Pasaran Saham Swoon Menarik Permaidani dari bawah Jualan Rumah Mewah

Penjualan pada bulan Jun telah memberi kesan kepada mereka.

Oleh Serigala Richter untuk JALAN SERIGALA.

Hartanah mewah Manhattan berbanding lingkaran menurun pasaran saham pada bulan Jun: Dalam minggu hingga 19 Jun, hanya 12 kontrak jualan telah ditandatangani untuk kondominium, koperasi dan rumah bandar dengan harga yang diminta $4 juta dan ke atas, minggu terburuk sejak minggu itu 28 Disember 2020 (dengan 10 kontrak), menurut laporan mingguan hari ini oleh Olshan Realty.

Bilangan kontrak adalah kira-kira satu pertiga daripada purata bilangan kontrak yang ditandatangani dalam 52 minggu sebelumnya, dan turun 70% daripada minggu yang sama pada Jun tahun lepas (41 jualan).

“Prestasi anemia ini bertepatan dengan Indeks S&P 500 turun 5.8%, minggu terburuk sejak Mac 2020. S&P telah jatuh 11 dalam 12 minggu terakhir,” kata laporan Olshan.

Terdapat laporan lain mengenai fenomena ini – walaupun tidak begitu tepat masa nyata dan kejam: Apa yang menarik permaidani keluar dari bawah hartanah mewah tidak semestinya lonjakan dalam kadar gadai janji – walaupun itu boleh memainkan peranan juga dengan meningkatkan kos bawaan hartanah mewah secara besar-besaran – tetapi kejatuhan harga saham yang menyebabkan semua jenis persamaan dan perasaan kekayaan yang diambil mudah sebelum ini menjadi tidak menentu.

An analisis oleh Redfin, dikeluarkan lebih awal pada bulan Jun, mendapati bahawa jualan rumah mewah – berharga dalam 5% teratas pasaran tempatan – dalam tempoh tiga bulan hingga April di seluruh AS menjunam kira-kira 18% tahun ke tahun — penurunan yang lebih kecil daripada apa yang berlaku sekarang di Manhattan. Tetapi laporan Redfin adalah untuk data sahaja sehingga April, dan saham telah jatuh jauh lebih jauh sejak itu.

“Hanya terdapat dua kejadian dalam dekad lalu apabila terdapat penurunan yang lebih teruk: tiga bulan berakhir 30 Jun 2020 (-23.6%) dan tiga bulan berakhir 31 Mei 2020 (-21.6%),” kata laporan Redfin.

Laporan Redfin menyalahkan “penyejukan” pasaran perumahan mewah pada “kadar faedah yang melambung tinggi, pasaran saham yang lembap, inflasi, dan kepastian ekonomi.”

Ungkapan, “pasaran saham yang hangat,” untuk menggambarkan situasi pasaran saham sejak Januari sepatutnya mendapat Redfin anugerah terkecil-of-the-year.

Namun begitu, jualan mewah dalam tempoh tiga bulan ini hingga April yang dipetik dalam laporan Redfin masih belum terjejas oleh penjualan saham baru-baru ini, termasuk kejatuhan kejam minggu lepas.

“Penundaan tahun ke tahun juga mencerminkan pasaran untuk rumah mewah yang kembali ke bumi berikutan lonjakan hampir 80% dalam jualan setahun lalu,” kata Redfin.

Jualan daripada rumah bukan mewah telah menurun hanya 5.4% dalam tempoh tiga bulan yang sama hingga April, laporan Redfin mendapati.

Tetapi ini adalah sebelum kenaikan baru-baru ini dalam kadar gadai janji kepada 6%. Dalam tempoh tiga bulan hingga April yang diliputi oleh laporan Redfin, purata kadar gadai janji tetap 30 tahun meningkat daripada kira-kira 3.7% kepada hanya lebih 5%. Tetapi pada bulan Jun, kadar gadai janji tetap 30 tahun melebihi 6%menambah satu lagi lapisan komplikasi untuk bakal pembeli rumah.

Tetapi tidak seperti laporan Redfin, data Olshan hari ini – kejatuhan 70% tahun ke tahun dalam bilangan kontrak jualan rumah berharga $4 juta dan ke atas di Manhattan – telah terjejas oleh sekurang-kurangnya sebahagian daripada 11% pasaran saham yang lesu dalam Jun setakat ini.

Penjualan pasaran saham, jika berterusan, menjadi sedikit merunsingkan bagi mereka yang mempunyai banyak kepentingan dalam pasaran saham, terutamanya jika dinamik menunjukkan penetapan harga semula aset akibat jangka masa panjang dan kitaran pengetatan keras oleh Fed, yang kini lambat memberangsangkan inflasi yang meruncing.

Suka membaca WOLF STREET dan mahu menyokongnya? Menggunakan penyekat iklan – saya benar-benar faham mengapa – tetapi mahu menyokong tapak tersebut? Anda boleh menderma. Saya amat menghargainya. Klik pada cawan bir dan teh ais untuk mengetahui caranya:

Mortgage Rates Are Rising Much Faster than Treasury Yields Whats

Adakah anda ingin dimaklumkan melalui e-mel apabila WOLF STREET menerbitkan artikel baharu? Daftar di sini.

1648166091 630 Mortgage Rates Are Rising Much Faster than Treasury Yields Whats

We would like to thank the writer of this short article for this awesome content

Pasaran Saham Swoon Menarik Permaidani dari bawah Jualan Rumah Mewah


We have our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/