Pegawai Fed untuk mengambil pisau ke kunci kira-kira; ‘banyak’ kembali kenaikan kadar yang besar

6 April (Reuters) – Pegawai Rizab Persekutuan pada Mac “secara amnya bersetuju” untuk mengurangkan sehingga $95 bilion sebulan daripada pegangan aset bank pusat itu sebagai satu lagi alat dalam memerangi lonjakan inflasi, walaupun perang di Ukraine menjejaskan kepentingan AS yang pertama. kenaikan kadar.

Minit mesyuarat Fed pada 15-16 Mac menunjukkan kebimbangan yang semakin mendalam dalam kalangan pembuat dasar bahawa inflasi telah meluas melalui ekonomi, yang meyakinkan mereka untuk bukan sahaja menaikkan kadar dasar sasaran sebanyak suku mata peratusan daripada paras hampir sifar tetapi juga kepada ” dengan pantas” menolaknya ke “postur neutral,” dianggarkan sekitar 2.4%.

“Ramai” pegawai Fed berkata mereka bersedia untuk menaikkan kadar dalam kenaikan setengah mata peratusan dalam mesyuarat dasar yang akan datang untuk cuba mengawal harga, walaupun risiko yang semakin meningkat yang dikaitkan dengan perang Ukraine menyebabkan mereka kekal pada kenaikan standard pada bulan Mac, mengikut minit, yang dikeluarkan pada hari Rabu. baca lagi

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Tetapi mereka juga bergerak ke hadapan dengan rancangan untuk menarik diri daripada pasaran kewangan utama yang telah mendapat manfaat daripada sokongan besar Fed sejak Mac 2020, apabila pandemik coronavirus mendorong bank pusat membeli bertrilion dolar dalam bon Perbendaharaan dan sekuriti bersandarkan gadai janji (MBS). ).

Selepas berbulan-bulan perbahasan, penggubal dasar berkumpul di sekitar rancangan untuk sejurus bulan depan mengurangkan pegangan bon Perbendaharaan Fed sehingga $60 bilion sebulan dan pegangan MBSnya sehingga $35 bilion sebulan, dengan jumlah itu berperingkat dalam tempoh tiga bulan. atau sedikit lebih lama, kata minit itu.

Kepantasan senarai kunci kira-kira yang dirancang, yang sepatutnya mempunyai kesan peningkatan kadar faedah jangka panjang, adalah hampir dua kali ganda daripada “pengetutan kuantitatif” Fed dari 2017 hingga 2019, dan juga boleh termasuk jualan langsung MBS di hadapan. , kata minit itu.

“Semua peserta bersetuju bahawa inflasi yang tinggi dan keadaan pasaran buruh yang ketat memerlukan permulaan larian kunci kira-kira.”

KIRA-KIRA BENGKAK

Butiran program kunci kira-kira yang dimasukkan dalam minit adalah selaras dengan jangkaan penganalisis, dan membuka jalan untuk ia digerakkan selepas mesyuarat dasar Fed pada 3-4 Mei.

The Fed melancarkan program pembelian bonnya pada musim bunga 2020, meningkatkan pegangan Treasuries dan MBS daripada $3.8 trilion kepada $8.5 trilion.

Hasil pada sekuriti Perbendaharaan AS meningkat lebih tinggi selepas pengumuman minit, dengan hasil nota 10 tahun meningkat kepada 2.6%, manakala dolar meningkat ke paras tertinggi sejak akhir Mei berbanding sekumpulan mata wang. Indeks saham utama AS menutup sesi lebih rendah secara mendadak.

“Saya tidak fikir ada apa-apa bahan yang akan mendapat perubahan dalam sentimen, berbanding semalam di mana terdapat perubahan sebenar dan saya fikir ia benar-benar menakutkan pelabur,” kata Alan Lancz, presiden Alan B. Lancz dan Associates di Toledo , Ohio, merujuk kepada komen yang dibuat oleh Gabenor Fed Lael Brainard pada hari Selasa.

Brainard memberitahu persidangan Fed Minneapolis bahawa dia menjangkakan gabungan kenaikan kadar faedah dan larian kunci kira-kira yang pantas untuk membawa dasar monetari AS ke “kedudukan yang lebih neutral” akhir tahun ini, dengan pengetatan selanjutnya akan diikuti mengikut keperluan. baca lagi

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pelaporan oleh Howard Schneider Penyuntingan oleh Paul Simao

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to give thanks to the author of this article for this remarkable web content

Pegawai Fed untuk mengambil pisau ke kunci kira-kira; ‘banyak’ kembali kenaikan kadar yang besar


Our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/