Panduan Anda untuk Mastodon: Apakah Itu, dan Bagaimanakah Ia Berbeza dengan Twitter?

Twitter agak huru-hara sejak Elon Musk mengambil alih sebagai CEO — kira-kira separuh kakitangan telah diberhentikan pada penghujung Oktober, dan ciri baharu seperti tanda semak kelabu untuk sumber yang dipercayai telah dikeluarkan hanya untuk menjadi ditarik keluar dari tapak itu kemudian hari yang sama. Musk juga ada berdebat dengan pengasas Jack Dorsey dan mengancam syarikat menarik iklan daripada Twitter dengan “nama termonuklear dan rasa malu.”

Sejak Pembelian rasmi Musk Twitter ditutup pada 28 Oktober dengan harga $44 bilion, ramai pengguna telah memutuskan untuk meninggalkan laman web tersebut. Bot Sentinelsebuah organisasi yang menjejaki gelagat akaun Twitter, menganggarkan bahawa hampir 900,000 akaun Twitter telah dinyahaktifkan antara 27 Okt. dan 1 Nov. Kajian Teknologi MIT.

Sebahagian daripada mereka yang meninggalkan Twitter beralih kepada Mastodon, rangkaian sosial terdesentralisasi yang dibina pada perisian sumber terbuka. “Rangkaian persekutuan” Mastodon telah menyaksikan peningkatan yang ketara — pada 6 November, Eugen Rochko, pencipta Mastodon, berkata perkhidmatan itu telah memperoleh 489,003 pengguna baharu sejak 27 Okt dan kini mempunyai lebih sejuta pengguna aktif. Walau bagaimanapun, itu masih sebahagian kecil daripada 238 juta Twitter.

Teruskan membaca untuk melihat cara Mastodon berfungsi, cara mendaftar dan cara ia dibandingkan dengan Twitter. Untuk lebih lanjut, lihat bagaimana untuk memadam akaun Twitter andadan dapatkan maklumat terkini tentang Pelan lencana pengesahan Twitter.

Apakah Mastodon dan bagaimana ia berbeza daripada Twitter?

Mastodon ialah perkhidmatan media sosial percuma yang berfungsi seperti Twitter. Anda boleh menyiarkan “toots” (bukan tweet), mengikuti orang dan organisasi lain, dan kegemaran (suka) dan meningkatkan (tweet semula) siaran daripada orang lain.

Mastodon telah dicipta dan pada asalnya dikeluarkan pada Oktober 2016 oleh Eugen Rochko, Ketua Pegawai Eksekutif dan pekerja tunggal organisasi bukan untung Mastodon gGmbH. Pada bulan Mei, Rochko menjelaskan pengganti nama aneh perkhidmatan itu untuk “tweet.” Dia berkata butang asal dipanggil “terbitkan,” tetapi penyokong yang komited menjanjikan sokongan seumur hidup bagi akaun Mastodon Patreon jika dia akan menukarnya kepada “toot.” (Pada apl iOS dan Android tertera “menerbitkan.”)

Dalam sebuah wawancara dengan Majalah TimeRochko berkata dia mula membangunkan Mastodon apabila dia menyedari bahawa “dapat menyatakan diri saya dalam talian kepada rakan saya melalui pesanan ringkas sebenarnya sangat penting bagi saya, penting juga kepada dunia, dan mungkin ia tidak sepatutnya berada di tangan seorang perbadanan yang boleh melakukan apa sahaja dengannya.”

Baca lagi: Mastodon Bukan Pengganti Twitter

Sebaliknya daripada satu dataran bandar untuk semua orang, bagaimanapun, Mastodon terdiri daripada beribu-ribu rangkaian sosial, semuanya berjalan pada pelayan yang berbeza, atau “contoh,” yang boleh berkomunikasi antara satu sama lain melalui sistem yang dipanggil Fediverse. The Fediverse juga mengandungi rangkaian sosial lain seperti PeerTube untuk video, Funkwhale untuk muzik, PixelFed untuk gambar dan NextCloud untuk fail.

Pelayan Mastodon tidak perlu disambungkan ke Fediverse, Malah, contoh Mastodon yang paling terkenal ialah Kebenaran Sosialrangkaian sosial bekas presiden AS Donald Trump.

Bagaimanakah cara saya menyertai Mastodon?

Bahagian paling sukar Mastodon adalah bermula. Memandangkan tiada satu kawasan Mastodon biasa untuk semua orang — seperti Twitter — anda perlu mendaftar pada pelayan Mastodon tertentu.

