Pasaran ekuiti global mengeluarkan keputusan skeptikal pada penggal ketiga Xi

Pelabur di seluruh dunia mengeluarkan keputusan skeptikal mengenai penggal ketiga Xi Jinping memegang jawatan, menjual saham dalam syarikat China selepas pemimpin negara itu menggulung kongres parti Komunis yang menandakan peralihan tumpuan daripada ekonomi kepada keselamatan.

Penjualan bermula pada pagi Isnin di Asia, di mana indeks Hang Seng Tech Hong Kong jatuh 9.7 peratus, satu pergerakan sehari yang menyamai kejatuhan terbesarnya. Ia berterusan sehingga hari dagangan AS, di mana beberapa kumpulan teknologi China paling terkenal yang disenaraikan di Wall Street jatuh dengan mendadak.

Indeks Naga Emas Nasdaq, yang menjejaki saham tersenarai AS dalam syarikat China, jatuh 14.4 peratus apabila Alibaba, JD.com dan Pinduoduo menghadapi jualan besar. Rekod penurunan satu hari untuk indeks menyebabkannya turun kira-kira 50 peratus tahun ini.

Penganalisis berkata bahawa penjualan itu ditambah lagi dengan keluaran data ekonomi Beijing, ditangguhkan semasa persidangan parti sedang berlangsung, itu menunjukkan ekonomi China berkembang sebanyak 3.9 peratus tahun ke tahun pada suku ketiga, di bawah matlamat tahunan kerajaan sebanyak 5.5 peratus.

Tetapi mereka juga menyatakan bahawa rombakan Xi dalam kepimpinan parti semasa kongres parti ke-20 selama seminggu, yang berakhir pada hujung minggu, telah memberi kuasa kepada penyokong setia yang lebih prihatin dengan persaingan geopolitik China dengan AS berbanding dengan pembaharuan ekonomi.

“Risiko lebih kepada pemikiran kumpulan dan penangkapan pemikiran dan garis tentang keperluan yang teruk untuk bergelut dengan AS,” kata Gerard DiPippo, bekas penganalisis ekonomi kanan China di CIA. “Adalah munasabah dari perspektif pasaran bahawa, walau apa pun harapan anda untuk perubahan liberal di China, mungkin lebih rendah sekarang daripada pada hari Jumaat.”

Pada bulan-bulan sebelum kongres parti, Xi telah menunjukkan sikap tidak menghiraukan pembaharuan ekonomi yang semakin meningkat, menguatkuasakan sekatan ketat Covid-19 walaupun ia memberi kesan kepada ekonomi China. Beliau juga telah melancarkan tindakan tegas terhadap beberapa kumpulan teknologi yang paling pesat berkembang di negara ini.

“Pengerusi Xi jelas mahukan satu pasukan untuk melaksanakan visinya,” kata seorang eksekutif industri AS.

Frank Benzimra, ketua strategi ekuiti Asia di Société Générale, berkata pelabur tidak berpuas hati dengan peralihan keanggotaan badan kepimpinan tertinggi parti yang diumumkan pada Ahad, yang disusun dengan kader yang lebih tertumpu kepada keselamatan negara berbanding reformasi ekonomi.

“Walaupun politik China telah lama menjadi legap, penyatuan kuasa yang tajam ini menambahkan kegelisahan pelabur,” kata Mark Haefele, ketua pegawai pelaburan Pengurusan Kekayaan Global UBS. “Penilaian ekuiti, yang sudah menghampiri palung 10 tahun, mungkin akan menghadapi lebih banyak tekanan jika pelabur antarabangsa menuntut premium berisiko yang lebih tinggi.”

Antara nama korporat terbesar yang menderita dalam penjualan itu ialah Alibaba, yang ditutup 12.5 peratus lebih rendah dalam dagangan Wall Street, menolak sahamnya di bawah harga tawaran $68 yang didedahkan kepada umum di New York lapan tahun lalu, dalam apa yang berlaku pada masa penyenaraian terbesar di dunia.

Syarikat itu telah meningkatkan pendapatannya lebih daripada 14 kali ganda dan menggandakan keuntungan larasan pada tahun-tahun sejak kemunculan pasarannya. Tetapi saham telah merosot sejak 2020 selepas Beijing membatalkan IPO sekutu pembayaran digital Ant Group, yang telah ditetapkan untuk mengumpul rekod $37bn.

Penurunan 80 peratus Alibaba dalam tempoh itu menggambarkan kerugian kira-kira $670 bilion dalam nilai pasaran ekuiti. Syarikat teknologi itu pada Ogos melaporkan penurunan pendapatan suku pertamanya sejak penyenaraiannya di New York.

Gegaran hari Isnin menyerlahkan cabaran yang semakin meningkat yang dihadapi oleh kumpulan teknologi terbesar China sejak Xi melancarkan tindakan keras peraturan pada sektor tersebut.

Carta garis indeks Nasdaq Golden Dragon menunjukkan saham tersenarai AS dalam syarikat China merosot

Seorang pekerja Alibaba berkata tindakan keras teknologi kerajaan dan penurunan harga saham telah melemahkan “dorongan dan tenaga”.

“Sejak satu hingga dua tahun yang lalu orang telah berhenti bekerja keras,” kata orang itu, sambil menyatakan bahawa mereka secara peribadi bekerja lebih kurang 20 jam seminggu.

Pemfailan Alibaba juga menunjukkan syarikat itu telah kehilangan lebih daripada 13,000 jawatan sejak awal tahun ini.

Laporan tambahan oleh Nian Liu di Beijing, Patrick Mathurin di London dan Eric Platt di New York

We would love to say thanks to the author of this short article for this outstanding content

Pasaran ekuiti global mengeluarkan keputusan skeptikal pada penggal ketiga Xi


Take a look at our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/