Pekerja Amazon di Pulau Staten Mengundi untuk Bersatu dalam Mercu Tanda Menang untuk Buruh

Ia adalah kempen penganjuran kesatuan yang hanya dijangkakan oleh segelintir orang untuk berpeluang. Segelintir pekerja di gudang besar Amazon di Staten Island, yang beroperasi tanpa sokongan daripada organisasi buruh nasional, mengambil salah satu syarikat paling berkuasa di dunia.

Dan, entah bagaimana, mereka menang.

Pekerja di kemudahan itu mengundi dengan margin yang luas untuk menubuhkan kesatuan sekerja, menurut keputusan yang dikeluarkan pada hari Jumaat, dalam kemenangan penting bagi kempen yang menyasarkan majikan kedua terbesar di negara itu dan salah satu kemenangan terbesar bagi buruh terancang dalam satu generasi.

Pekerja membuang 2,654 undi untuk diwakili oleh Amazon Labour Union dan 2,131 menentang, memberikan kesatuan itu kemenangan lebih daripada 10 mata peratusan, menurut Lembaga Perhubungan Buruh Kebangsaan. Lebih 8,300 pekerja di bangunan itu, satu-satunya pusat pemenuhan Amazon di New York City, layak mengundi.

Kemenangan di Staten Island datang pada saat yang berbahaya bagi kesatuan sekerja di Amerika Syarikat, yang menyaksikan bahagian pekerja dalam kesatuan sekerja menurun tahun lepas kepada 10.3 peratus, kadar terendah dalam beberapa dekad, walaupun kekurangan buruh yang meluas, poket berjaya aktiviti buruh dan peningkatan kelulusan awam.

Pengkritik berkata kesatuan tradisional tidak membelanjakan wang yang cukup atau menunjukkan imaginasi yang mencukupi dalam menganjurkan kempen dan mereka sering bertaruh pada pergaduhan yang salah. Ada yang menunjuk ke skandal rasuah yang hambar.

Kemenangan kesatuan di Amazon, yang pertama di syarikat di Amerika Syarikat selepas bertahun-tahun aktivisme pekerja di sana, menawarkan peluang besar untuk mengubah trajektori itu dan membina kemenangan baru-baru ini. Ramai pemimpin kesatuan menganggap Amazon sebagai ancaman wujud terhadap piawaian buruh kerana ia menyentuh begitu banyak industri dan sering mendominasinya.

Tetapi kemenangan oleh kesatuan sekerja bebas yang kurang dikenali dengan sedikit hubungan dengan kumpulan sedia ada nampaknya menimbulkan banyak persoalan bagi pergerakan buruh seperti yang dijawabnya: tidak kurang, sama ada terdapat sesuatu yang secara asasnya rosak dengan model kesatuan birokrasi tradisional yang hanya boleh diselesaikan dengan menggantikannya dengan organisasi yang diterajui pekerja baharu.

Keputusan Pulau Staten datang selepas apa yang berlaku arah aliran ke arah kerugian kecil oleh Kesatuan Runcit, Borong dan Gedung Serbaneka di gudang besar Amazon di Alabama dalam kempen. Undi adalah cukup dekat sehingga keputusan tidak akan diketahui selama beberapa minggu kerana undi yang dipertandingkan sedang dibicarakan.

Kekuatan mengejutkan yang ditunjukkan oleh kesatuan sekerja di kedua-dua lokasi berkemungkinan besar bermakna Amazon akan menghadapi tekanan bertahun-tahun daripada kumpulan buruh dan aktivis progresif yang bekerja dengan mereka. Sebagai rentetan kemenangan kesatuan baru-baru ini di Starbucks telah menunjukkankemenangan di satu lokasi boleh memberi galakan kepada yang lain.

Amazon mengupah secara rakus sejak dua tahun lalu dan kini mempunyai 1.6 juta pekerja di seluruh dunia. Tetapi ia telah berlaku dibelenggu oleh perolehan yang tinggi, dan wabak itu memberikan pekerja rasa kuasa yang semakin meningkat sambil mencetuskan kebimbangan tentang keselamatan tempat kerja. Gudang Staten Island, yang dikenali sebagai JFK8, adalah subjek New York Times penyiasatan tahun lepas, yang mendapati bahawa ia adalah lambang tekanan dalam model pekerjaan Amazon.

“Pandemik ini secara asasnya telah mengubah landskap buruh,” kata John Logan, seorang profesor pengajian buruh di San Francisco State University. “Ini hanya persoalan sama ada kesatuan sekerja boleh mengambil kesempatan daripada peluang yang telah dibuka oleh transformasi.”

Berdiri di luar pejabat NLRB di Brooklyn di mana undi dikira, Christian Smalls, bekas pekerja Amazon yang memulakan kesatuan itu, memberikan sebotol champagne kepada penyokong dan akhbar yang ramai. “Kepada kesatuan Amazon pertama dalam sejarah Amerika,” dia bersorak.

