Pekerja Amazon di NYC mengundi untuk bersatu dalam kemenangan buruh bersejarah

NEW YORK (AP) — Pekerja Amazon di Staten Island, New York, mengundi untuk bersatu pada hari Jumaat, menandakan usaha penganjuran AS pertama yang berjaya dalam sejarah gergasi runcit itu dan memberikan kemenangan yang tidak dijangka kepada kumpulan yang baru lahir yang menyemarakkan semangat kesatuan.

Pekerja gudang membuang 2,654 undi — atau kira-kira 55% — memihak kepada kesatuan, memberikan Kesatuan Buruh Amazon yang masih baru mempunyai sokongan yang cukup untuk meraih kemenangan. Menurut Lembaga Perhubungan Buruh Kebangsaan, yang mengawasi proses itu, 2,131 pekerja – atau 45% – menolak tawaran kesatuan.

67 undi yang dicabar oleh Amazon atau ALU tidak mencukupi untuk mempengaruhi keputusan. Pegawai buruh persekutuan berkata keputusan kiraan itu tidak akan disahkan sehingga mereka memproses sebarang bantahan – yang akan dibuat pada 8 April – yang boleh difailkan oleh kedua-dua pihak.

Kemenangan itu merupakan satu perjuangan yang sukar untuk kumpulan bebas, terdiri daripada bekas dan pekerja semasa yang tidak mempunyai sokongan rasmi daripada kesatuan sekerja yang ditubuhkan dan telah ditewaskan oleh gergasi runcit yang berpoket dalam. Walaupun terdapat halangan, penganjur percaya pendekatan akar umbi mereka lebih berkaitan dengan pekerja dan boleh membantu mereka mengatasi kegagalan kesatuan sekerja yang ditubuhkan pada masa lalu. Mereka betul.

Chris Smalls, seorang pekerja Amazon yang telah dipecat yang telah mengetuai ALU dalam perjuangannya di Staten Island, keluar dari bangunan NLRB di Brooklyn pada hari Jumaat bersama penganjur kesatuan yang lain, mengepam penumbuk mereka dan melompat, melaungkan “ALU.” Mereka membuka sumbat sebotol Champagne, dan Smalls memuji kemenangan itu sebagai panggilan untuk senjata untuk pekerja Amazon lain di seluruh syarikat yang luas itu.

“Saya harap semua orang memberi perhatian sekarang kerana ramai orang meragui kami,” katanya.

Smalls berharap kejayaan di New York akan menggalakkan pekerja di kemudahan lain untuk melancarkan kempen penganjuran mereka sendiri. Malah kumpulannya tidak lama lagi akan mengalihkan perhatian mereka ke gudang Amazon yang berdekatan di Pulau Staten, di mana pilihan raya kesatuan yang berasingan dijadualkan diadakan pada akhir April. Penganjur percaya kemenangan hari Jumaat akan memudahkan mereka untuk menang di sana juga.

Lakaran kecil video Youtube

Amazon menyiarkan kenyataan di laman web syarikatnya pada hari Jumaat mengatakan bahawa ia sedang menilai pilihannya selepas pilihan raya.

“Kami kecewa dengan keputusan pilihan raya di Staten Island kerana kami percaya mempunyai hubungan langsung dengan syarikat adalah yang terbaik untuk pekerja kami,” kata jawatan itu. “Kami sedang menilai pilihan kami, termasuk memfailkan bantahan berdasarkan pengaruh yang tidak wajar dan tidak wajar oleh NLRB yang kami dan orang lain (termasuk Persekutuan Runcit Kebangsaan dan Dewan Perniagaan AS) saksikan dalam pilihan raya ini.”

Syarikat itu tidak menjelaskan lebih lanjut tetapi ia memberi isyarat bahawa ia mungkin mencabar pilihan raya berdasarkan tuntutan mahkamah yang difailkan pada bulan Mac oleh NLRB, yang cuba memaksa Amazon untuk memulihkan pekerja yang dipecat. yang terlibat dalam pacuan kesatuan.

Jurucakap NLRB Kayla Blado membalas kenyataan Amazon dengan menyatakan bahawa agensi bebas itu telah diberi kuasa oleh Kongres untuk menguatkuasakan Akta Perhubungan Buruh Kebangsaan.

“Semua tindakan penguatkuasaan NLRB terhadap Amazon telah konsisten dengan mandat Kongres itu,” katanya.

Mark Cohen, pengarah kajian runcit di Columbia University, berkata dia tidak melihat bagaimana pekerja akan mendapat manfaat daripada kemudahan Amazon yang bersatu dan menggelar keseluruhan usaha untuk menyatukan syarikat adalah tersasar. Beliau berkata bahawa Amazon adalah perniagaan yang “berdisiplin tinggi dan teratur” yang sanggup membayar gaji premium dan faedah yang baik, tetapi ia juga menuntut hasil yang luar biasa daripada pekerjanya yang bekerja syif 10 jam.

“Amazon tidak akan mengubah budaya mereka kerana kini terdapat kesatuan di tengah-tengah mereka,” kata Cohen. “Mereka mungkin terpaksa membiarkan orang bekerja lapan jam tetapi mereka akan mendapat lebih sedikit wang.”

Usaha kesatuan yang berjaya di Pulau Staten berbeza dengan usaha yang dilancarkan di Bessemer, Alabama oleh Kesatuan Peruncitan, Pemborong dan Gedung Serbaneka yang lebih mantap. Pekerja di gudang Amazon di sana nampaknya telah menolak tawaran kesatuan tetapi undi tercabar yang cemerlang boleh mengubah keputusan. Undi adalah 993 berbanding 875 terhadap kesatuan itu. Perbicaraan untuk menyemak 416 undi yang dicabar dijangka bermula dalam beberapa hari akan datang.

