Panel rumah untuk memanggang USPS atas rancangan untuk membeli trak yang menelan gas

Ketua Pos Jeneral Louis DeJoy membuat pesanan untuk 50,000 NGDV pertama pada 24 Mac; 20 peratus daripada pembelian itu adalah untuk kenderaan elektrik.

Rancangan Perkhidmatan Pos tidak mencapai matlamat Rumah Putih untuk memindahkan seluruh armada awam persekutuan ke kenderaan elektrik menjelang 2035. 217,000 kenderaan agensi mel itu membentuk bahagian terbesar kenderaan awam kerajaan.

Pengangkutan ialah sumber tunggal terbesar pelepasan gas rumah hijau di Amerika Syarikat, malah peningkatan jualan kenderaan elektrik – yang menyumbang kira-kira 5 peratus daripada jualan kenderaan baharu – masih belum membuat kesan ketara dalam pasaran kereta. Penyokong kenderaan elektrik berharap pembelian Perkhidmatan Pos akan memberikan peningkatan kepada industri.

Armada sektor swasta telah melepasi kerajaan persekutuan dalam bidang elektrifikasi sejak beberapa tahun kebelakangan ini, dan White House dan penggalak EV berpendapat bahawa armada pos hijau akan memberi insentif kepada pengilang untuk membina infrastruktur untuk lebih banyak kenderaan elektrik dan stesen pengecasan yang mereka perlukan di seluruh negara.

Victoria Stephen, ketua program NGDV Perkhidmatan Pos, akan memberi keterangan di hadapan panel, Pengerusi Jawatankuasa Carolyn B. Maloney (DN.Y.) mengumumkan Khamis, begitu juga dengan Inspektor Perkhidmatan Pos Jeneral Tammy Whitcomb.

Pejabat Whitcomb mengeluarkan laporan bulan ini yang mendapati bahawa kenderaan elektrik akan sangat sesuai untuk tugas penghantaran mel dan akan menjimatkan wang agensi yang terkepung dari segi kewangan dalam jangka panjang.

“Adalah penting untuk persekitaran kita dan masa depan kita bahawa Perkhidmatan Pos beralih dengan pantas kepada armada elektrik,” kata Maloney dalam satu kenyataan. “Kerajaan persekutuan harus mendahului, tidak ketinggalan di belakang syarikat swasta yang sudah bergerak ke hadapan untuk menjimatkan wang dan mengekang perubahan iklim dengan mengelektrikkan armada mereka.”

Demokrat utama dalam jawatankuasa itu, termasuk Wakil Alexandria Ocasio-Cortez (NY) dan Gerald E. Connolly (Va.), telah menekan pegawai persekutuan sebelum ini mengenai rancangan yang ketinggalan untuk mengelektrik kenderaan persekutuan.

Liberal Senat Khamis bertindak balas terhadap arahan awal DeJoy untuk trak, menggesa ketua pos untuk “meningkatkan dengan ketara peratusan EV” pembelian perkhidmatan mel. Sembilan belas Demokrat di dewan atas, diketuai oleh Sens Jeff Merkley (Ore.) dan Thomas R. Carper (Del.), menuntut agensi itu menyediakan rekod mengenai analisis kenderaan elektrik dan maklumat perakaunan terperinci mengenai urus niaganya dengan Oshkosh.

“USPS menyumbang kira-kira satu pertiga daripada armada persekutuan dan tindakan yang diambil oleh USPS akan memberi kesan yang ketara sama ada Amerika Syarikat melakukan bahagiannya untuk memerangi kekacauan iklim,” tulis para senator. “Walaupun melabur dalam sekurang-kurangnya 20 peratus kenderaan pos elektrik adalah peningkatan, USPS mesti melakukan lebih banyak lagi. Bukan sahaja rancangan semasa USPS untuk melabur dalam kebanyakan kenderaan berkuasa bahan api fosil membahayakan kesihatan awam dan alam sekitar, keputusan itu juga dibuat pada masa syarikat seperti Federal Express (FedEx) dan United Parcel Service (UPS) semakin bergerak ke arah elektrik. kenderaan atas sebab ekonomi.”

