Pegangan China ke atas Tesla menimbulkan persoalan mengenai bidaan Musk untuk Twitter

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Dengan mendominasi bekalan pelbagai komponen yang penting kepada kekayaan Tesla, kerajaan China memegang begitu banyak pengaruh ke atas kekayaan ketua eksekutif Elon Musk sehingga pemerolehan Twitter yang dirancangnya sepatutnya melibatkan pemimpin keselamatan negara, sedozen pegawai semasa dan bekas yang terlibat dalam menyemak pelaburan asing. memberitahu The Washington Post.

Walaupun Musk telah berkata bahawa dia akan memberi Twitter membenarkan pelbagai wacana yang lebih luas daripada hari ini, keupayaan pemimpin China untuk menjejaskan nasib Musk boleh mendorong mereka untuk meminta dia mengenal pasti pembangkang dan pengguna Twitter Amerika, menyekat kandungan yang dianggap haram oleh kerajaan, atau sekurang-kurangnya membenarkan propagandanya sendiri tersebar tanpa kawalan, kata orang-orang ini.

Tidak ada cara untuk mengetahui bagaimana Musk dan Twitter milik persendirian akan bertindak balas, dan Musk tidak menjawab soalan melalui e-mel. Tetapi kerana majoriti kekayaannya terikat atau disokong oleh saham Tesla, beberapa pakar berkata kumpulan antara agensi yang mengkaji pelaburan asing harus meningkatkan siasatan barunya mengenai perjanjian itu.

“Memandangkan jumlah maklumat, bilangan pengguna yang Twitter miliki, dan jumlah data peribadi sensitif yang Twitter miliki, sebarang pelaburan asing mungkin akan diteliti dengan teliti,” kata Richard Sofield, yang mengetuai semakan Jabatan Kehakiman sedemikian di bawah dua presiden terdahulu.

Potensi capaian kepada data pengguna sahaja “jelas menjadi kebimbangan keselamatan negara yang penting,” kata seorang pegawai dalam pentadbiran Presiden Barack Obama ketika itu. Pegawai AS sebelum ini telah mendakwa warga China kerana menggodam syarikat insurans Lagu kebangsaan dan agensi pelaporan kredit Equifax dalam mengejar maklumat peribadi yang mereka khuatiri boleh dirujuk silang dengan dokumen mengenai pegawai perisikan AS, yang dicuri daripada Pejabat Pengurusan Kakitangan pada tahun 2015.

Keupayaan untuk mengekstrak maklumat peribadi yang sensitif daripada hospital dan syarikat insurans yang boleh digunakan dalam kerja perisikan balas telah menjadi alasan yang cukup untuk menyekat atau mengubah suai pemerolehan dalam industri tersebut, kata bekas pegawai itu, dan “jelas sekali Twitter akan menjadi salah satu perkara itu.” Seperti yang lain, beliau meminta untuk bercakap tanpa nama kerana penglibatannya sebelum ini dalam proses rahsia yang dijalankan oleh Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat, yang dikenali sebagai CFIUS.

Diketuai oleh Jabatan Perbendaharaan dan melibatkan wakil daripada Jabatan Kehakiman, Pertahanan, Negeri dan jabatan lain, CFIUS telah diberikan lebih kuasa pada 2018 untuk mengesyorkan menghalang pemerolehan di mana syarikat asing tidak secara langsung mengawal syarikat Amerika. The Washington Post melaporkan Rabu bahawa CFIUS telah mula bertanya soalan tentang pelabur asing yang mengambil bahagian dalam bidaan Musk.

Musk tidak dituduh melakukan kesalahan dan, dalam kapasitinya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif SpaceX, rakan kongsi dalam melancarkan misi NASA, dia telah disemak secara menyeluruh oleh kerajaan AS.

Walau bagaimanapun, potensi pengaruh China ke atas Tesla sukar dipertikaikan.

Kilang Shanghai syarikat menyumbang hampir separuh daripada pengeluaran Tesla 2021, dan China merupakan salah satu pasaran terbesar untuk kenderaan tersebut. Tahun lepas, Musk berkata ia akan menjadi yang terbesar.

Musk juga mesti berurusan dengan pihak berkuasa yang berkuasa di sana, seperti yang dilakukannya baru-baru ini berhubung sekatan wabak coronavirus yang telah menutup kilang Shanghai.

China adalah lebih penting dari segi penawaran.

