NTSB mengesyorkan teknologi untuk mengekang pemanduan mabuk dan memandu laju dalam kenderaan baharu | Politik CNNCNN

Agensi persekutuan yang bertanggungjawab untuk menjalankan penyiasatan kemalangan bebas telah mengesyorkan teknologi dalam kenderaan baharu untuk mengehadkan kelajuan dan mencegah pemanduan terjejas dalam usaha untuk mengurangkan peningkatan jumlah kemalangan maut yang berkaitan.

Syor Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan mengenai sistem pengesanan kerosakan alkohol berada pada laluan ke arah keperluan, selepas Akta Pelaburan Infrastruktur dan Pekerjaan memberi masa tiga tahun kepada Jabatan Pengangkutan untuk merangka mandat bagi ciri sedemikian dalam kenderaan baharu. Lembaga itu cadangan semula untuk memberi insentif kepada sistem penyesuaian kelajuan pintar, bagaimanapun, masih belum mendapat sokongan persekutuan yang lebih luas dan boleh menghadapi tentangan daripada pemandu AS yang terbiasa dengan had laju yang dikuatkuasakan oleh penguatkuasaan undang-undang dan bukannya kenderaan itu sendiri.

Cadangan NTSB – yang tidak boleh dilaksanakan tanpa diterima pakai oleh Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Lebuhraya Kebangsaan – khususnya termasuk menghendaki semua kenderaan baharu mempunyai “sistem pengesanan kerosakan alkohol bersepadu kenderaan pasif, sistem pemantauan pemandu lanjutan atau gabungan kedua-duanya yang berkemampuan. menghalang atau mengehadkan operasi kenderaan jika ia mengesan kerosakan pemandu oleh alkohol.”

Mengulangi syor yang dibuat pada 2017, NTSB turut mencadangkan NHTSA memberi insentif kepada “pengeluar dan pengguna kenderaan untuk mengguna pakai sistem penyesuaian kelajuan pintar (ISA) yang akan menghalang kemalangan berkaitan kelajuan.”

Sistem penyesuaian kelajuan pintar boleh terdiri daripada sistem amaran yang mengeluarkan amaran visual atau boleh didengar apabila pemandu memandu laju kepada sistem yang mengehadkan kelajuan kenderaan secara elektronik. NTSB tidak menyatakan jenis sistem yang harus diguna pakai.

Siasatan ke atas nahas California yang mengorbankan sembilan orang, termasuk tujuh kanak-kanak, pada Hari Tahun Baru pada 2021 membawa kepada pengesyoran Selasa, menurut NTSB. Penyiasat, agensi itu berkata, “mendapati pemandu SUV (yang terlibat dalam kemalangan) mempunyai tahap mabuk alkohol yang tinggi dan beroperasi pada kelajuan yang berlebihan.”

Pengerusi NTSB Jennifer Homendy berkata pada hari Selasa bahawa teknologi “boleh menghalang berpuluh-puluh ribu maut daripada kemalangan yang berkaitan dengan gangguan pemanduan dan kelajuan yang kita lihat di AS setiap tahun.”

Tiga puluh dua orang mati akibat perlanggaran berkaitan alkohol setiap hari – lebih daripada 11,000 setiap tahun, menurut NHTSA. Ia melaporkan kematian meningkat 5% pada 2021.

Terdapat beberapa teknologi yang bertujuan untuk mencegah pemanduan terjejas yang sedang dinilai oleh Jabatan Pengangkutan, menurut kumpulan advokasi Ibu Menentang Memandu Mabuk. Jabatan itu diberi masa tiga tahun untuk merangka keperluan bahawa kenderaan baharu menampilkan “teknologi pencegahan pemanduan mabuk dan terjejas” sebagai sebahagian daripada undang-undang infrastruktur, yang diluluskan dengan sokongan dua parti tahun lepas.

Teknologi sedemikian termasuk kamera dan penderia di luar kenderaan yang memantau prestasi pemanduan, kamera dan penderia di dalam kenderaan yang memantau kepala dan mata pemandu serta penderia alkohol untuk menentukan sama ada pemandu mabuk dan seterusnya menghalang kenderaan daripada bergerak.

Peraturan prospektif telah mencetuskan kebimbangan dan persoalan privasi tentang sama ada sistem akan mengklasifikasikan orang tertentu secara salah, seperti mereka yang kurang upaya, sebagai mabuk.

NHTSA tidak segera bertindak balas terhadap permintaan untuk mengulas mengenai kemajuan pengawalseliaan.

Sistem penyesuaian kelajuan pintar telah mendapat sedikit daya tarikan di pasaran Eropah, di mana mereka akan berada wajib dalam semua kereta baharu yang dijual di sana mulai Julai 2024. Kereta baharu itu akan mengeluarkan sama ada “amaran akustik berlata”, “amaran getaran berlata”, “maklum balas haptik melalui pedal pecutan” atau “fungsi kawalan kelajuan”, menurut Suruhanjaya Eropah. Seorang pemandu boleh mengatasi sistem ISA, kata suruhanjaya itu.

New York City juga sedang memandu armada kenderaan bandar dengan sistem ISA. Bandar diumumkan pada bulan Ogos bahawa 50 kenderaan yang dikendalikan oleh pekerja bandar akan mempunyai sistem yang akan menetapkan kelajuan maksimum untuk kenderaan itu dan “juga akan disesuaikan berdasarkan had laju tempatan.” Sistem ini mempunyai modaliti aktif, yang akan memperlahankan kenderaan secara automatik, dan modaliti pasif, yang akan memberi amaran kepada pemandu apabila mereka memandu laju.

Kenderaan itu akan dipasang semula dan dipasang dalam kenderaan merentasi pelbagai jabatan bandar, dan juga akan diuji pada 14 Ford Mach Es elektrik yang baharu.

We wish to give thanks to the author of this post for this incredible material

NTSB mengesyorkan teknologi untuk mengekang pemanduan mabuk dan memandu laju dalam kenderaan baharu | Politik CNN


You can find our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/