercakap. Saya mendapat kepala bercakap sepanjang hari memberitahu saya apa yang mereka fikir akan berlaku. Saya melihat nombor itu. Nombor tidak berbohong. Aliran tunai tidak berbohong. Itulah yang saya pedulikan ,” katanya.

“Kepala bercakap membuat bising. Wang tunai adalah wang tunai,” tambahnya.

Tidak semua orang bersetuju.

Bekas Gabenor Fed Robert Heller berkata AS “sangat hampir kepada kemelesetan,” menunjuk kepada penguncupan pada suku pertama dan petanda bahawa tidak akan ada pertumbuhan pada suku kedua. Kemelesetan ditakrifkan sebagai penurunan dua suku berturut-turut.

“Kami sangat hampir dengan itu kerana kami melihat pertumbuhan sifar untuk suku kedua. Pengaruh negatif terkecil akan membawa kami ke dalam kemelesetan teknikal,” katanya kepada “Sambungan Modal” CNBC pada hari Khamis.

We want to say thanks to the author of this short article for this remarkable content

‘Nombor tidak berbohong’: Kevin O’Leary berkata tiada bukti kemelesetan ekonomi sekarang


We have our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/