Paramount membatalkan jualan $2.2bn penerbitan Simon & Schuster kepada Penguin

Penguin Random House, penerbit buku terbesar dunia, dan pesaing Simon & Schuster telah membatalkan perjanjian $2.2bn untuk bergabung, kata pemilik Penguin dalam satu kenyataan pada hari Isnin.

Bertelsmann, sebuah kumpulan media Jerman yang memiliki Penguin, pada mulanya berkata ia akan merayu a keputusan hakim AS yang mengatakan pembelian Simon & Schuster adalah menyalahi undang-undang kerana ia akan mencecah gaji pengarang.

Tetapi Bertelsmann berkata dalam satu kenyataan pada hari Isnin bahawa ia “akan memajukan pertumbuhan perniagaan penerbitan buku globalnya tanpa penggabungan Penguin Random House dan Simon & Schuster yang dirancang sebelum ini”.

Reuters melaporkan pada hari Ahad bahawa syarikat Jerman itu tidak dapat meyakinkan Paramount Global, pemilik Simon & Schuster, untuk melanjutkan perjanjian perjanjian mereka dan merayu keputusan hakim.

Hakim Florence Pan dari mahkamah daerah AS untuk Daerah Columbia memutuskan pada 31 Oktober bahawa jabatan kehakiman telah menunjukkan perjanjian itu boleh mengurangkan persaingan dengan ketara “dalam pasaran untuk hak penerbitan AS untuk menjangkakan buku terlaris”.

Dengan pembubaran perjanjian itu, Penguin akan membayar yuran penamatan $200 juta kepada Paramount.

Paramount berkata pada hari Isnin bahawa Simon & Schuster adalah “aset bukan teras” kepada Paramount. “Ia bukan berasaskan video dan oleh itu tidak sesuai secara strategik dalam portfolio Paramount yang lebih luas,” kata syarikat itu dalam pemfailan mengenai penamatan perjanjian itu.

Jabatan kehakiman tidak segera menjawab permintaan untuk mendapatkan komen.

Tidak seperti kebanyakan pergaduhan penggabungan, yang memberi tumpuan kepada apa yang pengguna bayar, yang pentadbiran Biden berhujah bahawa perjanjian itu harus dihentikan kerana ia akan membawa kepada kurang persaingan untuk buku-buku blockbuster dan pendahuluan yang lebih rendah untuk pengarang yang memperoleh $250,000 atau lebih.

Keputusan itu dibuat ketika pentadbiran Biden menjelaskan ia berhasrat untuk menangani apa yang dilihatnya sebagai kedudukan monopoli, menyalahkan mereka, antara lain, kerana kenaikan harga daging dan harga tiket konsert yang melambung tinggi.

Industri buku telah melalui beberapa siri penyatuan dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan pengkritik bimbang satu lagi penggabungan besar akan mengurangkan persaingan sambil menjadikan kehidupan lebih sukar bagi penerbit yang lebih kecil.

Penguin adalah penerbit terbesar AS sudah pun. Penulisnya termasuk pengarang buku masakan Ina Garten dan novelis Zadie Smith dan Danielle Steel, manakala Simon & Schuster menerbitkan Stephen King, Jennifer Weiner dan Hillary Rodham Clinton, antara lain.

Jabatan kehakiman AS memfailkan tuntutan mahkamah bertujuan menghentikan perjanjian itu pada November 2021.

Dalam perbicaraan yang diadakan pada bulan Ogos, kerajaan berhujah bahawa lima penerbit terbesar mengawal 90% pasaran, dan gabungan Penguin dan Simon & Schuster akan mengawal hampir separuh daripada pasaran untuk hak penerbitan untuk buku-buku blockbuster, manakala pesaing terdekatnya akan kurang. daripada separuh saiznya.

King, pengarang buku terlaris termasuk The Stand dan The Shining, adalah antara pengarang dan ejen yang memberi keterangan semasa perbicaraan, dengan alasan ia akan mengurangkan persaingan.

“Anda juga boleh mengatakan bahawa anda akan mempunyai suami dan isteri membida antara satu sama lain untuk rumah yang sama. Ia agak tidak masuk akal,” King memberitahu mahkamah. “Penggabungan tidak baik untuk persaingan.”

Reuters menyumbang kepada cerita ini

We want to thank the writer of this post for this remarkable web content

Paramount membatalkan jualan $2.2bn penerbitan Simon & Schuster kepada Penguin


Visit our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/