Pasaran Asia berdagang lebih tinggi apabila inflasi Jepun menghampiri paras tertinggi 8 tahun; China mengekalkan kadar pinjaman penanda aras tidak berubah

Saham teknologi, kasino di Hong Kong menyokong indeks yang lebih luas

Bank pusat Australia berkata hujah untuk kenaikan kadar yang lebih perlahan mengukuh

Ahli lembaga Bank Rizab Australia (RBA) “melihat kes untuk kadar kenaikan kadar faedah yang lebih perlahan semakin kukuh,” menurut minit mesyuaratnya pada 6 September, di mana ia menaikkan kadar faedahnya sebanyak 50 mata asas kepada 2.25%.

“Lembaga Pengarah menjangkakan untuk meningkatkan lagi kadar faedah dalam beberapa bulan akan datang, tetapi ia tidak berada pada laluan yang telah ditetapkan memandangkan ketidaktentuan yang menyelubungi unjuran inflasi dan pertumbuhan,” katanya dalam minit yang dikeluarkan Selasa.

Ia menambah jangkaan inflasi jangka sederhana kekal “berlabuh dengan baik.”

Kenaikan kadar faedah masa depan akan dipandu oleh data dan prospek inflasi dan pasaran buruh, kata RBA.

– Abigail Ng

CNBC Pro: Goldman berkata permintaan tembaga akan meningkat. Berikut adalah saham yang dijangka mendapat manfaat

Defisit tembaga mungkin berada di kaki langit, dengan permintaan ditetapkan untuk melonjak ke arah sifar bersih – dan beberapa saham logam boleh bersinar dalam senario ini, menurut Goldman Sachs.

Pelanggan CNBC Pro boleh membaca lebih lanjut di sini.

— Weizhen Tan

China mengekalkan kadar pinjaman utama tidak berubah

Bank Rakyat China mengekalkan kadar utama pinjaman (LPR) setahun dan lima tahun tidak berubah, sejajar dengan ramalan dalam tinjauan Reuters.

Kadar utama pinjaman setahun kekal pada 3.65%, dan kadar lima tahun yang berkait rapat dengan gadai janji rumah berada pada 4.3%. China mengurangkan kedua-dua kadar tersebut bulan lepas.

– Abigail Ng

CNBC Pro: Pengurus dana berkata pasaran beruang akan menjadi ‘jahat’

Pengurus dana Cole Smead percaya pasaran saham masih berada di peringkat awal pasaran beruang — dan memberi amaran bahawa ia tidak akan menjadi “kepelbagaian taman”.

Tetapi, dia tidak kehilangan tidur di atasnya. Inilah sebabnya:

Pelanggan pro boleh baca lebih lanjut di sini.

— Zavier Ong

Inflasi teras Jepun meningkat pada bulan Ogos

Harga pengguna teras di Jepun meningkat 2.8% pada Ogos berbanding setahun lalu, data kerajaan menunjukkan.

Itu pertumbuhan terpantas dalam hampir lapan tahun, dan bulan kelima berturut-turut di mana inflasi telah melebihi sasaran bank pusat sebanyak 2%.

Penganalisis yang ditinjau oleh Reuters meramalkan peningkatan 2.7%, dan harga pengguna meningkat 2.4% pada bulan Julai.

Yen Jepun mengukuh sedikit kepada 142.96 setiap dolar.

– Abigail Ng

Saham menamatkan sesi tidak menentu hari Isnin lebih tinggi

Saham meningkat pada hari Isnin tetapi menamatkan sesi dalam wilayah positif apabila minggu Rizab Persekutuan yang besar bermula.

Purata Perindustrian Dow Jones ditutup 197.26 mata lebih tinggi, atau 0.64%, untuk ditutup pada 31,019.68. S&P 500 melonjak 0.69% kepada 3,899.89 dan Nasdaq Composite naik 0.76% kepada 11,535.02.

— Samantha Subin

Hasil Perbendaharaan 10 tahun melonjak melebihi 3.5%, mencecah paras tertinggi sejak 2011

Penanda aras hasil Perbendaharaan 10 tahun meningkat kepada 3.5% pada pagi Isnin, mencapai tahap tertinggi sejak 2011 kerana pelabur bersedia untuk tempoh kadar faedah yang lebih tinggi untuk tempoh yang lebih lama di tengah-tengah usaha Rizab Persekutuan menentang inflasi.

Hasil perbendaharaan meningkat di atas papan minggu lepas selepas laporan indeks harga pengguna Ogos menunjukkan kenaikan harga yang mengejut. Walau bagaimanapun, 10 tahun sebahagian besarnya dipegang berhampiran paras tertinggi Jun pada 3.495% sebelum mengambil satu lagi tahap lebih tinggi pada hari Isnin.

10 tahun terakhir didagangkan pada hasil 3.506%, naik hampir 6 mata asas. Hasil bergerak bertentangan dengan harga, dan satu mata asas bersamaan dengan 0.01%.

– Jesse Pound

We wish to give thanks to the writer of this short article for this outstanding content

Pasaran Asia berdagang lebih tinggi apabila inflasi Jepun menghampiri paras tertinggi 8 tahun; China mengekalkan kadar pinjaman penanda aras tidak berubah


Check out our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/