Dalam laporan impak yang dikeluarkan pada bulan Mei, Tesla mendedahkan sumber langsung untuk baterinya, yang kebanyakannya berada di China.

Kesemua yang disenaraikan membekalkan kobalt, litium atau nikel, antara komoditi yang paling dicari dalam industri. Setelah memberi tumpuan kepada bekalan bateri elektrik sebagai matlamat strategik sedekad yang lalu, China menghasilkan majoriti global daripada mereka.

Tesla dan pesaingnya juga mendapatkan sumber mineral dari Congo dan tempat lain, tetapi China telah bergerak untuk mengambil kepentingan pemilikan dalam syarikat berkaitan di sana dan memenangi konsesi lama daripada kerajaan.

Untuk meningkatkan kuasa rundingan Tesla dan untuk mendapatkan bekalan masa depan, Musk telah mencapai perjanjian jangka panjang dengan lombong di Kanada, Australia dan negara lain.

Tetapi China bukan sahaja mempunyai sekatan pada mineral utama, ia mempunyai satu lagi dalam pemprosesan mineral tersebut, kata penganalisis.

Musk baru-baru ini melayangkan idea Tesla memasuki perlombongan itu sendiri, yang akan mengambil masa 7 hingga 10 tahun di negara Barat, menurut pengarah penyelidikan Wood Mackenzie Gavin Montgomery.

“Dalam analisis akhir, tidak praktikal untuk keluar sepenuhnya dari China,” kata Montgomery. “Mereka boleh memotong Tesla, atau mereka boleh memotong semua orang. Dan jika kita menghadapi masalah, China mempunyai pilihan untuk mengekalkan kobalt itu untuk industri domestiknya sendiri.”

Musk menimbulkan harapan untuk lebih banyak kemerdekaan daripada China tahun lepas, apabila dia berkata dia akan memindahkan kereta Tesla ke bateri fosfat besi yang tidak memerlukan kobalt atau nikel. Pada bulan April, Tesla berkata hampir separuh daripada kenderaan baharu suku sebelumnya telah memasukkan jenis bateri tersebut.

Malangnya bagi syarikat itu, sebahagian besar daripada apa yang dipanggil bateri LFP juga datang dari China.

“Anda fikir berpindah ke LFP akan mengurangkan beberapa kebergantungan, tetapi semua LFP yang digunakannya dikilangkan di China atau dibekalkan dari sana,” kata Montgomery.

Beberapa penganalisis perisikan AS dan pegawai White House adalah antara mereka yang bimbang tentang potensi untuk memutar tangan oleh China jika Musk mendapat Twitter.

Itu tidak akan mencukupi dengan sendirinya untuk menyekat secara rasmi urus niaga $44 bilion: CFIUS secara amnya dihalang daripada campur tangan apabila pemeroleh adalah Amerika, seperti Musk.

“Twitter tidak akan menjadi ‘pelaburan asing di Amerika Syarikat,’ dan adalah sukar untuk menggunakan kuasa itu untuk memeriksanya,” kata Matthew Turpin, seorang penganalisis kanan Jabatan Perdagangan dan White House China sehingga 2019, apabila beliau menjadi penasihat kepada kontraktor kerajaan Palantir Technologies.

Walau bagaimanapun, selepas membenarkan dan kemudian menyesali beberapa tawaran dalam semikonduktor dan di tempat lain, CFIUS telah mengambil pandangan yang lebih luas mengenai kuasanya, bukan sahaja melihat kepada pemeroleh tetapi juga pada penyokong kewangan dan pelanggannya. Itu benar terutamanya untuk pelaburan minoriti Cina dalam syarikat teknologi.

Dalam yang lain kes penting, Obama menyekat pemerolehan yang disokong oleh China perniagaan Amerika syarikat semikonduktor Aixtron, sebahagiannya kerana bekas pelanggan China Aixtron mempunyai hubungan dengan pemeroleh dan sokongan kerajaan.

“Di mana mungkin terdapat kepentingan China, seperti jika terdapat operasi China atau pelanggan perniagaan AS sedia ada, CFIUS menjalankan analisis berasaskan risiko yang sangat teliti tanpa mengira betapa jinaknya transaksi itu mungkin muncul,” firma guaman Covington & Burling menulis pada masa itu.

