Pasaran saham menjunam semula apabila kenaikan kadar faedah yang meruncing mencetuskan kebimbangan kemelesetan

Kekalahan global dalam pasaran saham, mata wang kripto dan aset berisiko lain telah meningkat dengan pesat di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat bahawa inflasi di luar kawalan, kenaikan kadar faedah dan pertumbuhan yang perlahan boleh bergabung untuk membawa dunia ke dalam kemelesetan.

Harga saham menjunam di Asia pada hari Jumaat pada permulaan hari yang mungkin menjadi satu lagi hari terik bagi pelabur yang ketakutan dengan keputusan Rizab Persekutuan AS minggu ini untuk menaikkan kadar faedah dengan margin terbesar selama hampir 30 tahun.

Bank pusat terkemuka lain seperti Bank of England dan Swiss National Bank telah mengikutinya – yang terakhir dalam kenaikan pertamanya selama 15 tahun – menghantar ahli ekonomi berebut untuk menyemak semula ramalan mereka untuk pertumbuhan menurun.

Stephen Innes di SPI Asset Management di Hong Kong berkata: “Tiada bank pusat yang bernilai berat mereka akan meletakkan kelayakan menentang inflasi pada baris dan mengimport inflasi tenaga yang lebih tinggi melalui mata wang yang lebih lemah.

Walaupun Bank of Japan mengumumkan pada hari Jumaat bahawa ia berpegang pada dasar monetarinya yang sangat longgar, beliau menambah kenaikan kadar di mana-mana adalah “isyarat yang sangat tidak menyenangkan bagi pelabur pasaran saham… perlumbaan global untuk menaikkan kadar tidak sampai ke penghujungnya. garisan”.

Ramai yang percaya bahawa Amerika Syarikat mungkin berada dalam kemelesetan menjelang tahun depan, meningkatkan prospek kemerosotan global yang lebih luas.

Saham dalam ekonomi terbesar dunia itu mengalami permulaan paling teruk dalam setahun selama 60 tahun dengan indeks penanda aras S&P 500 turun 23% sejak Januari selepas kehilangan 3.25% lagi pada Khamis. Penganalisis di JP Morgan berkata keadaan S&P 500 “menyiratkan peluang 85% untuk kemelesetan AS”.

Kejatuhan – dicerminkan pada purata Dow Jones, pasaran Nasdaq yang berteknologi tinggi dan UK dan Eropah – tidak melakukan apa-apa untuk meningkatkan keyakinan di Asia Pasifik di mana pasaran Sydney turun 2.4% pada pagi Jumaat, manakala Tokyo dan Hong Kong kedua-duanya turun lebih banyak daripada 2%.

Kekalahan mata wang kripto juga tidak menunjukkan tanda reda dengan penurunan bitcoin hampir 10% dan ethereum 13% lebih teruk. Di samping itu, Financial Times melaporkan bahawa dana lindung nilai kripto yang berpangkalan di Singapura Three Arrows Capital – yang mempunyai $10 bilion di bawah pengurusan – gagal memenuhi panggilan margin minggu ini di tengah-tengah kejatuhan nilai crypto.

Tinjauan itu diburukkan dengan kemungkinan konflik di Ukraine berlarutan dan perang ekonomi barat terhadap Rusia membawa kepada harga tenaga yang lebih tinggi menjelang musim sejuk hemisfera utara.

“Kepantasan dan tahap pengetatan dasar mungkin terbukti terlalu banyak untuk dikendalikan oleh ekonomi, terutamanya memandangkan kejutan harga komoditi sedang berlaku,” kata ahli ekonomi di bank NAB di Australia dalam nota pada hari Jumaat. “Akibatnya, risiko kemelesetan untuk beberapa ekonomi maju utama, termasuk AS, adalah tidak selesa tinggi.”

