Panel FDA menyokong vaksin Covid untuk kanak-kanak bongsu

Penasihat Pentadbiran Makanan dan Dadah mengundi pada hari Rabu untuk mengesyorkan agar kedua-dua vaksin Covid-19 Moderna dan Pfizer-BioNTech untuk kanak-kanak kecil, menyelesaikan salah satu halangan terakhir untuk mendapatkan vaksin termuda Amerika.

Jawatankuasa Penasihat Vaksin dan Produk Biologi Berkaitan mengadakan undian untuk setiap vaksin semasa mesyuaratnya pada hari Rabu. Kedua-dua cadangan adalah sebulat suara: 21-0.

Vaksin Moderna adalah untuk kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 5 tahun, manakala Pfizer adalah untuk kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 4 tahun.

Liputan penuh wabak Covid-19

Syor jawatankuasa itu bukanlah tanda tanda akhir yang diperlukan untuk mentadbir pukulan, tetapi undian kini akan menggerakkan proses bergerak pantas dijangka selesai pada hari Selasa — satu kelegaan yang besar kepada ibu bapa yang telah menunggu lebih daripada satu setengah tahun untuk memberi vaksin kepada anak bongsu mereka.

Keputusan itu kini akan diserahkan kepada FDA, yang dijangka memberikan kebenaran penggunaan kecemasan kepada vaksin dalam beberapa hari akan datang. Pada hari Jumaat dan Sabtu, panel penasihat kepada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit dijangka mengundi sama ada untuk menyokong suntikan tersebut. Langkah terakhir ialah tandatangan daripada Pengarah CDC Dr. Rochelle Walensky — kemudian, tembakan di lengan (atau paha).

Undi mewakili, dalam erti kata lain, kemuncak kerja lebih daripada satu setengah tahun daripada jawatankuasa. VRBPAC mengadakannya mesyuarat pertama tentang vaksin Covid pada 10 Dis 2020. Keputusannya pada masa itu adalah mengesyorkan vaksin Pfizer untuk orang berumur 16 tahun ke atas. Dengan undian hari Rabu, menurunkan umur vaksinasi kepada 6 bulan, semua orang akan layak tidak lama lagi.

“Saya sangat gembira kerana kami telah mencapai kejayaan seperti ini,” kata Dr. Ofer Levy, pengarah Program Vaksin Ketepatan di Hospital Kanak-kanak Boston.

Di sebalik suasana perayaan jawatankuasa, ahli panel mengakui peningkatan emosi yang menyelubungi pemberian vaksin kepada kanak-kanak. Semasa tempoh ulasan awam yang sangat hangat, ibu bapa dan orang awam lain menyokong dengan penuh semangat menyokong dan menentang vaksin.

Komunikasi yang jelas kepada ibu bapa dan penjaga tentang vaksin akan menjadi sangat penting, kata panel itu. Dan hampir semua ahli jawatankuasa, termasuk pakar kanak-kanak, doktor penyakit berjangkit dan pakar vaksin, menyebut semasa perbincangan bahawa keputusan untuk ibu bapa memvaksin kanak-kanak dalam kumpulan umur ini harus menjadi pilihan.

Walaupun kanak-kanak yang lebih kecil biasanya terhindar daripada kesan terburuk Covid, kes yang teruk dan kematian masih boleh berlaku. Ini amat ketara pada musim sejuk lalu, apabila gelombang omicron menghantar kadar kemasukan ke hospital kanak-kanak di bawah umur 5 tahun lebih tinggi daripada mana-mana titik sebelumnya dalam wabak itu, menurut data CDC.

Andel yang berusia tiga tahun adalah anak muda pertama yang menerima vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19 di Perubatan Stanford. Ibu bapanya, Otavio dan Zina Good, mendaftarkannya dalam percubaan klinikal untuk kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 4 tahun. Steve Fisch / Perubatan Stanford

Ahli jawatankuasa Dr. Jay Portnoy, seorang profesor pediatrik di Hospital Mercy Kanak-kanak di Kansas City, Missouri, menggambarkan berjalan di tepi bilik kecemasan hospitalnya awal tahun ini dan melihatnya dipenuhi pesakit Covid.

