Pekerja Apple Store meluluskan kesatuan, yang pertama di AS

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Pekerja Apple di kawasan Baltimore mengundi untuk menyertai kesatuan pada hari Sabtu, menjadi yang pertama daripada kedai runcit AS gergasi teknologi itu berbuat demikian.

Undian itu bermakna pekerja di kedai Towson, Md., merancang untuk menyertai Persatuan Machinists dan Pekerja Aeroangkasa Antarabangsa (IAM) sebaik sahaja kontrak disahkan. Jumlah awal petang Sabtu ialah 65-33, dan pengiraan rasmi belum selesai.

Bulan lalu, pekerja dan IAM menghantar surat kepada Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook tentang hasrat mereka untuk menganjurkan sebagai Gabungan Pekerja Runcit Tersusun — atau singkatannya AppleCore.

Undian ini adalah sebahagian daripada gelombang penganjur yang melanda negara apabila pekerja semakin bersatu untuk menuntut gaji yang lebih tinggi, faedah yang lebih baik dan lebih banyak leverage berunding dengan majikan mereka semasa wabak itu. Di New York, gudang Amazon pertama mengundi untuk membentuk kesatuan pada musim bunga. Berpuluh-puluh kedai Starbucks di seluruh negara telah bersatu, dan pergerakan buruh telah mendorong ke peruncit luar REI dan pembuat permainan video Raven Software.

Kedai Apple di Maryland menjadi tempat ketiga untuk melancarkan pemacu kesatuan

Billy Jarboe, pekerja Towson Apple dan penganjur kesatuan, berkata bahawa kempen Apple untuk melemahkan usaha penganjuran “pasti menggegarkan orang”, tetapi kebanyakan penyokong kesatuan kekal kuat.

“Rasanya seronok untuk memasuki era baharu karya sebegini, semoga ia mencetuskan percikan api [and] kedai lain boleh menggunakan momentum ini,” kata Jarboe dalam teks selepas undian berakhir Sabtu.

Tiga pekerja Apple berkata pacuan kesatuan itu kehilangan beberapa penyokong di tengah-tengah kempen korporat untuk memujuk pekerja supaya tidak menganjurkan.

“Mereka membuat ramai orang goyah … mereka pasti menarik beberapa orang yang kami fikir asalnya penyokong,” kata Eric Brown, yang bekerja di kedai Towson Apple.

Brown berkata mereka dapat mengatasi taktik tersebut kerana penganjur dari kempen yang dibatalkan di Atlanta memberi mereka maklumat tentang apa yang diharapkan.

“Mereka memberitahu kami tentang beberapa perkara dan taktik bercakap, dan kami dapat memberitahu orang ramai tentang beberapa perkara yang mereka mungkin cuba,” katanya.

Jurucakap Apple Josh Lipton enggan mengulas selepas undian.

Kira-kira 20 pekerja Apple datang ke Pusat Bandar Towson pada malam Sabtu, sebahagian daripada mereka berada di dalam bilik semasa pengiraan undi. Selepas itu, jurucakap IAM DeLane Adams berkata, kumpulan itu pergi ke garaj tempat letak kereta pusat itu, bertepuk tangan dan meraikan bersama ahli IAM yang hadir.

“Saya memuji keberanian yang ditunjukkan oleh ahli CORE di kedai Apple di Towson untuk mencapai kemenangan bersejarah ini,” kata Presiden Antarabangsa IAM Robert Martinez Jr. dalam satu kenyataan selepas pengundian. “Mereka membuat pengorbanan yang besar untuk beribu-ribu pekerja Apple di seluruh negara yang semua melihat pada pilihan raya ini.”

Pekerja di sekurang-kurangnya dua lokasi Apple Store lain cuba mengatur, termasuk di sebuah kedai di New York dan satu di Atlanta, yang menjadi lokasi pertama di mana pekerja memfailkan dokumen dengan Lembaga Perhubungan Buruh Kebangsaan. Tetapi Pekerja Komunikasi Amerika menarik balik permintaannya untuk pilihan raya di sana bulan lalu, dengan mengatakan dalam satu kenyataan bahawa Apple “pelanggaran berulang Akta Perhubungan Buruh Kebangsaan telah menjadikan pilihan raya yang bebas dan adil mustahil.”

