Pasaran Eropah merosot apabila pelabur mencerna lebih banyak kenaikan kadar

Pasaran dibuka: Fortum naik 4%, Accor turun 6%

Saham daripada Fortum meningkat semula pada awal dagangan Khamis selepas syarikat Finland itu bersetuju untuk menjual 56% kepentingannya dalam utiliti Jerman Uniper kepada kerajaan Jerman. Syarikat tenaga milik negara itu mengalihkan kepentingannya dalam perjanjian nasionalisasi.

Syarikat hospitaliti Perancis Accor menyaksikan sahamnya jatuh 6.3% pada pasaran dibuka selepas JP Morgan mengurangkan penarafannya pada saham daripada neutral kepada kurang wajaran. Bank pelaburan itu menyatakan kebimbangan kumpulan itu tidak akan dapat kembali ke tahap keuntungan sebelumnya, berkata “kebimbangan kami kini telah melebihi sebab kami menyukainya.”

— Hannah Ward-Glenton

Credit Suisse merancang untuk membahagikan bank pelaburannya kepada tiga: The FT

Credit Suisse mempunyai rancangan untuk memisahkan bank pelaburannya kepada tiga, menurut Financial Times.

Pemberi pinjaman Switzerland mahu mempunyai “bank buruk” yang berasingan secara eksklusif untuk aset berisiko apabila ia pulih beberapa tahun skandal dan kesilapan.

Cadangan baharu mencadangkan Credit Suisse akan menjual beberapa unit menguntungkannya sebagai sebahagian daripada rombakan radikal, dengan rancangan penuh dijangka diumumkan pada keputusan suku ketiga bank itu pada 27 Oktober, lapor FT.

— Hannah Ward-Glenton

Harga minyak naik selepas kenaikan kadar Fed, kebimbangan permintaan berlarutan

Harga minyak naik berikutan kenaikan kadar ketiga berturut-turut Fed.

Reuters juga dilaporkan penapis Cina menjangkakan negara akan mengeluarkan sehingga 15 juta tan kuota eksport produk minyak untuk baki tahun ini, memetik orang yang mempunyai pengetahuan mengenai perkara itu.

Niaga hadapan minyak mentah Brent meningkat 0.45% kepada $90.24 setong, manakala Pertengahan Texas Barat AS juga meningkat 0.45% kepada $83.3 setong.

— Lee Ying Shan

Kenaikan Fed berkemungkinan mengekalkan aset berisiko Asia di bawah tekanan, kata JPMorgan

Aset berisiko Asia, terutamanya syarikat berorientasikan eksport, akan kekal dalam tekanan dalam jangka pendek berikutan kenaikan kadar Fed, menurut Tai Hui, ketua strategi pasaran APAC di JPMorgan Asset Management.

Tai menambah bahawa dolar AS yang kukuh mungkin akan berterusan, tetapi mengetatkan dasar monetari di kebanyakan bank pusat Asia – kecuali China dan Jepun – akan membantu mengehadkan tahap kejatuhan nilai mata wang Asia.

The indeks dolar ASyang menjejaki dolar AS berbanding sekumpulan rakan sebayanya, mengukuh secara mendadak dan terakhir berada pada 111.697.

– Abigail Ng

CNBC Pro: Pengurus dana ini mengalahkan pasaran. Inilah yang dia pertaruhan

Pasaran saham turun tetapi dana yang diuruskan oleh Patrick Armstrong di Plurimi Wealth terus memberikan pulangan yang positif. Pengurus dana mempunyai beberapa kedudukan pendek untuk memainkan turun naik pasaran.

Pelanggan pro boleh baca lebih lanjut di sini.

— Zavier Ong

CNBC Pro: Mike Wilson dari Morgan Stanley menamakan atribut utama yang dia suka dalam saham

Mike Wilson dari Morgan Stanley kekal defensif di tengah-tengah ketidaktentuan pasaran yang berterusan tahun ini. Dia menamakan atribut utama yang dia cari dalam stok.

Saham dengan atribut ini telah “diberi ganjaran” tahun ini, dengan arah aliran berkemungkinan berterusan sehingga pasaran berubah menjadi lebih menaik, menurut Wilson.

Pelanggan pro boleh baca lebih lanjut di sini.

— Zavier Ong

Pasaran Eropah: Berikut ialah panggilan pembukaan

Saham Eropah dijangka dibuka dalam wilayah negatif pada hari Rabu apabila pelabur bertindak balas terhadap data inflasi AS terkini.

Indeks FTSE UK dijangka dibuka 47 mata lebih rendah kepada 7,341, DAX Jerman 86 mata lebih rendah pada 13,106, CAC Perancis 40 turun 28 mata dan FTSE MIB Itali 132 mata lebih rendah pada 22,010, menurut data dari IG.

Pasaran global telah ditarik balik berikutan yang lebih tinggi daripada jangkaan Indeks harga pengguna AS laporan untuk Ogos yang menunjukkan harga meningkat sebanyak 0.1% untuk bulan tersebut dan 8.3% setiap tahun pada bulan Ogos, Biro Statistik Buruh melaporkan pada hari Selasa, mengingkari jangkaan ahli ekonomi bahawa inflasi utama akan jatuh 0.1% bulan ke bulan.

CPI Teras, yang tidak termasuk kos makanan dan tenaga yang tidak menentu, meningkat 0.6% dari Julai dan 6.3% dari Ogos 2021.

Angka inflasi UK untuk bulan Ogos adalah dijangka dan pengeluaran perindustrian zon euro untuk Julai akan diterbitkan.

– Holly Ellyatt

We want to give thanks to the writer of this short article for this awesome web content

Pasaran Eropah merosot apabila pelabur mencerna lebih banyak kenaikan kadar


Discover our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/