OPEC dan Rusia bersedia untuk bertemu ketika perang terus menggegarkan pasaran minyak.

Pada bulan lalu, pasaran minyak telah digegarkan oleh perang yang telah mencetuskan lonjakan harga dan mengancam kekurangan kritikal dalam minyak mentah dan produk petroleum lain.

Tetapi apabila kebanyakan pengeluar minyak terbesar dunia bertemu melalui telesidang pada hari Khamis untuk membincangkan bekalan, penganalisis tidak menjangkakan banyak tindakan. Pegawai dari Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum dan Rusia berkemungkinan tidak melakukan lebih daripada mengumumkan peningkatan pengeluaran bulanan yang sederhana, yang membawa kepada persoalan tentang berapa banyak minyak yang benar-benar ada dalam tangki itu.

Sekatan Barat yang dikenakan ke atas Rusia atas pencerobohannya ke atas Ukraine berkemungkinan membawa kepada kehilangan kuantiti besar kedua-dua produk mentah dan minyak, terutamanya bahan api diesel, daripada pasaran. Sudah, pembeli utama minyak Rusia, seperti Shell dan TotalEnergies, telah berkata mereka akan membersihkan petroleum asal Rusia secara beransur-ansur daripada rangkaian luas mereka.

“Kerugian ini akan berterusan kerana Rusia berkemungkinan akan kekal sebagai negara paling dibenarkan di bumi untuk masa hadapan,” tulis Helima Croft, ketua komoditi di RBC Capital Markets, sebuah bank pelaburan, dalam nota kepada pelanggan pada hari Rabu.

Rusia adalah salah satu daripada tiga pengeluar minyak utama dunia, bersama-sama dengan Amerika Syarikat dan Arab Saudi, dan mengeksport kira-kira lapan juta tong sehari dalam minyak mentah dan produk. Agensi Tenaga Antarabangsa, kumpulan yang berpangkalan di Paris, menganggarkan bahawa sebanyak tiga juta tong sehari minyak Rusia, atau kira-kira 3 peratus daripada bekalan dunia, tidak lama lagi boleh ditutup dalam apa yang “boleh bertukar menjadi krisis bekalan terbesar dalam beberapa dekad. .”

Hanya Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu boleh mengeluarkan lebih banyak minyak mentah “yang boleh membantu mengimbangi kekurangan Rusia,” kata agensi itu dalam laporan pasaran minyak terbaharunya.

Namun negara-negara ini – pemimpin de facto OPEC dan sekutu utama – nampaknya tidak cenderung untuk bertindak, pendirian yang kelihatan membingungkan memandangkan hubungan keselamatan dan komersial mereka yang telah lama terjalin dengan Barat.

“Persoalan yang lebih luas ialah: Adakah mereka menghadapi beberapa halangan teknikal” untuk membawa sejumlah besar minyak tambahan dalam talian? kata Richard Bronze, ketua geopolitik di Energy Aspects, sebuah firma penyelidikan. Arab Saudi berkata ia mempunyai keupayaan untuk mengeluarkan kira-kira 12.5 juta tong sehari, lebih daripada dua juta tong sehari melebihi pengeluaran baru-baru ini.

Sudah tentu kebanyakan ahli kumpulan OPEC dan sekutunya, yang dikenali sebagai OPEC Plus, telah kehabisan kuasa tembakan, kerana negara seperti Nigeria dan Angola tidak dapat bersaing dengan sasaran baru-baru ini. Kumpulan itu berkemungkinan menambah hanya sebahagian kecil daripada peningkatan output yang diumumkan hari Khamis, angka Encik Gangsa. Rusia jelas tidak akan dapat meningkatkan pengeluaran, kerana ia sudah kehabisan tangki simpanan untuk minyak yang tidak terjual.

Lebih-lebih lagi, kumpulan itu menghampiri penghujung, akhir tahun ini, untuk membatalkan pemotongan pengeluaran yang mendadak pada awal 2020 yang membantu menguatkan pasaran apabila permintaan dan harga menjunam pada hari-hari awal wabak itu.

Saudi dan Emirat mungkin menganggap bahawa, dengan harga yang melambung dan hasil konflik di Ukraine jauh dari jelas, sekarang bukan masanya untuk melepaskan sumber yang mereka tinggalkan. Walaupun peristiwa seperti penutupan koronavirus di China mungkin mengurangkan permintaan, penggunaan minyak masih berkemungkinan tinggi pada musim pemanduan musim panas dan pengeluaran mungkin lebih rendah.

Hakikat bahawa harga penutupan untuk niaga hadapan minyak mentah Brent, penanda aras antarabangsa, telah berayun dalam beberapa minggu kebelakangan ini daripada setinggi hampir $130 setong kepada di bawah $100 membolehkan kumpulan itu berhujah, walau bagaimanapun tidak meyakinkan, bahawa geopolitik dan bukannya kekurangan menambah premium kepada harga dan teruskan mengambil sejumlah besar wang tunai.

