Pegawai Fed merancang untuk mengecilkan kunci kira-kira sebanyak $95 bilion sebulan, minit mesyuarat menunjukkan

Pegawai Rizab Persekutuan membincangkan bagaimana mereka mahu mengurangkan trilion mereka dalam pegangan bon pada mesyuarat Mac mereka, dengan jumlah konsensus sekitar $95 bilion, minit yang dikeluarkan Rabu menunjukkan.

Pegawai “secara amnya bersetuju” bahawa had $60 bilion dalam Treasurys dan $35 bilion dalam sekuriti bersandarkan gadai janji akan dibenarkan untuk dilancarkan, berperingkat dalam tempoh tiga bulan.

Pada mesyuarat itu, Fed meluluskan kenaikan kadar faedah pertamanya dalam tempoh lebih tiga tahun. Kenaikan 25 mata asas — suku peratusan mata — menaikkan kadar peminjaman jangka pendek penanda aras daripada paras hampir sifar seperti yang berlaku sejak Mac 2020.

Sebagai tambahan kepada perbincangan kunci kira-kira, para pegawai juga membincangkan kadar kenaikan kadar faedah di hadapan, dengan ahli cenderung ke arah langkah yang lebih agresif.

Ini bermakna potensi kenaikan kadar sebanyak 50 mata asas pada mesyuarat akan datang, tahap yang konsisten dengan harga pasaran untuk undian Mei. Malah, terdapat sentimen yang agak tinggi untuk meningkat pada bulan lepas.

“Ramai peserta menyatakan bahawa – dengan inflasi jauh melebihi objektif Jawatankuasa, risiko inflasi meningkat, dan kadar dana persekutuan jauh di bawah anggaran peserta pada tahap jangka panjangnya – mereka lebih suka kenaikan 50 mata asas dalam julat sasaran untuk kadar dana persekutuan pada mesyuarat ini,” kata minit itu.

Ketidakpastian mengenai perang di Ukraine menghalang beberapa pegawai daripada meneruskan langkah 50 mata asas. Walau bagaimanapun, itu mungkin tidak kekal.

“Ramai peserta menyatakan bahawa satu atau lebih kenaikan 50 mata asas dalam julat sasaran mungkin sesuai pada mesyuarat akan datang, terutamanya jika tekanan inflasi kekal meningkat atau dipergiatkan,” kata minit itu.

Stok jatuh berikutan pelepasan Fed manakala hasil bon kerajaan dipegang lebih tinggi.

Minit itu adalah “amaran kepada sesiapa sahaja yang berpendapat bahawa Fed akan menjadi lebih dovish dalam usaha mereka menentang inflasi,” kata Quincy Krosby, ketua strategi ekuiti di LPL Financial. “Mesej mereka ialah, ‘Anda salah.'”

Sesungguhnya, penggubal dasar sejak kebelakangan ini semakin tegas dalam pandangan mereka tentang menjinakkan inflasi.

Gabenor Lael Brainard berkata pada hari Selasa bahawa menurunkan harga akan memerlukan gabungan kenaikan yang berterusan serta pengurangan kunci kira-kira yang agresif. Pasaran menjangkakan Fed akan menaikkan kadar sebanyak 250 mata asas tahun ini.

Sikap hawkish relatif Fed diperluaskan kepada perbincangan kunci kira-kira. Sesetengah ahli tidak mahu mengehadkan jumlah larian bulanan, manakala yang lain berkata mereka bagus dengan had “agak tinggi”.

Ikhtisar kunci kira-kira akan menyaksikan Fed membenarkan tahap kutipan terhad daripada sekuriti matang untuk dilancarkan setiap bulan sambil melabur semula selebihnya. Pegangan bil Perbendaharaan jangka pendek akan disasarkan kerana ia “dinilai tinggi sebagai aset selamat dan cair oleh sektor swasta.”

Walaupun pegawai tidak membuat sebarang undian rasmi, minit menunjukkan bahawa ahli bersetuju proses itu boleh dimulakan pada bulan Mei.

Juga pada mesyuarat itu, pegawai Fed juga meningkatkan secara mendadak tinjauan inflasi mereka dan menurunkan jangkaan pertumbuhan ekonomi mereka. Inflasi yang meningkat adalah faktor pendorong di sebalik pengetatan bank pusat.

Pasaran melihat kepada keluaran minit untuk butiran tentang ke mana dasar monetari menuju dari sini. Secara khusus, Pengerusi Fed Jerome Powell berkata dalam sidang akhbar selepas mesyuaratnya bahawa minit akan memberikan butiran mengenai pemikiran tentang pengurangan kunci kira-kira.

Fed mengembangkan pegangannya kepada kira-kira $9 trilion, atau lebih daripada dua kali ganda, semasa pembelian bon bulanan berikutan krisis pandemik. Pembelian itu hanya tamat sebulan yang lalu, walaupun terdapat bukti inflasi yang meruncing lebih tinggi daripada apa yang pernah dilihat AS sejak awal 1980-an, satu lonjakan yang dikekang oleh Pengerusi Paul Volcker ketika itu dengan mengheret ekonomi ke dalam kemelesetan.

Ini adalah berita tergempar. Sila semak semula di sini untuk kemas kini.

We want to give thanks to the writer of this article for this remarkable material

Pegawai Fed merancang untuk mengecilkan kunci kira-kira sebanyak $95 bilion sebulan, minit mesyuarat menunjukkan


You can view our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/