Pasaran Saham AS Meningkat Selepas Kenaikan Kadar Fed

Saham AS melonjak Rabu selepas Rizab Persekutuan meluluskannya kenaikan kadar faedah terbesar sejak tahun 1994 tetapi mencadangkan pergerakan skala itu mungkin tidak akan menjadi perkara biasa.

S&P 500 naik 54.51 mata, atau 1.5%, kepada 3789.99, menamatkan penurunan berturut-turut lima hari. Purata Perindustrian Dow Jones menambah 303.70 mata, atau 1%, kepada 30668.53, dan Nasdaq Composite naik 270.81 mata, atau 2.5%, kepada 11099.15.

Langkah Fed adalah usaha terbarunya untuk meredakan inflasi melalui dasar monetari yang lebih ketat. Pelabur sebahagian besarnya menjangkakan Fed akan menaikkan kadar penanda aras jangka pendeknya sebanyak 0.75 mata peratusan. Apa yang dibimbangkan oleh sesetengah pihak mengenai keputusan kadar faedah hari Rabu ialah Fed perlu menaikkan kadar faedah pada kadar yang lebih agresif.

Pada sidang akhbar selepas keputusan itu, Pengerusi Fed Jerome Powell berkata langkah hari Rabu adalah “sesuatu yang luar biasa besar.” Beliau menambah bahawa beliau menjangka sama ada peningkatan 0.50 mata peratusan atau 0.75 mata peratusan pada mesyuarat Fed Julai.

Akhirnya, panduan yang diberikan oleh Fed tentang arah kadar faedah pada hari Rabu adalah lebih penting untuk pasaran daripada saiz kenaikan kadar, kata Dorian Carrell, pengurus dana di Schroders. Ketidakpastian tentang dasar monetari telah menjadi pemacu utama ketidaktentuan tahun ini, membantu menghantar S&P 500 pada hari Isnin ke dalam wilayah pasaran beruangatau penurunan sekurang-kurangnya 20% daripada paras tertinggi sebelumnya.

“Pasaran menetapkan harga dalam Fed yang cuba untuk berada di hadapan keluk dan bukannya di belakang keluk pada inflasi,” kata Art Hogan, ketua strategi pasaran di National Securities. Itu membantu menaikkan saham menuju keputusan kadar hari Rabu, tambah Encik Hogan.

Saham meningkat secara meluas, dengan 10 daripada 11 sektor S&P 500 berakhir lebih tinggi.

Saham teknologi, yang telah menjadi antara kawasan pasaran yang paling teruk terjejas tahun ini, adalah antara untung terbesar.

Microsoft,

Nvidia,

Amazon.com

dan

Netflix

setiap satu menambah kira-kira 3% atau lebih.

Keputusan kadar faedah Fed telah dipaparkan pada skrin Rabu di tingkat Bursa Saham New York.


Foto:

BRENDAN MCDERMID/REUTERS

Kawasan pasaran yang sensitif dari segi ekonomi juga meningkat. Saham bank, yang telah dijual kerana kebimbangan pelabur tentang kelembapan dalam pertumbuhan, meningkat pada hari Rabu, dengan Indeks Bank Nasdaq KBW naik 1.6%.

Saham tenaga merosot, menandakan pengunduran yang agak jarang berlaku untuk sektor S&P 500 yang berprestasi terbaik tahun ini. Sektor tenaga S&P 500 jatuh kira-kira 2.1%.

Sementara itu, bon kerajaan AS meningkat selepas tergelincir dalam beberapa minggu kebelakangan ini dalam penjualan yang telah mendorong hasil ke tahap tertinggi mereka dalam lebih daripada satu dekad. Hasil pada Treasurys 10 tahun susut kepada 3.389% daripada 3.482% pada hari Selasa. Hasil, yang jatuh apabila harga bon meningkat, membantu menetapkan kadar untuk segala-galanya daripada gadai janji kepada pinjaman pelajar persekutuan kepada pinjaman kereta.

Di tempat lain, saham Eropah dan harga bon kerajaan pinggiran di zon euro melonjak selepas ECB mengadakan mesyuarat ad hoc pada hari Rabu untuk membincangkan pergolakan dalam pasaran bon rantau ini.

ECB menggariskan rancangan untuk membeli lebih banyak bon kerajaan zon euro yang lebih lemah di bawah program pembelian bon sedia ada. Ia menugaskan kakitangan ECB untuk mempercepatkan reka bentuk instrumen baharu yang akan mengecilkan perbezaan dalam kos pinjaman di seluruh rantau, menangani ketidakseimbangan kewangan yang telah lama menimbulkan masalah kepada kesatuan mata wang.

“Mereka mahu memastikan keadaan pembiayaan tidak terlalu merosot,” kata Willem Sels, ketua pegawai pelaburan di Perbankan Persendirian dan Pengurusan Kekayaan HSBC. Beliau berkata mesyuarat itu memberi isyarat bahawa ECB bersedia untuk menampung pasaran lebih awal daripada jangkaan pelabur.

Stoxx Europe 600 meningkat 1.4%, diterajui oleh saham bank dan penanggung insurans. Saham bank Itali, yang memiliki sebahagian besar bon kerajaan, telah menderita apabila hutang itu jatuh harga.

Intesa Sanpaolo

dan

UniCredit

adalah antara yang berprestasi terbaik dalam pasaran Eropah pada hari Rabu.

Di manakah dalam belanjawan isi rumah rakyat Amerika, inflasi melanda paling sukar? Jon Hilsenrath dari WSJ menjejaki punca kenaikan harga untuk mengetahui sebab sesetengah sektor telah meningkat lebih banyak daripada yang lain. Ilustrasi Foto: Laura Kammermann/WSJ

Pembetulan & Amplifikasi
Purata Perindustrian Dow Jones tengah hari Rabu didagangkan pada 30669. Versi awal artikel ini tersilap mengatakan ia didagangkan pada 20639. Selain itu, hasil pada bon kerajaan 10 tahun di Itali diselesaikan pada 4.111% pada hari Selasa. Versi awal artikel ini salah mengatakan hasil diselesaikan pada 4.067%. (Dibetulkan pada 15 Jun)

Eric Wallerstein menyumbang kepada artikel ini.

Tulis kepada Joe Wallace di joe.wallace@wsj.com dan Akane Otani di akane.otani@wsj.com

Hak Cipta ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Hak Cipta Terpelihara. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

We would like to give thanks to the author of this article for this amazing material

Pasaran Saham AS Meningkat Selepas Kenaikan Kadar Fed


Take a look at our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/