“Saya tahu bahawa kadar kematian akibat Covid di kalangan kanak-kanak kecil mungkin tidak terlalu tinggi,” kata Portnoy. “Tetapi ia benar-benar menakutkan ibu bapa untuk anak mereka sakit dan terpaksa pergi ke hospital atau pergi ke bilik kecemasan atau doktor penjagaan primer mereka kerana mereka sakit dan mengalami masalah bernafas.”

Sehingga 28 Mei, sekurang-kurangnya 442 kanak-kanak di bawah umur 5 tahun telah meninggal dunia akibat Covid, kata Dr. Peter Marks, pengawal selia vaksin utama FDA, kepada jawatankuasa itu. Jumlah kematian itu, dalam tempoh lebih dua tahun, jauh lebih tinggi daripada yang biasanya dilihat dalam tempoh masa yang sama untuk virus pernafasan berbahaya yang lain, seperti influenza, katanya.

Kanak-kanak juga terdedah kepada a komplikasi jarang Covid yang dipanggil MIS-Catau sindrom keradangan berbilang sistem pada kanak-kanak, yang menyebabkan keradangan teruk di seluruh badan.

Walaupun begitu, panel mengakui bahawa risiko akibat yang teruk ini adalah sangat kecil – sebahagian besar kanak-kanak dengan Covid pulih.

Dua vaksin tersedia untuk kanak-kanak

Data percubaan klinikal yang dibentangkan oleh kedua-dua wakil Moderna dan Pfizer pada mesyuarat hari Rabu menunjukkan vaksin itu selamat dan berkesan pada kanak-kanak bongsu.

Vaksin Moderna terdiri daripada dua suntikan, diberi selang empat minggu. Dos bersaiz tot ialah 25 mikrogram — satu perempat daripada dos yang diberikan kepada orang dewasa. Pukulan itu adalah sekitar 40 hingga 50% berkesan untuk mencegah jangkitan omicron yang lebih ringan pada kanak-kanak kecil.

Mengakui keberkesanan yang lebih rendah, Moderna berkata ia menjangkakan kanak-kanak dalam kumpulan umur akan ditawarkan dos penggalak vaksin “pada satu masa.”

Pfizer berpengalaman masalah yang serupa kepada Moderna awal tahun ini apabila ujian klinikal mendapati rejimen dua dosnya hanya memberikan perlindungan terhad terhadap jangkitan.

Pada mesyuarat hari Rabu, Pfizer membentangkan data mengenai tiga dos vaksin, yang ditunjukkan 80% berkesan dalam mencegah gejala Covid. Pukulan pertama diberikan selang tiga minggu, diikuti dengan pukulan ketiga, lapan minggu kemudian.

Suntikan Pfizer untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun juga merupakan dos yang lebih rendah daripada versinya untuk orang dewasa: 3 mikrogram berbanding 30 mikrogram.

Dr. Amanda Cohn, ketua pegawai perubatan di Pusat Imunisasi dan Penyakit Pernafasan Kebangsaan CDC, mengingatkan agar tidak membandingkan bilangan keberkesanan kedua-dua vaksin, memandangkan ia hanya berdasarkan sebilangan kecil kes Covid.

“Saya percaya vaksin itu berkesan,” katanya.

Kedua-dua vaksin Moderna dan Pfizer ditunjukkan secara amnya boleh diterima dengan baik pada kanak-kanak, dengan kesan sampingan yang sama, termasuk sakit di tapak suntikan, kerengsaan, mengantuk dan demam.

Dalam analisis yang diterbitkan dalam talian pada hujung minggu, saintis FDA berkata ujian pediatrik mungkin terlalu kecil untuk mengesan keadaan keradangan jantung yang jarang dipanggil miokarditis.

Vaksin Moderna dan Pfizer telah dikaitkan dengan kejadian miokarditis yang jarang berlaku, terutamanya pada remaja lelaki dan lelaki muda, walaupun tiada kes yang dilihat dalam ujian untuk kanak-kanak bongsu.

ikut KESIHATAN NBC pada Twitter & Facebook.We wish to say thanks to the writer of this post for this remarkable content

Panel FDA menyokong vaksin Covid untuk kanak-kanak bongsu


Take a look at our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/