NTSB mahu sistem pengesanan alkohol dipasang di semua kereta baharu di AS

Imej Getty | rolfo

Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan AS (NTSB) semalam mengesyorkan agar semua kenderaan baharu dilengkapi sistem pengesanan alkohol yang boleh menghalang orang ramai daripada memandu ketika mabuk.

NTSB tidak boleh mengeluarkan peraturan sedemikian sendiri tetapi menggesa Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Lebuhraya Kebangsaan (NHTSA) berbuat demikian. NTSB berkata ia “mencadangkan langkah-langkah memanfaatkan teknologi dalam kenderaan baharu yang boleh mengehadkan atau melarang pemandu bermasalah daripada mengendalikan kenderaan mereka serta teknologi untuk menghalang kelajuan.”

Jika diterima pakai, ini memerlukan “sistem pengesanan kerosakan alkohol bersepadu kenderaan pasif, sistem pemantauan pemandu lanjutan atau gabungan kedua-duanya yang mampu menghalang atau mengehadkan operasi kenderaan jika ia mengesan kerosakan pemandu oleh alkohol,” kata NTSB. Agensi itu menggesa NHTSA untuk “memerlukan semua kenderaan baharu untuk dilengkapi dengan sistem sedemikian.”

Di bawah undang-undang AS yang digubal tahun lepas, NHTSA sudah pun diperlukan untuk memeriksa sama ada ia boleh mengeluarkan peraturan jenis ini.

Walaupun pemanduan dalam keadaan mabuk adalah masalah lama yang menyebabkan banyak kematian, NTSB berkata pengesyorannya didorong oleh penyiasatannya terhadap satu kemalangan yang mengorbankan sembilan orang—termasuk tujuh kanak-kanak—pada Januari 2021 di Laluan Negeri 33 berhampiran Avenal, California. Di lebuh raya dua lorong dengan had laju 55 mph, seorang pemandu SUV yang meninggalkan perhimpunan Hari Tahun Baru “sedang memandu pada kelajuan antara 88 dan 98 mph,” laporan NTSB berkata.

Sembilan maut dalam kemalangan memandu dalam keadaan mabuk

Pemandu gagal mengawal kenderaannya kerana penggunaan alkohol, dan “kepekatan alkohol dalam darahnya melebihi dua kali ganda had undang-undang per se California iaitu 0.08 gram setiap desiliter,” kata NTSB. Kemalangan itu mengorbankan pemandu SUV dan lapan orang dalam sebuah trak pikap, kata agensi itu:

SUV itu sebahagiannya berlepas dari jalan berturap ke kawasan bahu tanah dan kerikil di sebelah kanan. Pemandu SUV itu kemudian membuat pembetulan stereng ke kiri menyebabkan kenderaan itu hilang kawalan. SUV itu melintasi garis tengah lebuh raya dan menceroboh masuk ke lorong arah utara betul-betul di hadapan sebuah trak pikap arah utara, yang diduduki oleh seorang pemandu dewasa dan tujuh penumpang, dalam lingkungan umur 6 hingga 15 tahun, dan sedang bergerak pada kelajuan antara 64 dan 70 mph. SUV dan trak pikap itu bertembung secara berdepan. Trak pikap itu serta-merta terbakar, dan pengendali kenderaan lain di SR 33 yang berhenti di tempat kejadian tidak mempunyai masa yang mencukupi untuk mengeluarkan mana-mana penumpang sebelum api menyambar trak itu. Akibat rempuhan itu, pemandu SUV dan kesemua lapan penumpang trak pikap maut.

Walaupun ujian toksikologi selepas kemalangan “mengesan bukti penggunaan kanabis, NTSB tidak dapat menentukan sama ada kesan penggunaan kanabis menyumbang kepada kecacatan pemandu,” kata NTSB. Kemungkinan punca kemalangan maut itu “adalah kegagalan pemandu kenderaan utiliti sukan (SUV) mengawal kenderaannya kerana tahap kemerosotan alkohol yang tinggi,” kata NTSB.

Kami bertanya kepada NHTSA hari ini jika ia merancang untuk memerlukan kenderaan baharu dilengkapi dengan sistem pengesanan alkohol. Jurucakap NHTSA menjawab dengan satu kenyataan berkata, “Satu-satunya bilangan kemalangan pemanduan terjejas yang boleh diterima ialah sifar. Agensi telah memulakan kerja untuk memenuhi keperluan Undang-undang Infrastruktur Dua Pihak untuk membuat peraturan mengenai teknologi pemanduan terjejas termaju dalam kenderaan.” Undang-undang itu digubal pada November 2021.

We would like to give thanks to the writer of this article for this outstanding content

NTSB mahu sistem pengesanan alkohol dipasang di semua kereta baharu di AS


You can find our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/