Pampasan Ketua Pegawai Eksekutif Amazon Andy Jassy bernilai $213 juta pada 2021

Amazon. com Inc. Ketua Eksekutif Andy Jassy menerima pampasan bernilai $212.7 juta pada 2021, tahun pertamanya sebagai ketua gergasi teknologi dan e-dagang.

Majoriti pampasannya adalah dalam anugerah saham dengan nilai $211.9 juta.

DAPATKAN PERNIAGAAN FOX DALAM PERJALANAN DENGAN KLIK DI SINI

Menurut kenyataan proksi Amazon yang difailkan kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa61,000 saham yang membentuk anugerah saham itu mewakili geran khas untuk kenaikan pangkatnya kepada presiden dan ketua pegawai eksekutif.

Encik Jassy dilantik sebagai CEO pada Februari 2021, menggantikan pengasas Jeff Bezos selepas dia mengumumkan perpindahannya daripada CEO kepada peranan pengerusi eksekutif. Encik Jassy secara rasmi memasuki peranan itu pada awal Julai.

Ketua Pegawai Eksekutif Amazon Andy Jassy. Amazon mengumumkan pada hari Selasa, 2 Feb. 2021, bahawa Jeff Bezos akan meletakkan jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif. Amazon berkata Bezos akan digantikan pada musim panas oleh Jassy, ​​yang menjalankan perniagaan awan Amazon. (Imej Isaac Brekken/AP untuk NFL, Fail) (Bilik Berita AP)

Amazon berkata lebih daripada 80% saham itu dijadualkan untuk diletak hak dalam tempoh lima hingga 10 tahun, dan dijangka mewakili sebahagian besar pampasan Encik Jassy untuk tahun-tahun akan datang, kata syarikat itu.

“Berdepan dengan penggantian Ketua Pegawai Eksekutif pertama dalam sejarah syarikat,” kata Amazon dalam satu pemfailan bahawa jawatankuasa pampasannya “menentukan penting untuk menyediakan kejelasan dan kestabilan melalui anugerah yang direka bentuk untuk mewujudkan perspektif pemilik jangka panjang dan menggalakkan berani, inisiatif jangka panjang.”

AMAZON SUBJEK SIASATAN KONGRES KERUNTUHAN GUDANG

Syarikat itu berkata ia mempertimbangkan data pampasan untuk CEO di syarikat teknologi besar dan lain-lain, serta anugerah sekali sahaja untuk kenaikan pangkat CEO, dalam menstrukturkan pampasan Encik Jassy.

Gaji asas Encik Jassy pada tahun 2021 ialah $175,000, sama seperti pada tahun 2020, semasa beliau menjadi ketua Perkhidmatan Web Amazon, perniagaan pengkomputeran awan syarikat itu. Pada 2020, jumlah pampasan beliau ialah $35.8 juta.

1648894490 297 Pampasan Ketua Pegawai Eksekutif Amazon Andy Jassy bernilai 213 juta

Kumpulan bebas yang dibentuk oleh bekas pekerja Amazon dan semasa mengundi minggu ini untuk menyatukan sebuah gudang syarikat di New York City. (AP Photo/Craig Ruttle, Fail) ((Foto AP/Craig Ruttle, Fail) / Bilik Berita AP)

Amazon baru-baru ini lebih daripada dua kali ganda gaji asas maksimumnya kepada $350,000.

Jumlah pampasan Encik Bezos bernilai kira-kira $1.7 juta. Jumlah itu, pada dasarnya tidak berubah selama bertahun-tahun, kebanyakannya digunakan untuk menampung keselamatan Encik Bezos.

Berita mengenai gaji eksekutif syarikat datang ketika pekerja di kemudahan New York mengundi untuk menubuhkan kesatuan pertama gergasi teknologi itu di AS

PEKERJA AMAZON DI FASILITI PULAU NEGERI MENGUNDI MENYERTAI KESATUAN, PERTAMA DALAM SEJARAH SYARIKAT

Pertukaran CEO di Amazon menandakan peralihan kepimpinan utama pertama syarikat dalam sejarahnya. Encik Bezos telah menjadi CEO sejak dia memulakan syarikat di garaj negeri Washington.

Encik Jassy menyertai Amazon pada tahun 1997 dan dengan cepat memperoleh bintangnya sebagai orang kanan kepada Encik Bezos, dikreditkan kerana membantu penciptaan Perkhidmatan Web Amazon, salah satu pusat syarikat yang paling menguntungkan.

Ticker Keselamatan Terakhir Ubah Ubah %
AMZN AMAZON.COM INC. 3,271.20 +11.25 +0.35%

Pada suku keempat syarikat itu, yang termasuk tempoh cuti kritikal, Amazon hampir menggandakan keuntungannya kepada $14.3 bilion daripada $7.2 bilion pada tempoh tahun sebelumnya apabila pendapatan meningkat 9.4% kepada $137.4 juta.

AWS menyumbang sekitar $17.8 bilion kepada pendapatan syarikat pada suku tersebut, meningkat kira-kira 40% dalam tempoh tersebut.

KLIK DI SINI UNTUK BACA LEBIH LANJUT MENGENAI PERNIAGAAN FOX

Keputusan kewangan Amazon mengejutkan beberapa penganalisis yang menjangkakan prestasi yang lebih lemah apabila Amazon menangani peningkatan kos merentasi beberapa bidang.

Tulis kepada Adriano Marchese di Adriano.Marchese@dowjones.com

We wish to give thanks to the writer of this article for this outstanding web content

Pampasan Ketua Pegawai Eksekutif Amazon Andy Jassy bernilai $213 juta pada 2021


You can view our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/