Amazon mempunyai rancangan untuk membeli 100,000 van elektrik, dengan matlamat bahawa separuh penghantarannya akan menjadi neutral karbon menjelang 2030. Ia juga memegang kira-kira 20 peratus kepentingan dalam pengeluar trak elektrik Rivian. (Pengasas Amazon Jeff Bezos memiliki The Washington Post.)

FedEx dan UPS juga telah menjadikan kenderaan elektrik sebagai sebahagian daripada armada mereka yang kecil tetapi terus berkembang. Sehingga 2019, hampir 1.5 peratus daripada armada FedEx — termasuk trak penghantaran, forklift dan peralatan perkhidmatan darat lapangan terbang — menggunakan sekurang-kurangnya separa kuasa bateri.

Tetapi pemimpin pos berpendapat bahawa sebahagian besar armada elektrik adalah terlalu mahal, memetik kos pendahuluan yang tinggi bagi EV dan infrastruktur yang berkaitan. Penyata kesan alam sekitar Perkhidmatan Pos untuk NGDV mengira bahawa kenderaan berkuasa gas akan lebih menjimatkan kos sepanjang jangka hayat 20 tahun yang diunjurkan. Pakar auto dan alam sekitar bebas berkata bahawa angka agensi itu tidak tepat dan perkhidmatan mel akan menjimatkan wang dalam jangka panjang untuk kos bahan api dan penyelenggaraan yang lebih rendah, walaupun jika EV mempunyai kos pendahuluan yang lebih tinggi.

Laporan inspektor jeneral menyokong hujah-hujah tersebut. “Kenderaan elektrik secara amnya lebih dipercayai secara mekanikal daripada kenderaan berkuasa gas dan memerlukan kurang penyelenggaraan,” kata laporan itu. “Kos tenaga akan lebih rendah untuk kenderaan elektrik, kerana menggunakan elektrik untuk menggerakkan kenderaan elektrik adalah lebih murah daripada menggunakan petrol.”

NGDV bukanlah penambahbaikan alam sekitar berbanding “Kenderaan Seumur Hidup” atau LLV semasa agensi itu. Dengan penyaman udara berjalan, mereka mendapat 8.6 mpg, iaitu 0.4 mpg lebih tinggi daripada kenderaan sedia ada. Pakar mengatakan standard industri untuk kenderaan penghantaran berkuasa petrol hari ini ialah 12 hingga 14 mpg.

Kenderaan elektrik akan menawarkan 70 batu setiap caj, kata agensi itu, angka yang didakwa oleh pakar kereta dan pengawal selia kerajaan sangat meremehkan keupayaan mereka.

Apabila ia menganugerahkan kontrak trak kepada Oshkosh pada Februari 2021, Perkhidmatan Pos berkata syarikat itu boleh menukar kenderaan berkuasa gas untuk menggunakan bateri apabila keadaan kewangan agensi dan teknologi EV bertambah baik. Tetapi pegawai pos berkata mereka “tiada rancangan” untuk mengubah suai mana-mana kenderaan.

Agensi Perlindungan Alam Sekitar mengunjurkan bahawa pelepasan gas rumah hijau daripada trak berkuasa gas baharu Perkhidmatan Pos akan berjumlah hampir 20 juta tan metrik sepanjang jangka hayat 20 tahun kenderaan yang diunjurkan, kira-kira sepadan dengan pelepasan tahunan daripada 4.3 juta kenderaan penumpang.

Dalam temu bual dengan The Washington Post, DeJoy berkata bahawa dia tidak menentang untuk membeli lebih banyak trak elektrik tetapi pembiayaan harus datang daripada Kongres, dan hanya daripada akaun Perkhidmatan Pos jika keadaan kewangan agensi itu bertambah baik. Beliau berkata beliau memberi tumpuan untuk menggantikan armada agensi yang gagal, bukan mengelektrikkannya.