Pelayan boleh berdasarkan lokasi geografi, minat subjek, latar belakang profesional atau secara literal apa sahaja yang boleh difikirkan oleh pentadbir. Sebagai contoh, orang-orang di dolphin.town adalah sahaja dibenarkan untuk menyiarkan huruf “E,” manakala peminat sastera di oulipo.sosial adalah dilarang daripada pernah menggunakan huruf “E” (sebagai penghormatan kepada lipogram penulis OuLiPo Georges Perec “La Disparition“).

Dua daripada pelayan Mastodon terbesar, aka contoh, adalah mastodon.sosial — pelayan rasmi projek Mastodon — dan mstdn.sosial, walaupun kedua-duanya telah menjeda pendaftaran buat sementara waktu. Satu lagi pelayan umum besar yang saya sertai baru-baru ini ialah mas.to. Contoh Mastodon popular lain termasuk masthead.sosial untuk wartawan dan fosstodon.org untuk perisian sumber terbuka.

Jangan terlalu risau tentang pelayan yang anda pilih — anda boleh menyertai seberapa banyak yang anda mahu dan meninggalkan atau menukar pelayan pada bila-bila masa. Dan anda boleh mengikuti orang merentasi pelayan, jadi memilih satu tidak menghalang anda daripada berkomunikasi dengan mereka pada keadaan lain.

Satu tempat yang baik untuk mencari pelayan untuk disertai ialah laman web rasmi Mastodon di joinmastodon.org. Laman web ini pada masa ini menyenaraikan 106 pelayan yang telah komited kepada Perjanjian Pelayan Mastodonperjanjian untuk menguatkuasakan penyederhanaan, membuat sandaran tapak dan memberi amaran sekurang-kurangnya tiga bulan sebelum menutup kejadian.

Halaman “tentang” setiap pelayan akan memberitahu serba sedikit tentang contoh Mastodon dan menyenaraikan peraturan pelayan. Jika anda tidak menemui pelayan yang anda sukai di joinmastodon.org, anda boleh mencuba direktori Mastodon lain, seperti contoh.sosialyang menawarkan wizard untuk memilih pelayan serta a senarai boleh disusun daripada 3,910 kejadian.

Tangkapan skrin borang pendaftaran Mastodon

Menyertai pelayan Mastodon hanya memerlukan beberapa butiran peribadi.

Petikan skrin oleh Peter Butler/CNET

Kebanyakan pelayan Mastodon dengan pendaftaran terbuka hanya akan meminta alamat e-mel dan kata laluan anda untuk bermula. Sebaik sahaja anda membalas e-mel pengesahan, anda sudah bersedia untuk mula menggunakan Mastodon. Pelayan Mastodon lain yang lebih peribadi mungkin meminta anda membuat permintaan untuk menyertai dan kemudian menunggu jemputan.

Bagaimanakah saya menggunakan Mastodon?

Seperti Twitter, Mastodon membenarkan anda menghantar mesej ringkas kepada dunia atau untuk memilih orang, tetapi bukannya tweet, siaran Mastodon dipanggil toots. Dan banyak ciri Mastodon yang lain juga sama seperti Twitter, dengan sedikit perbezaan. Setiap siaran terhad kepada 500 aksara (bukan 280), dan anda boleh memasukkan pautan, imej (JPG, GIF atau PNG, sehingga 8MB), fail audio (MP3, OGG, WAV, FLAC, OPUS, AAC, M4A dan 3GP sehingga 40MB) dan video (MP4, M4V, MOV, WebM sehingga 40MB).

Tangkapan skrin antara muka siaran Mastodon dengan pilihan untuk keterlihatan dipaparkan

Mastodon menawarkan empat tahap keterlihatan untuk semua toot anda.

Petikan skrin oleh Peter Butler/CNET

Siaran anda di Mastodon boleh ditetapkan sebagai umum, hanya untuk pengikut anda atau tidak tersenarai sepenuhnya dari semua garis masa. Anda boleh membuat tinjauan pendapat untuk pengikut anda dan menggunakan semua emoji biasa kegemaran anda, serta emoji tersuai yang dibuat untuk pelayan tertentu.

Mana-mana siaran boleh ditandakan dengan “amaran kandungan” penjelasan yang memerlukan klik sebelum melihat, dan pengguna Mastodon sering memanfaatkan ciri tersebut.

Anda juga boleh mengedit siaran di Mastodon. Setiap versi toot anda kekal tersedia untuk semakan dan orang yang memblog semula siaran anda akan diberitahu selepas ia diedit.

