Pakar AS bergelut dengan cara mengemas kini vaksin COVID-19

WASHINGTON (AP) — Lebih dua tahun selepas pandemik COVID-19, pegawai kesihatan AS mula bergelut dengan cara memastikan vaksin dikemas kini untuk melindungi rakyat Amerika dengan terbaik daripada coronavirus yang sentiasa berubah.

Pada hari Rabu, panel penasihat vaksin kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah menghabiskan berjam-jam membahaskan soalan-soalan penting untuk merombak gambar dan menjalankan kempen penggalak masa hadapan. Mereka tidak mencapai sebarang kesimpulan yang kukuh.

Soalan yang dihadapi oleh pakar termasuk: Berapa kerap untuk mengemas kini vaksin terhadap strain baharu, sejauh manakah keberkesanan vaksin tersebut untuk menjamin kelulusan dan sama ada kemas kini harus diselaraskan dengan pihak berkuasa kesihatan global.

Minggu lalu, FDA membenarkan dos keempat vaksin Pfizer atau Moderna untuk sesiapa yang berumur 50 tahun ke atas dan untuk sesetengah orang muda dengan sistem imun yang lemah. Ia adalah satu usaha untuk mendahului satu lagi lonjakan yang mungkin berlaku.

Tetapi ketua vaksin FDA Dr. Peter Marks mengakui pada mesyuarat itu “kita tidak boleh meningkatkan orang sekerap kita.” Dia menggelar kemas kini penggalak terbaharu sebagai langkah “stopgap” untuk melindungi rakyat Amerika yang terdedah sementara pengawal selia memutuskan sama ada dan cara untuk mengubahsuai vaksin semasa.

Marks memberi amaran bahawa perlindungan vaksin yang semakin berkurangan, varian baharu dan cuaca yang lebih sejuk pada musim gugur boleh meningkatkan risiko lebih banyak lonjakan.

“Matlamat kami di sini adalah untuk terus mendahului varian dan wabak masa depan dan memastikan kami melakukan yang terbaik untuk mengurangkan jumlah penyakit dan kematian akibat COVID-19,” kata Marks sambil menambah bahawa dia menjangkakan lebih banyak mesyuarat panel vaksin dalam beberapa bulan akan datang .

Beberapa soalan utama yang dibincangkan oleh panel:

BAGAIMANAKAH AS PERLU MEMUTUSKAN BILA UNTUK MELANCARKAN PUSINGAN BOOSTER SHOT MASA DEPAN?

Satu bidang yang pakar nampaknya bersetuju ialah vaksin harus dinilai berdasarkan keupayaannya untuk mencegah penyakit teruk yang membawa kepada kemasukan ke hospital dan kematian.

“Kita perlu memberi tumpuan kepada kes yang paling teruk, iaitu penyakit yang teruk, dan kita perlu menukar ketegangan apabila kita kalah dalam pertempuran itu,” kata Dr Mark Sawyer dari University of California, San Diego.

Dengan ukuran itu, vaksin semasa telah bertahan dengan sangat baik.

Semasa lonjakan yang didorong oleh omikron terakhir, dua dos vaksin hampir 80% berkesan terhadap memerlukan mesin pernafasan atau kematian – dan penggalak menolak perlindungan itu kepada 94%, lapor saintis persekutuan baru-baru ini.

Tetapi hanya kira-kira separuh daripada rakyat Amerika yang layak untuk pukulan ketiga telah mendapat satu pukulan. Dan ramai pakar berkata adalah tidak mampan untuk terus meminta rakyat Amerika untuk mendapatkan rangsangan setiap beberapa bulan.

Seorang ahli panel dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mencadangkan bahawa perlindungan 80% daripada penyakit teruk boleh menjadi standard untuk menilai vaksin.

“Saya fikir kita mungkin perlu menerima tahap perlindungan itu dan kemudian menggunakan cara alternatif lain untuk melindungi individu dengan langkah terapeutik dan lain-lain,” kata Dr. Amanda Cohn, ketua pegawai perubatan CDC.

