Pegangan Twitter Elon Musk tidak menolak pembelian penuh, kata penganalisis

Elon Musk mendedahkan 9.2% kepentingan dalam Twitter pada hari Isnin, menyebabkan saham syarikat melonjak lebih daripada 25%. Tetapi beberapa penganalisis tidak melihat ketua eksekutif Tesla berhenti di sana.

Ticker Keselamatan Terakhir Ubah Ubah %
TWTR TWITTER INC. 49.93 +10.62 +27.02%

Walaupun pegangan jutawan dalam syarikat media sosial itu dianggap pasif, beberapa penganalisis Wall Street percaya Musk mempunyai lebih banyak perancangan untuk strategi jangka panjang Twitter.

Manakala Musk telah menyatakan minat dalam membina saingan kepada Twitter, penganalisis ekuiti kanan CFRA Research Angelo Zino memberi amaran bahawa potensi pembelian habis-habisan syarikat masih boleh dibincangkan.

“Walaupun pegangan pasif oleh Musk tidak akan mengubah asas TWTR, kami berpendapat pelaburannya akan mendorong minat yang lebih besar daripada pengguna,” tulis Zino dalam nota kepada pelanggan pada hari Isnin. “Pelaburan sebenar Musk (kurang daripada $3B) adalah peratusan yang sangat kecil daripada kekayaannya dan pembelian habis-habisan tidak boleh diketepikan.”

ELON MUSK TWEETS PERKATAAN PERTAMA SEJAK MENJADI PEMEGANG SAHAM TERBESAR TWITTER

CRFA mengekalkan penarafan “beli” pada saham Twitter dan telah menaikkan harga sasaran 12 bulannya sebanyak $13 hingga $55 sesaham.

Tindakan terbaru Musk berikutan kritikannya baru-baru ini mengenai pendekatan platform media sosial terhadap kebebasan bersuara. Dia juga sebelum ini kritis terhadap Ketua Pegawai Eksekutif Twitter Parag Agrawalmembandingkan eksekutif dengan Joseph Stalin, bekas pemimpin Kesatuan Soviet.

Jutawan itu menyiarkan tinjauan pendapat Twitter pada Mac yang mempersoalkan sama ada platform itu membenarkan pengguna bercakap dengan bebas.

“Kebebasan bersuara adalah penting untuk demokrasi yang berfungsi. Adakah anda percaya Twitter berpegang teguh pada prinsip ini?” dia menulis.

Lebih daripada 70% responden berkata Twitter tidak mempunyai komitmen terhadap kebebasan bersuara, menyebabkan Musk bertanya kepada lebih 80 juta pengikutnya, “Apa yang perlu dilakukan?”

“Memandangkan itu Twitter berfungsi sebagai de facto dataran bandar awam, gagal mematuhi prinsip kebebasan bersuara secara asasnya menjejaskan demokrasi. Apa yang perlu dilakukan?” Musk menulis dalam tweet lain pada 26 Mac. “Adakah platform baharu diperlukan?”

Sementara itu, pengarah urusan penyelidikan ekuiti Wedbush Securities, Daniel Ives, memberitahu FOX Business bahawa pegangan Musk tidak akan kekal pasif untuk masa yang lama, dengan menyatakan ia hanyalah permulaan perbualan yang lebih luas dengan lembaga pengarah dan pengurusan syarikat.

“Kami percaya ada peluang yang lebih baik untuk kami bermain di Masters hujung minggu ini daripada Musk kekal sebagai pelabur pasif pada 9%,” kata Ives. “The Street membaca ini sebagai langkah pertama untuk Musk dalam peranan aktif akhirnya di Twitter.”

ELON MUSK MEMBELI PERTANDINGAN DALAM TWITTER SELEPAS MENENTANG PENDEKATANNYA KEPADA ‘UCAPAN PERCUMA’

Penganalisis ekuiti kanan Morningstar Ali Mogharabi berkata dalam nota kepada pelanggan bahawa berita mengenai kepentingan Musk menawarkan platform media sosial peluang untuk berpotensi meningkatkan pangkalan pengguna dan penglibatan serta menarik lebih banyak dolar pengiklanan. Twitter kini mempunyai 217 juta pengguna aktif setiap hari.

Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk memperoleh 9.2% kepentingan dalam Twitter. (Reuters/Michele Tantussi/Foto Reuters)

Dia juga percaya Musk boleh “mempengaruhi keterbukaan” platform Twitter dan cara ia mengawal kandungan.

“Musk sudah menyatakan bahawa dia tidak bersetuju dengan pelantikan Agrawal dan dia mahukan beberapa perubahan,” kata Mogharabi. “Ini menimbulkan sedikit lagi ketidakpastian tentang bagaimana Agrawal dan firma itu mungkin bertindak balas kepada pemegang saham terbesar firma itu sekarang, yang menyokong penarafan ketidakpastian kami yang sangat tinggi.”

KLIK DI SINI UNTUK BACA LEBIH LANJUT MENGENAI PERNIAGAAN FOX

Mogharabi juga berkata Musk boleh membantu mendorong platform untuk melabur dengan lebih agresif dalam perkhidmatan langganan Twitter Blue yang dilancarkan baru-baru ini, yang menawarkan ciri premium dan penyesuaian aplikasi dengan bayaran bulanan yang kecil.

Morningstar mengekalkan anggaran nilai saksama untuk Twitter sebanyak $58 sesaham.We wish to say thanks to the writer of this post for this outstanding content

Pegangan Twitter Elon Musk tidak menolak pembelian penuh, kata penganalisis


Take a look at our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/