Pekerja Apple di Maryland Store Undi untuk Menyatukan, Yang Pertama di AS

Pekerja Apple di sebuah kedai di kawasan Baltimore telah mengundi untuk bersatu, menjadikannya yang pertama daripada lebih 270 kedai syarikat itu di Amerika Syarikat untuk menyertai trend dalam penganjuran buruh yang menyapu melalui peruncit, restoran dan syarikat teknologi.

Keputusan itu, yang diumumkan pada hari Sabtu oleh Lembaga Perhubungan Buruh Kebangsaan, memberikan pijakan bagi pergerakan tunas dalam kalangan pekerja runcit Apple yang mahukan suara yang lebih besar mengenai gaji dan dasar Covid-19. Pekerja lebih daripada dua dozen kedai Apple telah menyatakan minat untuk bergabung dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kata pemimpin kesatuan.

Dalam pilihan raya itu, 65 pekerja di kedai Apple di Towson, Md., mengundi menyokong diwakili oleh kesatuan itu, yang dikenali sebagai Gabungan Pekerja Runcit Terancang Apple, manakala 33 mengundi menentang. Ia akan menjadi sebahagian daripada Persatuan Machinists dan Pekerja Aeroangkasa Antarabangsa, sebuah kesatuan sekerja industri yang mewakili lebih 300,000 pekerja.

“Saya memuji keberanian yang ditunjukkan oleh ahli CORE di kedai Apple di Towson untuk mencapai kemenangan bersejarah ini,” kata Robert Martinez Jr., presiden IAM International, dalam satu kenyataan. “Mereka membuat pengorbanan yang besar untuk beribu-ribu pekerja Apple di seluruh negara yang semua melihat pada pilihan raya ini.”

Tyra Reeder, pakar teknikal yang telah bekerja di kedai Towson lebih sedikit daripada enam bulan, berkata bahawa dia “gembira” dengan hasilnya dan dia berharap kesatuan akan membantu meningkatkan pampasan pekerja; menstabilkan penjadualan kedai, yang telah tegang akibat kes Covid-19 baru-baru ini; dan memudahkan pekerja untuk maju dalam syarikat.

“Kami suka pekerjaan kami. Kami hanya mahu melihat mereka melakukan yang lebih baik,” kata Cik Reeder.

Hasilnya adalah tamparan kepada kempen Apple untuk menumpulkan dorongan kesatuan dengan berhujah bahawa ia membayar lebih daripada banyak peruncit dan menyediakan pelbagai faedah, termasuk penjagaan kesihatan dan geran saham. Bulan lalu, ia meningkatkan gaji permulaan untuk pekerja runcit kepada $22 sejam, daripada $20, dan mengeluarkan video Deirdre O’Brien, yang mengetuai peruncitan Apple, memberi amaran kepada pekerja bahawa menyertai kesatuan boleh menjejaskan perniagaan syarikat.

Apple enggan mengulas.

Pekerja di Towson berkata dalam video menjelang undian kesatuan bahawa kempen anti-kesatuan Apple di sana adalah “jahat” dan termasuk pengurusan memberitahu pekerja bahawa kesatuan sekerja pernah melarang pekerja Kulit Hitam daripada menyertai barisan mereka. Pada minggu-minggu sebelum pengundian, Cik O’Brien melawat kedai dan berterima kasih kepada semua orang atas kerja keras mereka.

Tidak lama selepas itu, pekerja berkata pengurus mereka mula menggalakkan kakitangan untuk menyuarakan kebimbangan mereka dalam mesyuarat dan membantu mencari penyelesaian kepada rungutan mereka. Mereka juga mula menarik pekerja ke mesyuarat satu lawan satu di mana pengurus menekankan kos yuran kesatuan, kata Eric Brown, pekerja Towson yang aktif dalam usaha kesatuan.

Awal bulan ini, pekerja di sebuah kedai di Atlanta meninggalkan pilihan raya yang dirancang apabila sokongan untuk kesatuan itu gagal selepas langkah Apple untuk meningkatkan gaji dan menyerlahkan faedah yang ditawarkannya. Penganjur kesatuan di Atlanta telah memfailkan pertuduhan rasmi dengan Lembaga Perhubungan Buruh Kebangsaan, menuduh Apple memerlukan pekerja mendengar mesej anti-kesatuan semasa mesyuarat wajib. Lembaga itu belum menentukan sama ada pertuduhan itu mempunyai merit.

Cik Reeder berkata bahawa pekerja di Atlanta telah membantu menyediakan penyokong kesatuan di kedai Towson untuk meredakan pembicaraan syarikat. “Kami mendapat sedikit pandangan daripada kedai Atlanta mengenai perkara yang akan datang,” katanya, memetik cadangan syarikat bahawa pekerja boleh kehilangan faedah tertentu semasa rundingan kontrak jika mereka bersatu.

“Untuk itu berlaku, majoriti daripada kita perlu bersetuju,” tambah Cik Reeder. “Saya tidak fikir mana-mana daripada kita akan bersetuju untuk kehilangan sesuatu yang sangat kita sayangi, yang memberi manfaat kepada kita.”

Di Starbucks, salah satu syarikat di mana penganjur mendapat momentum paling banyak, pekerja mengkreditkan undian untuk menganjurkan di sebuah kedai di Buffalo dengan membantu mendorong kedai lain untuk memfailkan pilihan raya kesatuan. Sejak undian itu pada bulan Disember, lebih 150 daripada kira-kira 9,000 kedai milik korporat syarikat di AS telah mengundi untuk bersatu, menurut NLRB

Pekerja di kedai yang kemudiannya bersatu menghubungi pekerja di Buffalo untuk mendapatkan nasihat tentang cara menavigasi proses tersebut.

“Pekerja mendapat minat dan keberanian jika pekerja di tempat lain menang,” kata William Gould, seorang profesor undang-undang di Universiti Stanford dan pengarang “For Labour to Build Upon: Wars, Depression and Pandemic.” “Ramai yang menonton untuk melihat: Bolehkah pekerja berjaya? Adakah mereka akan bersatu? Jika jawapannya afirmatif, ia akan menggalakkan pekerja lain untuk mengambil langkah ke arah perundingan kolektif.”

Keupayaan pekerja untuk memenangi kontrak boleh engsel sama ada kempen itu merebak ke kedai lain. Penyokong kesatuan di Starbucks telah berkata bahawa salah satu sumber terbesar mereka memanfaatkan syarikat itu ialah hakikat bahawa mereka terus memenangi pilihan raya di seluruh negara.

Pekerja Amazon yang membantu menyatukan gudang Staten Island pada bulan April juga berkata mereka akan mendapat manfaat jika lebih banyak gudang mengikutinya. Syarikat itu adalah mencabar keputusan undi itu di hadapan lembaga buruh. Dengan hanya satu lokasi AS yang telah disatukan secara rasmi, syarikat itu boleh memfokuskan sumber untuk menentang kesatuan di sana.

Kakitangan Apple juga menganjurkan di gedung Grand Central Terminal di New York dan sebuah kedai di Louisville, Ky. Kedai-kedai tersebut sedang membina sokongan sebelum mereka meminta pilihan raya. Penganjur di Atlanta telah berkata bahawa mereka merancang untuk menghidupkan semula pemilihan mereka pada masa hadapan.

We wish to say thanks to the author of this short article for this outstanding content

Pekerja Apple di Maryland Store Undi untuk Menyatukan, Yang Pertama di AS


Take a look at our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/