“Ketidaktentuan semasa bukan disebabkan oleh perubahan dalam asas pasaran tetapi oleh perkembangan geopolitik semasa,” kata kumpulan itu selepas mesyuarat terakhirnya pada 2 Mac.

Selain itu, Agensi Tenaga Antarabangsa berada di peringkat awal menyelaraskan pengeluaran minyak sebanyak 60 juta tong, diumumkan pada 1 Mac, daripada rizab Amerika Syarikat dan kira-kira dua dozen negara lain. Penambahan ini untuk membekalkan mengurangkan insentif untuk OPEC Plus cuba mempengaruhi pasaran, kata penganalisis.

Selain itu, OPEC Plus nampaknya tidak bersedia untuk bertindak menentang kepentingan Rusia, pengerusi bersama kumpulan itu, yang mungkin akan menentang peningkatan tambahan dalam pengeluaran yang akan membantu negara hidup tanpa minyak mentah Rusia.

Emiriah Arab Bersatu, khususnya, kelihatan bersimpati dengan kebimbangan Rusia dalam konflik dengan Ukraine dan diancam oleh prospek revolusi demokrasi yang diwakili oleh kerajaan Ukraine.

“Terdapat pertalian untuk Rusia dan autoritarian secara umum” di kalangan pemimpin UAE, kata Karen Young, seorang felo kanan di Institut Timur Tengah, sebuah organisasi penyelidikan di Washington.

Pegawai OPEC Plus juga telah menyuarakan kekecewaan apabila diminta untuk menyelesaikan apa yang mereka lihat sebagai masalah yang dicipta oleh dasar Barat yang kurang difikirkan mengenai perubahan iklim. Pegawai OPEC berkata mereka diminta untuk meningkatkan pengeluaran manakala kerajaan Barat dan pelabur bergantung kepada syarikat tenaga untuk mengurangkan pelaburan dalam minyak dan gas bagi memenuhi matlamat iklim.

Hujah di kalangan banyak negara pengeluar di Timur Tengah ialah harga minyak dan gas yang sangat tinggi adalah hasil pahit daripada cuba mengetepikan bahan api fosil sebelum sumber alternatif yang mencukupi seperti tenaga angin dan solar tersedia.

“Kita tidak boleh dan tidak boleh mencabut sistem tenaga semasa sebelum kita membina yang baharu,” Sultan al Jaber, ketua eksekutif Syarikat Minyak Nasional Abu Dhabi, berkata pada persidangan Majlis Atlantik baru-baru ini.

Namun terdapat sedikit tanda bahawa Barat akan berundur untuk menjauhi minyak dan gas, terutamanya daripada pembekal yang mungkin tidak boleh dipercayai seperti Rusia. Malah, penggunaan tenaga Moscow untuk memberi tekanan politik ke atas negara Eropah mungkin terbukti menjadi insentif bagi negara Barat untuk mengurangkan penggunaan bahan api fosil dengan lebih cepat. Jerman, sebagai contoh, adalah bergerak pantas untuk memutuskan ikatan tenaga dengan Moscow, yang telah lama menjadi pembekal utamanya.

“Keperluan mendesak untuk mempercepatkan peralihan saksama kepada tenaga bersih kekal menjadi keutamaan, dan mesti dipercepatkan,” kata Jennifer M. Granholm, setiausaha tenaga AS, minggu lalu.

Saudi dan Emiriah Arab Bersatu mempunyai alasan lain untuk tidak tergesa-gesa mematuhi permintaan Barat. Mereka bimbang tentang memperhebatkan serangan peluru berpandu ke atas pemasangan tenaga dan sasaran lain di negara mereka oleh kumpulan Houthi yang berpangkalan di Yaman, dan mencadangkan bahawa Washington tidak melakukan cukup untuk menghalang mereka.

Arab Saudi baru-baru ini memberi amaran bahawa ia tidak akan bertanggungjawab sekiranya insiden ini menyebabkan eksport minyak ke dunia tersingkir. Negara-negara ini juga ragu-ragu terhadap usaha Washington untuk memulihkan perjanjian nuklear dengan Iran dan, dengan itu, membenarkan Tehran menjual lebih banyak minyak. Saudi menyalahkan Iran kerana membekalkan Houthi dengan peluru berpandu yang dilancarkan terhadap mereka.

Dalam pada itu, penganalisis berkata terdapat sedikit sebab untuk berfikir bahawa masalah minyak semasa tidak akan bertambah buruk kerana pembeli menjauhi minyak Rusia. “Saya terkejut betapa rendahnya harga,” kata David Wech, ketua ekonomi di Vortexa, firma analisis data.

We want to say thanks to the author of this post for this incredible web content

OPEC dan Rusia bersedia untuk bertemu ketika perang terus menggegarkan pasaran minyak.


Check out our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/