Pegawai AS mengarahkan Nvidia untuk menghentikan penjualan cip AI terkemuka ke China

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

1 Sept (Reuters) – Pereka cip Nvidia Corp (NVDA.O) berkata pada hari Rabu bahawa pegawai AS memberitahunya untuk berhenti mengeksport dua cip pengkomputeran teratas untuk kerja kecerdasan buatan ke China, satu langkah yang boleh melumpuhkan keupayaan firma China untuk menjalankan kerja lanjutan seperti pengiktirafan imej dan menghalang perniagaan Nvidia di negara itu.

Pengumuman itu menandakan peningkatan besar tindakan keras AS terhadap keupayaan teknologi China apabila ketegangan melanda nasib Taiwan, di mana cip untuk Nvidia dan hampir setiap firma cip utama lain dihasilkan.

Saham Nvidia jatuh 6.6% selepas beberapa jam. Syarikat itu berkata larangan itu, yang menjejaskan cip A100 dan H100nya yang direka untuk mempercepatkan tugas pembelajaran mesin, boleh mengganggu penyiapan membangunkan H100, cip utama yang diumumkan tahun ini.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Saham pesaing Advanced Micro Devices Inc (AMD.O) jatuh 3.7% selepas jam. Jurucakap AMD memberitahu Reuters ia telah menerima keperluan lesen baharu yang akan menghentikan cip kecerdasan buatan MI250 daripada dieksport ke China tetapi ia percaya cip MI100nya tidak akan terjejas. AMD berkata ia tidak percaya peraturan baharu itu akan memberi kesan material kepada perniagaannya.

Nvidia berkata pegawai AS memberitahu peraturan baharu itu “akan menangani risiko produk mungkin digunakan dalam, atau dialihkan kepada, ‘penggunaan akhir ketenteraan’ atau ‘pengguna akhir ketenteraan’ di China.”

Jabatan Perdagangan AS tidak akan menyatakan kriteria baharu yang telah ditetapkan untuk cip AI yang tidak lagi boleh dihantar ke China tetapi berkata ia sedang menyemak dasar dan amalan berkaitan China untuk “menjauhkan teknologi canggih daripada tangan yang salah.

“Walaupun kami tidak berada dalam kedudukan untuk menggariskan perubahan dasar tertentu pada masa ini, kami mengambil pendekatan yang komprehensif untuk melaksanakan tindakan tambahan yang diperlukan berkaitan dengan teknologi, penggunaan akhir dan pengguna akhir untuk melindungi keselamatan negara AS dan kepentingan dasar luar negara, ” kata seorang jurucakap kepada Reuters.

Kementerian luar China bertindak balas pada Khamis dengan menuduh Amerika Syarikat cuba mengenakan “sekatan teknologi” ke atas China, manakala kementerian perdagangannya berkata tindakan sedemikian akan menjejaskan kestabilan rantaian bekalan global.

Logo syarikat teknologi Nvidia dilihat di ibu pejabatnya di Santa Clara, California 11 Februari 2015. REUTERS/Robert Galbraith

“AS terus menyalahgunakan langkah kawalan eksport untuk menyekat eksport barangan berkaitan semikonduktor ke China, yang ditentang tegas China,” kata jurucakap kementerian perdagangan Shu Jieting pada sidang akhbar.

Ini bukan kali pertama AS bertindak untuk menyekat bekalan cip firma China. Pada 2020, pentadbiran bekas presiden Donald Trump melarang pembekal daripada menjual cip yang dibuat menggunakan teknologi AS kepada teknologi gergasi Huawei tanpa lesen khas.

Tanpa cip Amerika daripada syarikat seperti Nvidia dan AMD, organisasi China tidak akan dapat melaksanakan jenis pengkomputeran lanjutan yang digunakan untuk pengecaman imej dan pertuturan secara kos efektif, di antara banyak tugas lain.

Pengecaman imej dan pemprosesan bahasa semula jadi adalah perkara biasa dalam aplikasi pengguna seperti telefon pintar yang boleh menjawab pertanyaan dan menandakan foto. Mereka juga mempunyai kegunaan ketenteraan seperti menyelusuri imej satelit untuk senjata atau pangkalan dan menapis komunikasi digital untuk tujuan pengumpulan risikan.

Nvidia berkata ia telah menempah $400 juta dalam jualan cip terjejas suku ini kepada China yang boleh hilang jika firma memutuskan untuk tidak membeli produk Nvidia alternatif. Ia berkata ia merancang untuk memohon pengecualian kepada peraturan itu.

Stacy Rasgon, seorang penganalisis kewangan dengan Bernstein, berkata pendedahan itu memberi isyarat bahawa kira-kira 10% daripada jualan pusat data Nvidia datang dari China dan kesan kepada jualan mungkin “boleh diurus” untuk Nvidia.

“Ia bukan (pelaburan) perubahan tesis, tetapi ia bukan rupa yang bagus,” kata Rasgon. “Apa yang berlaku di kedua-dua pihak sekarang ialah persoalannya.”

Nvidia minggu lepas meramalkan penurunan mendadak dalam hasil untuk suku semasa di belakang industri permainan yang lebih lemah. Ia berkata ia menjangkakan jualan suku ketiga turun 17% daripada tempoh yang sama tahun lepas.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Eva Mathews dan Nivedita Balu di Bengaluru, Stephen Nellis dan Jane Lee di San Francisco, Karen Freifeld di New York dan Alexandra Alper di Washington, Eduardo Baptista di Beijing; Laporan tambahan oleh bilik berita Beijing; Penyuntingan oleh David Gregorio, Matthew Lewis dan Kim Coghill

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to say thanks to the writer of this short article for this amazing content

Pegawai AS mengarahkan Nvidia untuk menghentikan penjualan cip AI terkemuka ke China


You can find our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/