Pembentangan pada mesyuarat oleh pegawai kesihatan kerajaan dan penyelidik bebas menggariskan cabaran untuk meramalkan bila varian COVID-19 utama seterusnya mungkin muncul.

Trevor Bedford, seorang pemodel penyakit dengan Pusat Penyelidikan Kanser Fred Hutchinson, berkata strain baru utama seperti omicron boleh muncul di mana-mana dari setiap 1.5 tahun hingga sekali sedekad, berdasarkan data yang tersedia pada masa ini. Memandangkan ketidakpastian itu, penyelidik memerlukan kaedah untuk menentukan dengan cepat sama ada vaksin semasa berfungsi melawan varian yang muncul.

APAKAH PROSES MENGEMASKINI VAKSIN UNTUK MENGATASI VARIAN BARU?

Ketiga-tiga vaksin COVID-19 yang kini digunakan di AS adalah berdasarkan versi coronavirus asal yang muncul pada akhir 2019. Mengemas kini vaksin akan menjadi tugas yang kompleks, mungkin memerlukan penyelarasan antara FDA, pengilang dan pihak berkuasa kesihatan global.

Untuk mempercepatkan vaksin ke pasaran, FDA bergantung pada jalan pintas penyelidikan untuk menilai keberkesanan, terutamanya melihat kesan awalnya terhadap tahap antibodi sistem imun. Sebilangan ahli panel berkata pada hari Rabu mereka mahukan data yang lebih teliti daripada kajian yang menjejaki pesakit dari semasa ke semasa untuk melihat siapa yang sakit atau meninggal dunia.

Tetapi pendekatan itu mungkin terlalu memakan masa.

“Kami melihat satu teka-teki di sini bahawa ia akan menjadi sukar untuk menjana semua data yang kami inginkan dalam masa yang singkat apabila varian baharu muncul,” kata Dr. Ofer Levy dari Harvard Medical School.

Seorang wakil untuk Pihak Berkuasa Penyelidikan dan Pembangunan Lanjutan Bioperubatan AS membentangkan tingkap sempit yang boleh dihadapi oleh pengeluar untuk merumuskan semula, mengkaji dan menghasilkan vaksin yang dikemas kini secara besar-besaran menjelang September.

“Jika anda tidak dalam perjalanan ke percubaan klinikal pada awal Mei, saya fikir ia akan menjadi sangat sukar untuk mempunyai produk yang mencukupi di seluruh pengeluar untuk memenuhi permintaan,” kata Robert Johnson, timbalan penolong setiausaha BARDA.

Proses untuk mengemas kini vaksin selesema tahunan menawarkan satu model yang mungkin, seperti yang dibentangkan oleh wakil daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Dua kali setahun, pakar WHO mengesyorkan kemas kini kepada vaksin selesema untuk menyasarkan strain yang baru muncul. FDA kemudiannya membawa cadangan tersebut kepada panel vaksinnya sendiri, yang mengundi sama ada ia masuk akal untuk AS, menetapkan peringkat untuk pengeluar mengubah tangkapan mereka dan memulakan pengeluaran besar-besaran.

Tetapi COVID-19 masih belum jatuh ke dalam corak yang boleh diramal seperti selesema. Dan apabila coronavirus berkembang, strain yang berbeza mungkin menjadi dominan di kawasan yang berbeza di dunia.

Beberapa pakar berkata mereka memerlukan lebih banyak mesyuarat dengan lebih banyak data dan cadangan daripada FDA untuk memutuskan strategi.

“Kami tidak pernah ke sini sebelum ini. Kami semua bekerjasama untuk melakukan yang terbaik yang kami mampu dan ia sangat kompleks,” kata Oveta Fuller dari Sekolah Perubatan Universiti Michigan.

___

Jabatan Kesihatan dan Sains Associated Press menerima sokongan daripada Jabatan Pendidikan Sains Institut Perubatan Howard Hughes. AP bertanggungjawab sepenuhnya untuk semua kandungan.

We would like to give thanks to the author of this write-up for this awesome web content

Pakar AS bergelut dengan cara mengemas kini vaksin COVID-19


Discover our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/