“Dari sudut pandangan saya, misi saya adalah menghantar mel dan bungkusan,” katanya. “Dasar mengelektrikkan armada negara adalah misi yang saya akan sokong. Tetapi saya akan cuai untuk membelanjakan semua wang saya untuk melakukan itu.”

10,019 kenderaan elektrik yang diminta oleh Perkhidmatan Pos dalam tempahan pertamanya dari Oshkosh sepadan dengan 10,019 laluan mel yang DeJoy katakan dia tahu sebagai “slam dunk” untuk trak tersebut.

“Itulah cara saya membuat keputusan semasa kita bergerak ke hadapan,” katanya. “Apabila saya pergi untuk membeli jumlah seterusnya, kami akan menilai semula.”

Penggubal dasar di kedua-dua belah lorong bersetuju bahawa LLV penuaan agensi mel tidak selamat dan sangat memerlukan penggantian. LLV berumur 30 tahun dan tidak mempunyai beg udara atau penghawa dingin. Mereka diketahui mudah terbakar akibat penggunaan berlebihan selama bertahun-tahun.

Mereka juga tidak sesuai untuk perubahan perniagaan Perkhidmatan Pos. DeJoy telah meletakkan agensi untuk bersaing dengan lebih hebat dalam penghantaran pakej dengan pesaing seperti UPS, FedEx dan Amazon. LLV terlalu kecil untuk mengendalikan kemasukan bungkusan pandemik Perkhidmatan Pos. Dan apabila perniagaan mel agensi itu telah menurun sebanyak 45 peratus sejak 2008, perniagaan pakejnya telah meningkat lebih daripada dua kali ganda. NGDV mempunyai lebih banyak kawasan kargo untuk menyimpan pakej.

Peruntukan Kongres berpecah tentang cara — atau sama ada — membiayai armada pos baharu. Agensi mel itu mempunyai kira-kira $24 bilion tunai selepas penggubal undang-undang pada 2020 meluluskan geran kecemasan pandemik $10 bilion. Dan Kongres pada bulan Mac mengundi untuk merombak kewangan agensi itu, mengurangkannya sebanyak $107 bilion dalam jumlah tertunggak dan pembayaran masa depan.

Republikan, enggan meluluskan perbelanjaan untuk matlamat iklim Presiden Biden, telah berkata DeJoy harus meneruskan dengan armadanya yang dikuasakan terutamanya oleh gas. Demokrat nampaknya berpecah antara membenarkan lebih banyak dana untuk NGDV elektrik dan stesen pengecas bateri, dan menggalakkan Perkhidmatan Pos membelanjakan wang yang sudah ada.

Pakej perbelanjaan sosial asal pentadbiran Biden “Membina Kembali Lebih Baik” mengandungi $6 bilion untuk trak pos elektrik dan pengecas bateri. Cadangan bajet 2023 Biden termasuk $300 juta untuk kenderaan mel elektrik dan stesen pengecas.

“Perkhidmatan Pos mempunyai, seperti, satu suku juta kenderaan hari ini, dan semua kenderaan itu bergantung pada infrastruktur yang wujud pada masa ini, iaitu kenderaan bahan api gas dan diesel,” kata Kan. “Jika kami membeli 10,000 kenderaan elektrik dan kami menempatkannya ke Montana atau ke beberapa bahagian luar bandar di negara ini, mungkin tiada bekalan elektrik grid untuk menyokong kenderaan ini.”

“Perangkap terbesar dalam mana-mana pemerolehan yang telah lama wujud adalah terlalu pantas ke hadapan dan mendahului keupayaan organisasi anda untuk menyerap teknologi,” tambah Tangherlini. “Jadi apa yang saya ingin fahami ialah bagaimana Perkhidmatan Pos merancang untuk menerima perubahan dalam teknologi ini?”

Anna Phillips menyumbang kepada laporan ini.

We want to give thanks to the author of this short article for this awesome web content

Panel rumah untuk memanggang USPS atas rancangan untuk membeli trak yang menelan gas


Explore our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/