Pasaran Eropah bergelora apabila mesyuarat Fed sedang berlangsung

Bank pusat Sweden melancarkan kenaikan kadar 100 mata asas, berkata ‘inflasi terlalu tinggi’

Riksbank Sweden pada hari Selasa melancarkan kenaikan 100 mata asas kepada kadar faedah, menjadikan kadar dasar utamanya kepada 1.75%, kerana ia memberi amaran bahawa “inflasi terlalu tinggi.”

Dalam satu kenyataan, bank pusat itu berkata inflasi yang melambung tinggi adalah “melemahkan kuasa beli isi rumah dan menjadikannya lebih sukar bagi kedua-dua syarikat dan isi rumah untuk merancang kewangan mereka.”

Baca lebih lanjut di sini.

– Elliot Smith

Harga pengeluar Jerman melonjak 45.8% tahun ke tahun pada bulan Ogos

Inflasi harga pengeluar Jerman mencecah 45.8% tahun ke tahun pada bulan Ogos, kata pejabat perangkaan persekutuan pada hari Selasa, didorong oleh kenaikan harga tenaga.

Bacaan itu jauh mengatasi ramalan konsensus Dow Jones sebanyak 37.9%, manakala pada asas bulanan, indeks harga pengeluar meningkat 7.9% berbanding ramalan 1.6%.

Bacaan PPI tidak termasuk tenaga, bagaimanapun, adalah 0.4% pada bulan tersebut dan 13% pada tahun tersebut.

– Elliot Smith

Saham bergerak: Bachem Menaik 13%, Masa Depan turun 12%

Terdapat beberapa pergerakan harga saham yang besar dalam perdagangan awal Eropah. Syarikat biotek Swiss Bachem Holding melonjak 13% untuk menerajui Stoxx 600 selepas menandatangani dua kontrak peptida baharu.

Syarikat media British PLC masa hadapan menjunam lebih daripada 12% selepas Sky News melaporkan pada hari Isnin bahawa Ketua Pegawai Eksekutif Zillah Byng-Thorne berhasrat untuk meletakkan jawatan pada 2023.

– Elliot Smith

CNBC Pro: Pengurus dana berkata pasaran beruang akan menjadi ‘jahat’

Pengurus dana Cole Smead percaya pasaran saham masih berada di peringkat awal pasaran beruang — dan memberi amaran bahawa ia tidak akan menjadi “kepelbagaian taman”.

Tetapi, dia tidak kehilangan tidur di atasnya. Inilah sebabnya:

Pelanggan pro boleh baca lebih lanjut di sini.

— Zavier Ong

Saham menamatkan sesi tidak menentu hari Isnin lebih tinggi

Saham meningkat pada hari Isnin tetapi menamatkan sesi dalam wilayah positif apabila minggu Rizab Persekutuan yang besar bermula.

Purata Perindustrian Dow Jones ditutup 197.26 mata lebih tinggi, atau 0.64%, untuk ditutup pada 31,019.68. S&P 500 melonjak 0.69% kepada 3,899.89 dan Nasdaq Composite naik 0.76% kepada 11,535.02.

— Samantha Subin

CNBC Pro: Goldman berkata permintaan tembaga akan meningkat. Berikut adalah saham yang dijangka mendapat manfaat

Defisit tembaga mungkin berada di kaki langit, dengan permintaan ditetapkan untuk melonjak ke arah sifar bersih – dan beberapa saham logam boleh bersinar dalam senario ini, menurut Goldman Sachs.

Pelanggan CNBC Pro boleh membaca lebih lanjut di sini.

— Weizhen Tan

Pasaran Eropah: Berikut ialah panggilan pembukaan

Saham Eropah dijangka dibuka dalam wilayah negatif pada hari Rabu apabila pelabur bertindak balas terhadap data inflasi AS terkini.

Indeks FTSE UK dijangka dibuka 47 mata lebih rendah kepada 7,341, DAX Jerman 86 mata lebih rendah pada 13,106, CAC Perancis 40 turun 28 mata dan FTSE MIB Itali 132 mata lebih rendah pada 22,010, menurut data dari IG.

Pasaran global telah ditarik balik berikutan yang lebih tinggi daripada jangkaan Indeks harga pengguna AS laporan untuk Ogos yang menunjukkan harga meningkat sebanyak 0.1% untuk bulan tersebut dan 8.3% setiap tahun pada bulan Ogos, Biro Statistik Buruh melaporkan pada hari Selasa, mengingkari jangkaan ahli ekonomi bahawa inflasi utama akan jatuh 0.1% bulan ke bulan.

CPI Teras, yang tidak termasuk kos makanan dan tenaga yang tidak menentu, meningkat 0.6% dari Julai dan 6.3% dari Ogos 2021.

Angka inflasi UK untuk bulan Ogos adalah dijangka dan pengeluaran perindustrian zon euro untuk Julai akan diterbitkan.

– Holly Ellyatt

We would like to give thanks to the author of this write-up for this incredible material

Pasaran Eropah bergelora apabila mesyuarat Fed sedang berlangsung


You can find our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/