Dalam satu kenyataan yang tidak ditandatangani di blog korporatnya, Amazon berkata, “Kami kecewa dengan keputusan pilihan raya di Staten Island kerana kami percaya mempunyai hubungan langsung dengan syarikat itu adalah yang terbaik untuk pekerja kami.”

Syarikat itu berkata ia sedang menilai pilihannya, termasuk berpotensi memfailkan bantahan terhadap “pengaruh yang tidak wajar dan tidak wajar” oleh NLRB kerana menyaman Amazon di mahkamah persekutuan bulan lepas.

Dalam kes itu, NLRB tanya seorang hakim untuk memaksa Amazon membetulkan dengan pantas “amalan buruh yang tidak adil” yang dikatakan berlaku apabila Amazon memecat seorang pekerja yang terlibat dengan kesatuan itu. Amazon berhujah di mahkamah bahawa lembaga buruh meninggalkan “berkecuali jawatan mereka” dengan memfailkan injunksi sejurus sebelum pilihan raya.

Amazon perlu membuktikan bahawa sebarang tuntutan pengaruh yang tidak wajar “memusnahkan keadaan makmal yang dipanggil untuk pilihan raya atau mempunyai kecenderungan untuk mengganggu pilihan bebas,” kata Wilma B. Liebman, pengerusi NLRB di bawah Presiden Barack Obama.

Persoalan jangka pendek yang dihadapi oleh pergerakan buruh dan kumpulan progresif lain ialah sejauh mana mereka akan membantu Kesatuan Buruh Amazon yang baru bermula menghadapi potensi cabaran terhadap keputusan dan merundingkan kontrak pertama, seperti dengan menyediakan sumber dan bakat undang-undang.

“Syarikat akan merayu, menyeretnya keluar – ia akan menjadi pertarungan yang berterusan,” kata Gene Bruskin, penganjur lama yang membantu mencatatkan salah satu kemenangan terakhir buruh pada skala ini, pada Loji pemprosesan daging Smithfield pada tahun 2008, dan telah menasihati pekerja Staten Island secara tidak rasmi. “Pergerakan buruh perlu memikirkan bagaimana untuk menyokong mereka.”

Sean O’Brien, yang presiden baru daripada 1.3 juta ahli International Brotherhood of Teamsters, berkata dalam temu bual pada hari Khamis bahawa kesatuan itu bersedia untuk membelanjakan ratusan juta dolar untuk menyatukan Amazon dan bekerjasama dengan pelbagai kesatuan lain dan kumpulan progresif.

“Kami mempunyai ramai rakan kongsi dalam buruh,” kata Encik O’Brien. “Kami mempunyai kumpulan komuniti. Ia akan menjadi satu gabungan yang besar.”

Budaya ketakutan yang dicipta oleh pemantauan produktiviti yang sengit yang telah didokumenkan oleh The Times di JFK8 telah menjadi motivasi utama untuk pemacu kesatuan, yang bermula dengan sungguh-sungguh hampir setahun yang lalu. Kemudahan Amazon menawarkan talian hayat kepada pekerja yang diberhentikan semasa wabak itu tetapi terbakar oleh kakitangan dan mempunyai komunikasi dan teknologi yang lemah sehingga pekerja secara tidak sengaja dipecat atau kehilangan faedah.

Bagi sesetengah pekerja, tekanan bekerja di gudang semasa wabak Covid adalah pengalaman radikal untuk mengambil tindakan. Encik Smalls, presiden Kesatuan Buruh Amazon, berkata dia mula cemas pada Mac 2020 selepas bertemu rakan sekerja yang jelas sakit. Khuatir akan wabak, dia merayu pihak pengurusan untuk menutup kemudahan itu selama dua minggu. Syarikat itu memecatnya selepas dia membantu mengetuai berjalan keluar atas keadaan keselamatan pada akhir Mac tahun itu.

Amazon berkata pada masa itu bahawa ia telah mengambil “langkah melampau” untuk memastikan pekerja selamat, termasuk pembersihan mendalam dan penjarakan sosial. Ia berkata ia memecat Encik Smalls kerana melanggar garis panduan penjarakan sosial dan menghadiri pemberhentian itu walaupun dia telah diletakkan dalam kuarantin.

Selepas pekerja di gudang Amazon di Bessemer, Ala., menolak secara besar-besaran kesatuan pekerja runcit dalam pilihan raya pertama musim bunga lalu, Encik Smalls dan Derrick Palmer, seorang pekerja Amazon yang merupakan kawan baiknya, memutuskan untuk membentuk kesatuan baru, yang dipanggil Amazon Buruh. Kesatuan.

Walaupun penganjuran di Alabama termasuk taktik berprofil tinggi, dengan penyokong progresif seperti Senator Bernie Sanders melawat kawasan itu, penganjur di JFK8 mengambil pendekatan yang agak berbeza. Status orang dalam mereka membantu mereka membina sokongan, kerana mereka memakai baju dan topeng yang mengandungi logo kesatuan di dalam bangunan dan disiarkan pada papan mesej dalaman. (Pekerja runcit berkata mereka telah diganggu oleh Covid semasa pilihan raya awal mereka di Alabama dan melakukannya lebih banyak penganjuran secara peribadi tahun ini.)

