Pasaran buruh ‘lebih teruk daripada 1970-an’ apabila mogok melanda UK, kata ahli ekonomi pemenang Hadiah Nobel

Stesen Waterloo yang biasanya sibuk hampir kosong di London pada 21 Jun 2022 apabila mogok kereta api terbesar dalam lebih 30 tahun melanda UK.

Ben Stansall | Afp | Imej Getty

LONDON – Pasaran buruh adalah “lebih teruk daripada 1970-an,” dengan mogok kereta api besar-besaran di UK menawarkan petanda perkara yang akan datang, menurut ahli ekonomi pemenang Hadiah Nobel Christopher Pissarides.

Kesatuan RMT Britain mengesahkan Isnin bahawa mogok kereta api yang dirancang akan diteruskan minggu ini selepas rundingan dengan syarikat kereta api gagal mencapai persetujuan mengenai pekerjaan, gaji dan syarat. Sekitar empat perlima kereta api dibatalkan, dengan mogok lanjut dirancang pada akhir bulan ini dan pada bulan Julai.

Pissarides, profesor ekonomi Regius di London School of Economics, memberitahu CNBC pada hari Selasa bahawa pasaran buruh sedang melalui “beberapa tempoh paling sukar” yang pernah dilihatnya.

“Ia lebih teruk daripada tahun 1970-an, dalam erti kata bahawa kita perlu membuat pelarasan yang lebih besar dalam pasaran buruh. Kami mempunyai teknologi baharu yang membawa kepada automasi dan, sebenarnya, pemimpin kesatuan sekerja mengadu tentang kehilangan pekerjaan, mengenai pejabat tiket – itu disebabkan kepada teknologi baharu,” katanya.

Lebih-lebih lagi, ekonomi di seluruh dunia sedang menghadapi inflasi yang melambung tinggi, terutamanya mengenai makanan dan tenaga, sebahagian besarnya disebabkan oleh perang di Ukraine.

Pissarides, yang memenangi Hadiah Nobel untuk ekonomi untuk kerjanya menganalisis pasaran pekerjaan, berkata “tidak ada cara kita boleh mengelakkan kesakitan daripada itu,” tetapi ia perlu diedarkan ke seluruh ekonomi.

“Tidak banyak sektor ekonomi yang mempunyai kesatuan yang kukuh. Kami tidak mempunyai industri nasionalisasi yang besar seperti yang kami ada pada tahun 70-an apabila seluruh pembuatan melancarkan mogok, dan oleh itu menjadikannya sangat sukar untuk mengatakan: ‘Anda yang mempunyai kesatuan yang kuat, kami akan memberi anda pampasan penuh untuk kejutan luaran ini, dan biarkan yang lain menanggung semua beban’,” jelas Pissarides.

Lingkaran inflasi

Seiring dengan kejutan luaran yang dihadapi oleh keseluruhan ekonomi global, UK juga berhadapan dengan apa yang disebut oleh Pissarides sebagai inflasi “perkilangan dalam negeri”, selepas skim cuti kerajaan dan program sokongan fiskal lain menyokong permintaan sepanjang wabak itu, tetapi mendorong hutang awam rekod tertinggi.

Hutang kerajaan global dijangka melonjak ke rekod pada 2022 kerana peminjaman juga kekal meningkat secara meluas.

Pissarides berkata kebimbangan utama dalam jangka panjang ialah “kesan pusingan kedua” inflasi yang mula terbentuk. Beliau berkata jangkaan inflasi semakin tidak berlabuh dan membawa kepada kenaikan gaji, membentuk “ramalan yang memenuhi sendiri” dan peningkatan inflasi.

“Perubahan masih belum sampai, tetapi pemberian kenaikan gaji yang sepadan atau hampir menyamai inflasi yang Bank of England ramalkan akan membawa kita hampir kepada lingkaran, dan kita mungkin melihatnya, dan jika itu berlaku, ia adalah akan mengambil masa yang lebih lama untuk menghapuskan inflasi,” katanya.

“Ingat pada tahun 70-an, ia mengambil masa sekurang-kurangnya 10 tahun untuk mendapatkan inflasi dan ia sangat sukar pada akhirnya, dasar Thatcher yang menyebabkan pengangguran begitu banyak hanya memerangi inflasi. Itu pastinya bukan sesuatu yang kita mahu lihat kali ini kerana kami telah belajar pelajaran kami dengan harapan.”

We would like to give thanks to the writer of this short article for this awesome material

Pasaran buruh ‘lebih teruk daripada 1970-an’ apabila mogok melanda UK, kata ahli ekonomi pemenang Hadiah Nobel


We have our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/