Sama seperti Twitter, Mastodon menggunakan hashtag yang bermula dengan simbol “#”, seperti #Gaming, #Anthropology atau #Veganism. Memandangkan tiada algoritma untuk mencadangkan siaran anda kepada bukan pengikut, menggunakan hashtag untuk mengkategorikan siaran anda untuk orang yang mungkin berminat adalah lebih penting daripada di Twitter.

Anda boleh mengikuti mana-mana akaun di Mastodon, sama ada pada contoh pelayan anda sendiri atau tidak, dan siaran akaun itu akan ditambahkan pada suapan Laman Utama anda dalam susunan kronologi. Ketahui bahawa untuk sesetengah akaun, anda perlu meminta kebenaran untuk mengikutinya.

Apl web percuma seperti Debirdify, Fedifinder dan Twitodon boleh membantu anda mencari akaun yang anda ikuti di Twitter yang telah berhijrah ke Mastodon.

Jika anda tidak mahu akaun tertentu mengikuti anda, anda boleh menyekatnya sama seperti di Twitter, atau anda boleh memilih untuk menyekat keseluruhan pelayan.

Mastodon membenarkan anda “kegemaran” siaran, tetapi kiraan kegemaran tidak dipaparkan pada garis masa — jika anda ingin mempromosikan siaran orang lain, anda perlu “meningkatkan” atau memblognya semula. Tidak seperti Twitter, tiada “quote toots” di Mastodon, pilihan yang disengajakan untuk tidak menggalakkan “dunking” pada siaran orang lain. Ciri “penanda halaman” yang berasingan membolehkan anda menyimpan toot pada Mastodon tanpa memberitahu akaun yang menyiarkannya.

Mastodon memang mempunyai ciri yang dipanggil Direct Messages, tetapi namanya sedikit mengelirukan. Daripada memberikan mesej orang ke orang, ciri Mastodon menetapkan keterlihatan siaran kepada hanya orang yang disebut di dalamnya. Dalam erti kata lain, mereka adalah toot yang hanya orang tertentu boleh lihat, bukannya mesej langsung yang sebenar.

Bagaimanakah garis masa Mastodon berfungsi?

Walaupun Twitter hanya mempunyai satu garis masa (diisih mengikut kronologi atau mengikut “cerita teratas”), Mastodon mempunyai tiga: garis masa Laman Utama anda menunjukkan semua siaran dan blog semula daripada semua orang yang anda ikuti, garis masa Setempat anda menunjukkan segala-galanya daripada contoh pelayan anda sendiri dan garis masa Bersekutu anda menunjukkan semua siaran daripada semua pelayan Mastodon yang anda ikuti seseorang.

Menggunakan penyemak imbas web, anda boleh menetapkan Mastodon supaya kelihatan seperti Twitter, menunjukkan satu suapan pada satu masa atau anda boleh melihat berbilang suapan dan pemberitahuan secara serentak (sama seperti Tweetdeck) dengan memilih “Paparan lanjutan” daripada Keutamaan anda.

Tangkapan skrin antara muka paparan lanjutan Mastodon

Paparan lanjutan Mastodon membolehkan anda melihat pemberitahuan dan berbilang garis masa secara serentak.

Petikan skrin oleh Peter Butler/CNET

Adakah terdapat sebarang aplikasi mudah alih untuk Mastodon?

Anda bertaruh. Disebabkan sifat sumber terbuka Mastodon, anda mempunyai banyak pilihan untuk apl pada kedua-dua iPhone dan Android.

Pilihan pertama dan paling mudah anda ialah apl rasmi daripada Mastodon gGmbH (untuk iOS atau Android), tetapi terdapat apl pihak ketiga yang kukuh. Dua aplikasi Mastodon alternatif yang paling popular sekarang ialah Metatext untuk iPhone dan Tusky untuk Android.

Apl Mastodon untuk iPhone:

Apl Mastodon untuk Android:

Jika anda mula menggunakan Mastodon, pastikan anda mengikuti saya @peterbutler@mas.to. (Dan bertanya khabar!)

Untuk lebih lanjut mengenai media sosial dan Twitter, ikuti a garis masa pembelian Elon Musk dan baca tentang perubahan besar yang boleh disediakan untuk Twitter.

Pembetulan, 7 Nov: Versi sebelumnya cerita ini salah menerangkan ciri Mastodon. Mastodon menambah keupayaan untuk mengedit siaran pada Mac 2022.We wish to give thanks to the author of this write-up for this outstanding material

Panduan Anda untuk Mastodon: Apakah Itu, dan Bagaimanakah Ia Berbeza dengan Twitter?


We have our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/