Selama berbulan-bulan, mereka mendirikan kedai di perhentian bas di luar gudang, memanggang daging di barbeku dan pada satu ketika bahkan pengsan. Mereka aktif di media sosial, dengan video TikTok dan tweet biasa tentang taktik kempen Amazon.

Mereka juga memfailkan banyak pertuduhan amalan buruh yang tidak adil dengan NLRB apabila mereka percaya Amazon melanggar hak mereka. Agensi buruh mendapati merit dalam beberapa kes, beberapa di antaranya diselesaikan Amazon di a perjanjian seluruh negara untuk membolehkan pekerja lebih banyak akses untuk mengatur di tapak.

Ada kalanya Kesatuan Buruh Amazon tersandung. Lembaga buruh memutuskan pada musim gugur ini bahawa kesatuan yang masih baru, yang menghabiskan masa berbulan-bulan mengumpul tandatangan daripada pekerja yang meminta undi, telah tidak menunjukkan sokongan yang mencukupi untuk menjamin pilihan raya. Tetapi penganjur terus mencuba, dan pada akhir Januari mereka akhirnya berkumpul cukup tandatangan.

Amazon meningkatkan gaji minimumnya sebanyak $15 sejam dalam pengiklanan dan usaha perhubungan awam yang lain. Syarikat itu juga melancarkan kempen habis-habisan terhadap kesatuan sekerja semasa ia cuba melayakkan diri untuk pilihan raya dan sebaik sahaja undian ditetapkan, menghantar mesej kepada pekerja dan mewajibkan kehadiran di mesyuarat anti-kesatuan. Ia dibelanjakan $4.3 juta untuk perunding anti-kesatuan seluruh negara tahun lepas, menurut pendedahan tahunan difailkan pada Khamis dengan Jabatan Buruh.

Pada bulan Februari, Encik Smalls telah ditangkap di kemudahan itu selepas pengurus berkata dia menceroboh ketika menghantar makanan kepada rakan sekerja dan menghubungi polis. Dua pekerja semasa turut ditahan semasa kejadian itu, yang nampaknya menimbulkan minat terhadap kesatuan itu.

Menjelang pengundian, kesatuan mengunjurkan beberapa imej ke hadapan kemudahan di Staten Island, termasuk mesej, “Mereka Menangkap Rakan Sekerja Anda.”

Perbezaan hasil di Bessemer dan Staten Island mungkin mencerminkan perbezaan dalam penerimaan terhadap kesatuan sekerja di kedua-dua negeri – kira-kira 6 peratus pekerja di Alabama adalah ahli kesatuan, berbanding 22 peratus di New York – serta perbezaan antara surat masuk pilihan raya dan satu dijalankan sendiri.

Tetapi ia juga mungkin mencadangkan kelebihan penganjuran melalui kesatuan sekerja yang bebas dan diterajui pekerja dan bukannya kesatuan tradisional. Di Alabama, pegawai kesatuan dan penganjur profesional masih dihalang daripada kemudahan di bawah penyelesaian dengan lembaga buruh. Tetapi di tapak Staten Island, sebahagian besar kepimpinan dan penganjur kesatuan sekerja adalah pekerja semasa, memberikan mereka lebih banyak akses terus kepada rakan sekerja.

“Apa yang kami cuba katakan selama ini ialah mempunyai pekerja di bahagian dalam adalah alat yang paling berkuasa,” kata Encik Palmer, yang memperoleh $21.50 sejam. “Orang ramai tidak percaya, tetapi anda tidak boleh mengalahkan pekerja yang mengatur pekerja lain.”

Kemerdekaan Kesatuan Buruh Amazon juga nampaknya menjadikan perkara-perkara anti-kesatuan Amazon kurang berkesan. Sepanjang tempoh beratus-ratus mesyuarat anti-kesatuan dengan pekerja, syarikat itu mencadangkan bahawa ALU adalah penceroboh yang ingin menyekat antara syarikat dan pekerjanya dan menggunakan wang mereka untuk tujuannya sendiri.

Tetapi kritikan ini lebih mudah untuk dibuang oleh kesatuan itu.

Pada 25 Mac, pekerja di JFK8 mula beratur di luar khemah di tempat letak kereta untuk mengundi. Dan selama lima hari mengundi, mereka membuang undi untuk membentuk apa yang mungkin menjadi kesatuan pertama di operasi Amazon di Amerika Syarikat.

Satu lagi pilihan raya, yang dibawa oleh Amazon Labour Union di kemudahan Pulau Staten yang berdekatan, dijadualkan pada akhir April.

Jodi Kantor menyumbang pelaporan.We would like to thank the author of this article for this outstanding content

Pekerja Amazon di Pulau Staten Mengundi untuk Bersatu dalam Mercu Tanda Menang untuk Buruh


Check out our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/