Pasaran Eropah berhati-hati selepas permulaan minggu yang bergelora

Bank of England berhak untuk menangguhkan kenaikan kadar apabila paun merosot, kata pengarah pelaburan

Bank pusat UK tidak seharusnya tergesa-gesa untuk meningkatkan kadar faedah, menurut Julian Howard, Ketua Pengarah Pelaburan Penyelesaian Pelbagai Aset di GAM Investments, walaupun pon merudum.

“Saya tidak fikir ia adalah tugas Bank of England untuk menyokong pound,” kata Howard kepada CNBC “Squawk Box Europe” pada hari Selasa.

“Saya lebih suka merangka ini sebagai fenomena global dan saya fikir Bank of England harus menangguhkan sebelum menaikkan kadar lagi,” katanya.

Beliau juga berkata bahawa perbincangan tentang UK menjadi pasaran baru muncul adalah “sedikit pramatang.”

“Malah ada yang berkata kita akan menjadi negara Mediterranean tetapi tanpa cuaca – saya rasa itu terlalu keras,” kata Howard.

“Saya fikir dalam jangka masa sederhana [deregulation and tax cuts] mungkin sangat membantu, tetapi pasaran telah memutuskan untuk mengabaikannya,” katanya kepada CNBC.

— Hannah Ward-Glenton

Saham bergerak: Nexi naik 6%, Vitrolife turun 9%

Saham Nexi memperoleh 6% dalam perdagangan awal untuk menerajui Stoxx 600 selepas kumpulan pembayaran Itali menerbitkan rancangan perniagaan baharunya, di mana ia mengunjurkan 2.8 bilion euro ($2.7 bilion) dalam penjanaan tunai berlebihan antara 2023 dan 2025 untuk M&A dan pembelian balik saham.

Di bahagian bawah indeks cip biru Eropah, syarikat IVF Sweden Vitrolife jatuh lebih daripada 9%.

CNBC Pro: Di sinilah Dan Niles meletakkan wangnya

“Kami menjana wang hari ini. Kami meningkat pada bulan Ogos. Kami bersedia untuk tahun ini,” kata pengurus dana Dan Niles kepada CNBC.

Memandangkan pasaran saham utama kekal dalam keadaan merah pada tahun ini, veteran pelaburan itu berkongsi apa yang dia beli dalam pasaran yang tidak menentu ini.

Pelanggan pro boleh baca lagi.

— Zavier Ong

Mester Fed berkata adalah lebih baik untuk bertindak ‘agresif’ terhadap inflasi yang tinggi

Inflasi AS “tidak boleh diterima tinggi” dan ketidaktentuan membuat keputusan dasar monetari “tidak remeh,” kata Presiden Fed Cleveland Loretta Mester dalam ucapan yang disediakan di Institut Teknologi Massachusetts.

“Apabila wujud ketidakpastian, adalah lebih baik bagi penggubal dasar untuk bertindak lebih agresif,” katanya. “Tindakan agresif dan pre-emptif boleh menghalang hasil kes terburuk daripada benar-benar berlaku.”

Beliau berkata beliau akan “sangat berhati-hati” apabila menilai data inflasi.

“Saya perlu melihat beberapa bulan penurunan dalam bacaan bulan ke bulan,” katanya. “Angan-angan tidak boleh menjadi pengganti bukti yang meyakinkan.”

-Jihye Lee

Bank Dunia mengurangkan ramalan pertumbuhan untuk rantau Asia Timur dan Pasifik

Bank Dunia telah mengurangkan unjuran pertumbuhan tahun penuh 2022 untuk rantau Asia Timur dan Pasifik kepada 3.2% daripada ramalan April sebanyak 5%, katanya dalam terbaharunya. laporan dikeluarkan hari Selasa.

“Pertumbuhan perlahan itu kebanyakannya disebabkan oleh China,” katanya, sambil menambah organisasi itu juga mengurangkan ramalan 2022 untuk negara itu kepada 2.8% daripada 5%. Bank Dunia menjangkakan China berkembang 4.5% pada 2023.

Laporan itu berkata inflasi tajuk median dilihat melepasi 5% tahun ini, semakan menaik daripada 3% yang diramalkan sebelum ini pada April.

-Jihye Lee

CNBC Pro: Penganalisis seperti Nvidia sekali lagi, dengan Citi memberikannya hampir 100% peningkatan

Penganalisis sekali lagi mula mendapat kenaikan harga Nvidiaselepas gergasi semikonduktor itu kehilangan sokongan di tengah-tengah ketegangan geopolitik dan kelembapan dalam sektor cip.

Citi dan JPMorgan kedua-duanya berkata minggu lalu bahawa permintaan kukuh dalam permainan PC, serta penggunaan awan dalam pusat data, telah ditetapkan untuk menjadi tailwind untuk Nvidia.

Jadi berapa banyak kenaikan yang masing-masing memberikan saham Nvidia? Pelanggan CNBC Pro boleh membaca lebih lanjut di sini.

— Weizhen Tan

Pasaran Eropah: Berikut ialah panggilan pembukaan

Saham Eropah dijangka dibuka dalam wilayah negatif pada hari Rabu apabila pelabur bertindak balas terhadap data inflasi AS terkini.

Indeks FTSE UK dijangka dibuka 47 mata lebih rendah kepada 7,341, DAX Jerman 86 mata lebih rendah pada 13,106, CAC Perancis 40 turun 28 mata dan FTSE MIB Itali 132 mata lebih rendah pada 22,010, menurut data dari IG.

Pasaran global telah ditarik balik berikutan yang lebih tinggi daripada jangkaan Indeks harga pengguna AS laporan untuk Ogos yang menunjukkan harga meningkat sebanyak 0.1% untuk bulan tersebut dan 8.3% setiap tahun pada bulan Ogos, Biro Statistik Buruh melaporkan pada hari Selasa, mengingkari jangkaan ahli ekonomi bahawa inflasi utama akan jatuh 0.1% bulan ke bulan.

CPI Teras, yang tidak termasuk kos makanan dan tenaga yang tidak menentu, meningkat 0.6% dari Julai dan 6.3% dari Ogos 2021.

Angka inflasi UK untuk bulan Ogos adalah dijangka dan pengeluaran perindustrian zon euro untuk Julai akan diterbitkan.

– Holly Ellyatt

We would love to thank the writer of this write-up for this awesome content

Pasaran Eropah berhati-hati selepas permulaan minggu yang bergelora


We have our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/