David Bassanese, ketua ekonomi Betashares di Sydney, pergi lebih jauh dan meramalkan kemelesetan AS “dalam tempoh 12 bulan akan datang” disebabkan oleh inflasi yang berterusan dan janji Fed untuk menaikkan kadar sehingga jin inflasi kembali ke dalam botol.

Akibatnya, beliau berkata pasaran saham di AS semakin jatuh. “Nampaknya ada ruang untuk pasaran ekuiti jatuh lebih jauh. Kes asas saya ialah kemerosotan puncak ke palung muktamad dalam S&P 500 ialah 35%, membayangkan penurunan kepada 3,100 daripada kemuncak penutupannya pada 4,796 pada 3 Januari.” Ia ditutup pada 3,667 mata pada Khamis.

Penutupan koronavirus yang berterusan di China menyebabkan masalah lebih lanjut kepada ekonomi global. Kemelut rantaian bekalan dalam ekonomi kedua terbesar dunia yang bermula semasa wabak itu diramalkan berterusan hingga tahun depan sekurang-kurangnya berkat penutupan Shanghai dan kawasan penting lain.

Gambaran yang lebih besar ialah China sudah pun menghadapi masalah mulai dari pemisahan dari barat di tengah-tengah ketegangan geopolitik, pasaran hartanah yang goyah, terhutang besar, dan ketidakpastian yang disebabkan oleh tindakan keras presiden Xi Jinping ke atas syarikat teknologi besar.

Apabila barat menaikkan kadar, bank pusat China telah memotong mereka dan kerajaan di Beijing telah memberikan lebih banyak rangsangan kepada ekonomi, walaupun ia mungkin tidak mencukupi untuk mengapungkan semula ekonomi global seperti yang dilakukan oleh rangsangan besar-besaran $4tn selepas krisis kewangan global 2008-09.

Keputusan Bank of England untuk menaikkan kadar sebanyak 0.25% pada hari Khamis telah dikritik oleh sesetengah pihak sebagai terlalu lambat untuk menghentikan inflasi di landasannya. Satu ramalan mengatakan harga akan meningkat sebanyak 11% menjelang Oktober dan laporan lain mengatakan harga makanan meningkat boleh top 15% pada musim luruh.

Ekonomi British menyusut sebanyak 0.3% pada bulan Mei, menurut angka yang dikeluarkan pada hari Isnin, dan selepas penurunan 0.1% ia “meningkatkan” peluang bahawa ekonomi akan tergelincir ke dalam kemelesetanmenurut Paul Dales, ketua ekonomi di perundingan Capital Economics.

Zon euro juga terpincang-pincang teruk dan dirundung keraguan tentang cara menanganinya mencapah kos pinjaman sebenar antara negara yang berbeza yang bermakna Itali perlu membayar lebih daripada Jerman walaupun mempunyai mata wang yang sama.

Unit Perisikan Ekonomi (EIU) berkata dalam laporan bahawa walaupun AS pulih daripada kemerosotan pandemik dengan lebih cepat berbanding ekonomi lain, terdapat tanda-tanda bahawa perbelanjaan pengguna semakin lemah. Pandangan asasnya ialah pertumbuhan AS akan berhenti sejurus kemelesetan, tetapi ia boleh menjadi panggilan rapat.

“Ramalan teras EIU ialah pertumbuhan ekonomi di AS akan perlahan secara mendadak sepanjang 2022 dan 2023, berikutan inflasi yang tinggi, kenaikan kadar faedah dan pertumbuhan terbantut di tempat lain,” katanya.

“Kami menjangkakan permintaan pengguna cukup berdaya tahan untuk mengelak kemelesetan secara langsung, sebahagiannya disebabkan oleh pasaran buruh yang ketat dan kunci kira-kira isi rumah yang kukuh. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna kemelesetan ekonomi tidak dapat dielakkan sama sekali.”

We would love to give thanks to the writer of this write-up for this outstanding web content

Pasaran saham menjunam semula apabila kenaikan kadar faedah yang meruncing mencetuskan kebimbangan kemelesetan


Check out our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/