Pasaran Eropah berombak; sterling merosot berbanding dolar

Minyak mentah Brent merosot di bawah $85 setong apabila dolar melonjak

Minyak mentah Brent jatuh di bawah AS$85 setong pada Isnin, berikutan kebimbangan kemelesetan yang semakin meningkat dolar AS melonjak.

Niaga hadapan Brent untuk penyelesaian November didagangkan turun lebih 1% sekitar $84.92 pada 8 pagi waktu London. Niaga hadapan West Texas Intermediate juga jatuh untuk didagangkan sekitar $77.93.

Bank pusat di seluruh dunia — termasuk AS dan United Kingdom. — terus menaikkan kadar faedah dalam usaha menangani inflasi.

Anda boleh membaca cerita penuh di CNBC di sini.

— Hannah Ward-Glenton

Saham bergerak: Belimo naik 7%, K+S turun 8%

Saham pengeluar pemanas dan pengudaraan Switzerland, Belimo Holding meningkat lebih daripada 7% pada dagangan awal selepas Berenberg menaik taraf saham kepada “membeli” dan meningkatkan sasaran harganya, memetik peningkatan permintaan untuk pengubahsuaian rumah.

Di bahagian bawah Stoxx 600, syarikat kimia Jerman K+S jatuh 8%.

– Elliot Smith

Giorgia Meloni dan parti sayap kanan Saudara Itali mengundi tertinggi dalam pilihan raya Itali, rancangan keluar tinjauan

Giorgia Meloni dilihat bercakap semasa kempen. Giorgia Meloni, ketua parti nasionalis kanan dan konservatif Brothers of Italy (Fratelli dItalia, FDI) mengadakan perhimpunan pilihan raya yang muktamad di Arenile, di daerah berorientasikan kiri Bagnoli, Naples.

Imej Sopa | Lightrocket | Imej Getty

Orang Itali berada di landasan untuk memilih perdana menteri wanita pertama negara itu dan kerajaan pertama yang dipimpin oleh sayap kanan sejak akhir Perang Dunia II.

Parti Fratelli d’Italia (Brothers of Italy) pimpinan Giorgia Meloni dijangka memperoleh 26.4% undian, menurut tinjauan keluar awal pagi Isnin. Parti itu berada dalam gabungan berhaluan kanan yang luas dengan Lega, di bawah Matteo Salvini, Forza Italia pimpinan Silvio Berlusconi dan rakan gabungan yang lebih kecil, Noi Moderati.

Perikatan ini ditetapkan untuk memenangi 44.43% undi, menurut tinjauan keluar, cukup untuk memperoleh majoriti parlimen dengan blok tengah-kiri pada 26.57%. Unjuran awal daripada keputusan pilihan raya sebenar akan dibuat pada pagi Isnin.

Baca lebih lanjut mengenai cerita di sini

Sterling mencecah rekod rendah berbanding dolar, kerana mata wang Asia Pasifik juga lemah

CNBC Pro: Morningstar mendedahkan saham global berdividen tinggi teratasnya — dan memberikan tiga kenaikan 30%

Morningstar telah mendedahkan pilihan saham globalnya dengan hasil dividen tertinggi, mengatakan mereka menonjol dalam persekitaran di mana banyak syarikat mungkin tidak dapat mengekalkan dividen mereka kerana “ketegangan ekonomi.”

Pelanggan pro boleh membaca lebih lanjut di sini.

– Ganesh Rao

CNBC Pro: Dan Niles meramalkan bila S&P 500 mungkin jatuh, dan mendedahkan bagaimana dia memperoleh keuntungan tahun ini

Saham bersedia untuk menguji paras terendah mereka pada minggu terakhir dagangan untuk bulan September

Menuju ke minggu terakhir dagangan untuk September, Dow dan S&P 500 masing-masing turun kira-kira 6% untuk bulan itu, manakala Nasdaq telah kehilangan 8%.

Kedua-dua Dow dan S&P kini masing-masing menduduki 1.2% dan 1.6%, di atas paras terendah mereka dari pertengahan Jun. Nasdaq berada 2.9% di atas paras rendahnya.

Pasaran Eropah: Berikut ialah panggilan pembukaan

Saham Eropah dijangka dibuka dalam wilayah negatif pada hari Rabu apabila pelabur bertindak balas terhadap data inflasi AS terkini.

Indeks FTSE UK dijangka dibuka 47 mata lebih rendah pada 7,341, DAX Jerman 86 mata lebih rendah pada 13,106, CAC Perancis 40 turun 28 mata dan FTSE MIB Itali 132 mata lebih rendah pada 22,010, menurut data dari IG.

Pasaran global telah ditarik balik berikutan yang lebih tinggi daripada jangkaan Indeks harga pengguna AS laporan untuk Ogos yang menunjukkan harga meningkat sebanyak 0.1% untuk bulan tersebut dan 8.3% setiap tahun pada bulan Ogos, Biro Statistik Buruh melaporkan pada hari Selasa, mengingkari jangkaan ahli ekonomi bahawa inflasi utama akan jatuh 0.1% bulan ke bulan.

CPI Teras, yang tidak termasuk kos makanan dan tenaga yang tidak menentu, meningkat 0.6% dari Julai dan 6.3% dari Ogos 2021.

Angka inflasi UK untuk bulan Ogos adalah dijangka dan pengeluaran perindustrian zon euro untuk Julai akan diterbitkan.

– Holly Ellyatt

We want to thank the writer of this short article for this remarkable web content

Pasaran Eropah berombak; sterling merosot berbanding dolar


You can find our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/