Pada masa itu, kumpulan penganjur menghantar mesej kepada pekerja di kedai, mengatakan ia akan menetapkan semula dan “meneruskan perjuangan ini.”

Rebecca Givan, seorang profesor madya pengajian buruh di Universiti Rutgers, menggelar keputusan hari Sabtu sebagai kemenangan besar bagi pekerja dalam sektor teknologi dan runcit — dan khususnya untuk pekerja Apple di luar Towson.

“Kami pasti akan melihat pekerja Apple di seluruh negara menghubungi pekerja ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara melakukannya,” katanya. “Dan untuk memahami bagaimana mereka memenangi kemenangan yang begitu gemilang.”

Beberapa syarikat, termasuk Amazon dan Apple, telah dituduh pada tahun ini sebagai “menghancurkan kesatuan sekerja” atau menggunakan taktik untuk menghalang atau menakut-nakutkan pekerja daripada menyertai kesatuan sekerja. (Pengasas Amazon Jeff Bezos memiliki The Washington Post.)

Pekerja Apple Store di New York berkata pada tahun ini bahawa beberapa pekerja telah diketepikan oleh pengurus dan diberikan ucapan mengenai perangkap kesatuan sekerja di sana. Dalam mesyuarat, pengurus memberi amaran bahawa penyatuan akan bermakna kehilangan faedah seperti keupayaan untuk melakukan tugas di ibu pejabat korporat Apple.

Daripada Amazon ke Apple, gergasi teknologi beralih kepada penghancuran kesatuan sekolah lama

Apple, yang mempunyai lebih daripada 270 lokasi runcit di negara ini, merujuk kepada ulasan sebelumnya yang dibuatnya mengenai usaha penyatuan.

“Kami bernasib baik kerana mempunyai ahli pasukan runcit yang luar biasa dan kami sangat menghargai segala yang mereka bawa kepada Apple,” kata Lipton dalam satu kenyataan sebelum pengundian. “Kami berbesar hati menawarkan pampasan dan faedah yang sangat kuat untuk pekerja sepenuh masa dan sambilan, termasuk penjagaan kesihatan, pembayaran balik tuisyen, cuti ibu bapa baharu, cuti keluarga bergaji, geran stok tahunan dan banyak faedah lain.”

Kedai Apple di Atlanta mula-mula memfailkan untuk menubuhkan kesatuan

Pekerja di Towson memberitahu The Washington Post bulan lalu bahawa mereka berharap penubuhan kesatuan sekerja akan memberi mereka tempat duduk di meja mengenai penjadualan, gaji, langkah keselamatan coronavirus dan banyak lagi. Ada yang mengatakan bahawa Apple terlalu lambat untuk menaikkan gaji, dan syarikat itu perlu memberi kedai individu lebih kawalan ke atas sistem penjadualan mereka, dan bukannya mempunyai pejabat korporat mengawal kebanyakannya.

“Saya sentiasa mempunyai intuisi bahawa saya memberikan lebih nilai daripada saya yang diberi pampasan, dan itulah yang covid membantu saya membongkar: berapa banyak kebimbangan saya tentang perkara itu,” Jarboe, pekerja Apple dan penganjur kesatuan, memberitahu The Post pada masa itu.

“Untuk malam ini, kita raikan. Kami menyukainya,” kata Chaya Barrett, yang bekerja di kedai Towson. “Kemudian kami akan berkumpul dan memikirkan bagaimana kami akan mendapatkan jawatankuasa perundingan. … Malah orang yang mengundi tidak, kami mahu mereka menjadi sebahagian daripada rundingan ini.”

We wish to give thanks to the writer of this post for this awesome web content

Pekerja Apple Store meluluskan kesatuan, yang pertama di AS


We have our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/