Panel solar yang dilancarkan ke angkasa lepas mungkin menghantar kuasa kembali ke Bumi

LONGi Green Energy, syarikat solar terbesar di dunia, akan melancarkan panel solar ke angkasa lepas untuk menguji sama ada ia boleh berjaya bekerja di orbit dan menghantar kuasa kembali ke Bumi.

Projek yang baru diumumkan oleh gergasi solar yang berpangkalan di Xi’an, China dipanggil Makmal Angkasa Tenaga Masa Hadapan Tenaga Hijau LONGi. Ia bertujuan untuk “menggalakkan pembangunan bersepadu teknologi aeroangkasa dan tenaga baharu.” Syarikat itu juga akan menguji produknya dalam persekitaran yang serupa di Bumi untuk menilai sama ada produk tersebut sesuai untuk ruang angkasa.

Jadi apa gunanya melancarkan panel solar ke angkasa lepas? Pendedahan tanpa had kepada matahari semasa mereka berada di orbit.

Wu Zhijian, presiden Yayasan Angkasa Chinasebuah agensi yang disokong kerajaan di bawah Pentadbiran Angkasa Negara China, berkata [translated]:

Aplikasi terawal fotovoltaik adalah dalam bidang aeroangkasa. Pembangunan fotovoltaik dan aeroangkasa tidak dapat dipisahkan. Fotovoltaik sentiasa menjadi pengeluar utama kuasa angkasa. Saya sangat gembira melihat LONGi mengambil langkah pertama dalam aeroangkasa dan menyambung Pada masa hadapan stesen janakuasa angkasa, pengkomersilan aeroangkasa dan bidang lain.

Saya juga mengharapkan LONGi dan perusahaan fotovoltaik China mempercepatkan rentak mereka dan bergerak ke hadapan seiring dengan China Aerospace.

Pada bulan Jun, saintis China di Universiti Xidian di wilayah Shaanxi mengumumkan bahawa mereka telah berjaya menguji model sistem penuh (gambar di atas) yang boleh menghantar tenaga suria secara wayarles dari angkasa ke Bumi. Bloomberg diringkaskan bagaimana ia berfungsi:

[It] menangkap cahaya matahari yang tinggi di atas tanah dan menukarnya menjadi sinar gelombang mikro. Ia kemudian menghantar melalui udara ke stesen penerima di atas tanah, di mana ia boleh ditukar kembali kepada elektrik. Walaupun model itu hanya menghantar tenaga 55 meter melalui udara, para penyelidik berharap teknologi itu suatu hari nanti dapat diperluaskan untuk menghantar kuasa dari panel suria yang mengorbit ke Bumi.

Ambilan Electrek

Saya menulis tentang solar beberapa kali seminggu, tetapi solar dari angkasa? Sudah tiba masanya untuk bercakap dengan pakar angkasa lepas. Saya bertanya kepada penulis di Electrektapak kakak, Angkasa lepas diterokaiapa yang mereka fikirkan tentang inisiatif ini, dan mereka tidak terlalu berminat.

Seth Kurkowski berkata:

Kami sudah menghadapi masalah dengan terlalu banyak serpihan angkasa dan buruj besar di orbit. Peraturan tidak wujud untuk memastikan pengendali satelit bekerjasama dalam mengelak antara satu sama laindan menambah lagi tidak akan membantu keadaan.

Ia adalah idea yang bagus dalam teori, tetapi saya fikir masalah tambahan yang akan ditimbulkan akan melebihi manfaat yang akan dibawanya. Tetapi teknologi LONGi boleh cipta daripada ujian ini boleh berguna untuk penerokaan angkasa lepas di Bulan atau Marikh apabila kita mempunyai kurang kesesakan di orbit kita.

Dan Derek Bijaksana menambah:

Meneruskan meneroka dan menambah baik teknologi panel solar untuk penerbangan angkasa akan terus menambah baik teknologi yang sama di bumi ini, dan dalam aplikasi angkasa lepas yang lain. Tetapi idea “stesen janakuasa berasaskan angkasa” adalah sesuatu yang sangat … optimistik. Saya tidak dapat melihat ia berlaku. Jika LONGi semakin dua kali ganda kuasa, atau tiga kali ganda kuasa, kerana kekurangan awan dan kegelapan, saya tidak nampak cara yang boleh menebus berpuluh-puluh juta dolar setiap pelancaran.

A [SpaceX] Falcon 9 boleh melancarkan (kira-kira sangat) 20,000 paun ke orbit bumi rendah, dan itu akan menjadi kurang untuk orbit segerak matahari. Panel solar yang dibuat untuk ruang angkasa mungkin lebih ringan, tetapi akan mengalami degradasi yang lebih cepat daripada di Bumi. Dan jika syarikat itu membayar $35-45 juta setiap 20,000 paun panel solar … itu adalah satu tan panel solar tambahan dan bateri yang boleh anda beli di Bumi.

Baca lebih lanjut: SpaceX Dragon menghantar tatasusunan suria ke Stesen Angkasa Antarabangsa

Foto: Universiti Xidian


UnderstandSolar ialah perkhidmatan percuma yang memautkan anda kepada pemasang suria yang dinilai tinggi di rantau anda untuk anggaran suria yang diperibadikan. Tesla kini menawarkan padanan harga, jadi penting untuk membeli-belah untuk sebut harga terbaik. Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut dan mendapatkan sebut harga anda. — *iklan.

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan automatik yang menjana pendapatan. Lagi.


Langgan Electrek di YouTube untuk video eksklusif dan melanggan kepada podcast.We wish to give thanks to the author of this short article for this incredible content

Panel solar yang dilancarkan ke angkasa lepas mungkin menghantar kuasa kembali ke Bumi


You can find our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/