NTSB mahu semua kenderaan baharu memeriksa pemandu untuk penggunaan alkohol

Deretan salib membentuk tugu peringatan di sepanjang Lebuhraya 33 ketika pegawai polis meninjau tempat kejadian sehari selepas kemalangan mengorbankan sembilan orang di selatan Coalinga, Calif., pada 2 Januari 2021.

Eric Paul Zamora/The Fresno Bee melalui AP


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Eric Paul Zamora/The Fresno Bee melalui AP


Deretan salib membentuk tugu peringatan di sepanjang Lebuhraya 33 ketika pegawai polis meninjau tempat kejadian sehari selepas kemalangan mengorbankan sembilan orang di selatan Coalinga, Calif., pada 2 Januari 2021.

Eric Paul Zamora/The Fresno Bee melalui AP

DETROIT — Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan mengesyorkan agar semua kenderaan baharu di AS perlu dimiliki sistem pemantauan alkohol darah yang boleh menghalang orang yang mabuk daripada memandu.

Syor itu, jika digubal oleh Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Lebuhraya Kebangsaan, boleh mengurangkan bilangan kemalangan berkaitan alkohol, salah satu punca terbesar kematian lebuh raya di AS

Desakan baharu untuk menjadikan jalan raya lebih selamat dimasukkan dalam laporan yang dikeluarkan Selasa mengenai kemalangan ngeri tahun lalu di mana seorang pemandu mabuk bertembung dengan kenderaan lain berhampiran Fresno, California, membunuh kedua-dua pemandu dewasa dan tujuh kanak-kanak.

NHTSA berkata minggu ini bahawa kematian di jalan raya di AS berada pada tahap krisis. Hampir 43,000 orang terbunuh tahun lalu, jumlah terbesar dalam 16 tahun, ketika rakyat Amerika kembali ke jalan raya selepas perintah duduk di rumah.

Anggaran awal menunjukkan kematian meningkat semula pada separuh pertama tahun ini, tetapi ia menurun dari April hingga Jun, yang diharapkan oleh pihak berkuasa sebagai trend.

Jika diterima pakai, pengesyoran itu boleh berkuat kuasa dalam beberapa tahun

NTSB, yang tidak mempunyai kuasa kawal selia dan hanya boleh meminta agensi lain bertindak, berkata syor itu direka untuk memberi tekanan kepada NHTSA untuk bergerak. Ia mungkin berkesan seawal tiga tahun dari sekarang.

“Kami memerlukan NHTSA untuk bertindak. Kami melihat jumlahnya,” kata Pengerusi NTSB Jennifer Homendy. “Kami perlu memastikan bahawa kami melakukan semua yang kami mampu untuk menyelamatkan nyawa.”

NTSB, katanya, telah mendorong NHTSA untuk meneroka teknologi pemantauan alkohol sejak 2012. “Lebih pantas teknologi itu dilaksanakan, lebih banyak nyawa akan diselamatkan,” katanya.

Pengesyoran itu juga memerlukan sistem untuk memantau tingkah laku pemandu, memastikan mereka berjaga-jaga. Beliau berkata banyak kereta kini mempunyai kamera yang mengarah ke arah pemandu, yang berpotensi untuk mengehadkan pemanduan terjejas.

Tetapi Homendy berkata dia juga memahami bahawa menyempurnakan ujian alkohol akan mengambil masa. “Kami juga tahu bahawa ia akan mengambil masa untuk NHTSA menilai teknologi yang tersedia dan cara membangunkan standard.”

Mesej ditinggalkan pada hari Selasa untuk mendapatkan komen daripada NHTSA.

Penyelidikan mengenai pemantauan pemandu untuk alkohol telah dijalankan sejak 2008

Agensi itu dan sekumpulan 16 pembuat kereta telah bersama-sama membiayai penyelidikan mengenai pemantauan alkohol sejak 2008, membentuk kumpulan yang dipanggil Sistem Pengesanan Alkohol Pemandu untuk Keselamatan.