Presiden Donald Trump ketika itu kemudiannya menyekat percubaan pengambilalihan Qualcomm oleh Broadcom pada 2018, sejurus selepas bekas itu berkata ia berpindah ke Amerika Syarikat dari Singapura. Kalau macam itu, CFIUS bimbang kedua-duanya mengenai pelanggan China Broadcom dan sensitiviti Qualcomm sebagai pembekal kepada Jabatan Pertahanan dan industri kritikal lain.

Bekas pegawai berkata bahawa terdapat sekurang-kurangnya alasan untuk bertanya soalan lanjut, dan mereka menganggap peguam Musk sedang bersedia untuk memberi taklimat kepada pegawai dan mengetepikan kebimbangan.

“Kemungkinan CFIUS akan meminta lebih banyak maklumat, dan mereka mungkin mahukan penyerahan untuk menyempurnakan isu keselamatan negara,” kata veteran Obama itu. “Secara teori, bolehkah mereka mengacaukan keseluruhan perjanjian? Sudah tentu.”

Seorang ahli pasukan undang-undang Musk tidak menjawab soalan yang dihantar melalui e-mel.

Seorang bekas kakitangan Senat Perdagangan berkata soalan mungkin akan dikemukakan walaupun melangkah lebih jauh akan mengukir wilayah baharu.

“Ia jelas merupakan aset sensitif keselamatan negara, tetapi anda perlu mencari kaitan bidang kuasa,” katanya, meminta namanya dirahsiakan kerana sensitiviti isu itu.

Satu laluan untuk mendapatkan lebih banyak maklumat, kata pegawai semasa dan bekas, adalah dengan menekan pasukan Musk tentang pengaruh dan akses kepada maklumat Twitter yang akan dipegang oleh pelabur minoritinyatermasuk dana kekayaan negara Qatar dan Putera Saudi Alwaleed Bin Talal Bin Alsaud.

Kerajaan di negara seperti Rusia, China dan Arab Saudi telah melabur dalam menggunakan Twitter untuk memajukan kepentingan negara mereka, dan pengawal selia bimbang ia boleh dipermudahkan dengan akses kepada maklumat dalaman atau pengaruh ke atas pemimpin Twitter.

Negara-negara seperti Arab Saudi sentiasa mencari maklumat dalaman mengenai syarikat teknologi AS, termasuk firma media sosial seperti Twitter, kata pakar keselamatan negara. Pada tahun 2019, bekas pekerja Twitter adalah didakwa mengintip Arab Saudi.

Pertukaran mata wang kripto terkemuka Binance juga boleh memainkan peranan dalam sebarang pertanyaan, beberapa pegawai berkata: Walaupun ia berpindah dari rumah awalnya di China, syarikat itu telah bekerjasama dengan firma milik kerajaan China atas inisiatif blockchain. Jurucakap Binance berkata bahawa usaha itu tidak berfungsi, ia tidak mempunyai kehadiran di China, dan ia tidak pernah mengambil sebarang pelaburan daripada entiti yang dikawal kerajaan China.

Ivan Schlager, seorang peguam perdagangan Kirkland & Ellis, berkata kerajaan AS sudah sangat peka dengan isu rantaian bekalan di sekitar permintaan yang semakin meningkat untuk bateri untuk kenderaan elektrik, terutamanya selepas ia gagal menghentikan pembelian syarikat China bagi pembuat bateri Amerika yang muflis.

“CFIUS semakin prihatin dengan akses kepada bahan mentah dan melindungi apa yang tinggal dalam pembuatan bateri,” kata Schlager.

Syarikat AS juga perlu mengambil berat, terutamanya jika mereka mempunyai wang seperti Musk, kata Robbie Diamond, pengasas kumpulan bukan untung SELAMAT, dahulunya Menjaga Tenaga Masa Depan Amerika.

“Keseluruhan industri kenderaan elektrik kini digari oleh China dan bergantung sepenuhnya,” kata Diamond, yang telah menyokong Tesla dan Musk.

“Saya tidak boleh bercakap dengan Twitter. Tetapi saya fikir dalam beberapa cara, wangnya lebih baik dibelanjakan untuk membina rantaian bekalan itu untuk menyokong syarikat kereta yang memberinya kekayaan itu.”

Faiz Siddiqui dan Gerrit De Vynck menyumbang kepada laporan ini.

We would like to give thanks to the writer of this write-up for this incredible material

Pegangan China ke atas Tesla menimbulkan persoalan mengenai bidaan Musk untuk Twitter


Find here our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/