Kempen kesatuan sekerja datang pada masa pergolakan buruh yang meluas di banyak syarikat. Pekerja di lebih 140 lokasi Starbucks di seluruh negara, misalnya, telah meminta pemilihan kesatuan sekerja dan beberapa daripadanya telah pun berjaya.

Tetapi Amazon telah lama dianggap sebagai hadiah utama untuk pergerakan buruh memandangkan saiz dan impak besar syarikat itu. Keputusan di Staten Island bergema sehingga ke Rumah Putih.

“Presiden gembira melihat pekerja memastikan suara mereka didengari berkenaan dengan keputusan penting di tempat kerja,” kata setiausaha akhbar White House Jen Psaki pada taklimat Jumaat mengenai undian. “Beliau yakin bahawa setiap pekerja di setiap negeri mesti mempunyai pilihan yang bebas dan adil untuk menyertai kesatuan sekerja dan hak untuk berunding secara kolektif dengan majikan mereka.”

John Logan, pengarah kajian buruh dan pekerjaan di San Francisco State University, berkata kemenangan kesatuan sekerja adalah titik tolak yang berpotensi dua tahun ke dalam wabak yang telah mengubah landskap buruh.

“Kami tahu bahawa kesatuan mempunyai seketika, tetapi ini lebih besar,” kata Logan “Tiada hadiah yang lebih besar daripada menganjurkan Amazon.”

Beliau menambah bahawa kemenangan ALU menentang pemikiran tradisional bahawa hanya kesatuan kebangsaan boleh mengambil alih syarikat besar. Tetapi kumpulan itu mungkin masih mempunyai pergaduhan di hadapannya, menurut Erin Hatton, seorang profesor sosiologi di Universiti Buffalo di New York.

“Mendapatkan Amazon ke meja tawar-menawar akan menjadi satu lagi kejayaan bersama-sama,” kata Hatton. “Seringkali kesatuan sekerja akan gagal kerana syarikat tidak datang ke meja rundingan dengan niat baik seperti yang mereka wajib lakukan.”

Rebecca Givan, profesor pengajian buruh di Universiti Rutgers, berkata kemenangan itu hanyalah langkah pertama dalam pertempuran berlarutan menentang Amazon.

“Adalah jelas Amazon akan terus berjuang, mereka tidak mengakui bahawa pekerja mempunyai hak untuk mengatur,” katanya. “Nampaknya soalan undang-undang yang mereka bangkitkan petang ini mencadangkan mereka cuba melemahkan keseluruhan kuasa NLRB.”

Amazon telah menolak keras menjelang kedua-dua pilihan raya di Staten Island dan Bessemer. Gergasi runcit itu mengadakan mesyuarat wajib, di mana pekerja diberitahu kesatuan sekerja adalah idea yang tidak baik. Syarikat itu juga melancarkan laman web anti-kesatuan yang menyasarkan pekerja dan meletakkan poster Inggeris dan Sepanyol di seluruh kemudahan Staten Island. Di Bessemer, Amazon telah membuat beberapa perubahan tetapi masih menyimpan peti mel Perkhidmatan Pos AS yang kontroversial itu adalah kunci dalam keputusan NLRB untuk membatalkan undian tahun lepas.

Kedua-dua pergaduhan buruh menghadapi cabaran yang unik. Alabama, sebagai contoh, ialah negara hak untuk bekerja yang melarang syarikat dan kesatuan daripada menandatangani kontrak yang memerlukan pekerja membayar yuran kepada kesatuan yang mewakili mereka.

Landskap kesatuan di Alabama juga sangat berbeza daripada New York. Tahun lepas, ahli kesatuan sekerja menyumbang 22.2% daripada pekerja gaji dan gaji di New York, hanya menduduki tempat di belakang Hawaii, menurut Biro Statistik Buruh AS. Itu lebih daripada dua kali ganda purata kebangsaan sebanyak 10.3%. Di Alabama, ia adalah 5.9%.

Pekerja Amazon di Staten Island sedang mencari rehat yang lebih lama, cuti berbayar untuk pekerja yang cedera dan gaji setiap jam sebanyak $30, meningkat daripada minimum hanya lebih $18 sejam yang ditawarkan oleh syarikat. Anggaran gaji purata untuk daerah itu ialah $41 sejam, menurut analisis Biro Banci AS yang serupa mengenai pendapatan median isi rumah Staten Island $85,381.

Ross Harrison, yang mengundi menyokong penganjuran di Staten Island, berharap kesatuan itu dapat memperbaiki keadaan di tempat kerja, tetapi tidak pasti tentang kesannya yang lebih besar.

“Kehidupan jauh lebih besar daripada kesatuan,” kata Harrison ketika dia melaporkan untuk syifnya pada hari Jumaat. “Amazon adalah pekerjaan yang hebat, dan kesatuan adalah peluang yang baik untuk orang yang menantikannya.”

Tinea Greenaway mengundi menentang kesatuan tetapi berkata dia akan menyimpan pertimbangan buat masa ini.

“Kami tidak boleh menarik balik undi kami,” katanya. “Saya akan memberi peluang, tetapi mari kita lihat sama ada mereka memenuhi apa yang mereka janjikan.”

—-

Penulis kakitangan Associated Press Mae Anderson di New York menyumbang kepada laporan ini.

We want to say thanks to the author of this write-up for this remarkable material

Pekerja Amazon di NYC mengundi untuk bersatu dalam kemenangan buruh bersejarah


Find here our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/