Kumpulan itu telah mengupah sebuah syarikat Sweden untuk menyelidik teknologi yang secara automatik akan menguji nafas pemandu untuk alkohol dan menghentikan kenderaan daripada bergerak jika pemandunya mengalami masalah, kata Jake McCook, jurucakap kumpulan itu. Pemandu tidak perlu meniup tiub, dan sensor akan memeriksa nafas pemandu, kata McCook.

Satu lagi syarikat sedang mengusahakan teknologi ringan yang boleh menguji alkohol darah di jari seseorang, katanya. Teknologi pernafasan boleh siap pada penghujung 2024, manakala teknologi sentuhan akan datang kira-kira setahun kemudian.

Ia mungkin mengambil masa satu atau dua tahun model lagi selepas pembuat kereta mendapatkan teknologi untuk ia berada dalam kenderaan baharu, kata McCook.

Sebaik sahaja teknologi itu siap, ia akan mengambil masa bertahun-tahun untuk ia berada dalam kebanyakan kira-kira 280 juta kenderaan di jalan raya AS.

Kongres telah memerlukan NHTSA untuk memaksa pembuat kereta memasang sistem pemantauan

Di bawah undang-undang infrastruktur dwipartisan tahun lepas, Kongres memerlukan NHTSA untuk membuat pembuat kereta memasang sistem pemantauan alkohol dalam tempoh tiga tahun. Agensi boleh mendapatkan pelanjutan. Pada masa lalu adalah lambat untuk menggubal keperluan sedemikian.

Undang-undang tidak menyatakan teknologi, cuma ia mesti “memantau secara pasif” pemandu untuk menentukan sama ada mereka mengalami kerosakan.

Pada 2020, angka terkini yang ada, 11,654 orang maut dalam kemalangan berkaitan alkohol, menurut data NHTSA. Itu kira-kira 30% daripada semua kematian trafik AS, dan peningkatan 14% berbanding angka 2019, tahun penuh terakhir sebelum wabak coronavirus, kata NTSB.

Dalam kemalangan maut yang termasuk dalam laporan itu, seorang pemandu SUV berusia 28 tahun sedang pulang dari pesta Tahun Baharu 2021 di mana dia sedang minum. SUV itu keluar dari sebelah kanan Laluan Negeri 33, melintasi garisan tengah dan melanggar trak pikap Ford F-150 berhampiran Avenal, California.

Pikap itu membawa Gabriela Pulido yang berusia 34 tahun dan tujuh kanak-kanak berumur 6 hingga 15 tahun pulang ke rumah selepas perjalanan ke Pantai Pismo. Trak itu dengan cepat terbakar dan orang ramai tidak dapat menyelamatkan penumpang, kata NTSB.

Paras alkohol dalam darah pemandu SUV ialah 0.21%, hampir tiga kali ganda had undang-undang California. Dia juga mempunyai ganja dalam sistemnya, tetapi agensi itu berkata alkohol itu lebih daripada cukup untuk menjejaskan pemanduannya dengan teruk. SUV itu bergerak 88 hingga 98 batu sejam (142 hingga 158 kilometer sejam), kata laporan itu.

Nahas berlaku kurang daripada satu saat dari ketika Perjalanan memasuki semula jalan raya, memberi Pulido tiada masa untuk mengelak perlanggaran itu, kata NTSB.

Juan Pulido, 37, yang isteri dan empat anaknya terbunuh dalam nahas itu, berkata dia gembira NTSB mendesak pemantauan alkohol kerana ia boleh menghalang orang lain daripada kehilangan orang tersayang. “Ia adalah sesuatu yang keluarga mereka perlu tinggal bersama,” katanya. “Ia tidak hilang esok.”

Peguam Pulido, Paul Kiesel, berkata sistem pemantauan pemandu juga boleh menghentikan kemalangan yang disebabkan oleh masalah perubatan atau mengantuk, menjimatkan kesedihan dan berbilion-bilion kos rawatan hospital.

We wish to thank the author of this short article for this outstanding material

NTSB mahu semua kenderaan baharu memeriksa pemandu untuk penggunaan alkohol


We have our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/