Pekerja Chick-fil-A dipuji kerana menghalang lelaki daripada merampas kereta ibu dengan bayi

Seorang pekerja restoran Chick-fil-A di Florida sedang dipuji sebagai wira selepas dia melawan seorang lelaki yang cuba mencuri kereta daripada seorang wanita mengeluarkan bayinya dari kenderaan dalam konfrontasi tempat letak kereta yang mengerikan yang dirakamkan dalam video.

Hebatnya, ini bukan kali pertama Thomas “Mykel” Gordon yang berusia 26 tahun bergegas menyelamatkan seseorang yang dalam kesusahan berhampiran tempat kerjanya. Empat tahun sebelum itu, dia dilaporkan telah membantu menyelamatkan dua kanak-kanak perempuan selepas kren pembinaan jatuh ke atas kereta mereka.

“Mykel, anda adalah seorang individu yang luar biasa,” kata catatan Facebook dari pejabat sheriff yang menyiasat kes pencurian kereta.

Menurut timbalan sheriff yang meronda di daerah Okaloosa, termasuk bandar pelancongan terkenal Fort Walton Beach dan Destin, Gordon sedang menjalankan tugasnya di Chick-fil-A tempatan pada hari Rabu apabila dia mendengar seorang wanita di luar menjerit sambil menggendong bayi.

Wanita itu sedang mengeluarkan bayi itu dari kereta apabila seorang lelaki yang memegang papan tajam menghampirinya dan meminta kuncinya.

Dia kemudiannya merampas kunci dari pinggangnya, membuka pintu keretanya dan masuk ke dalam kenderaan sambil menjerit meminta tolong.

Gordon mendengarnya, berlari ke arahnya dan mula bergelut dengan penyerang itu. Video telefon bimbit seorang pemerhati merakam Gordon membawa lelaki lain ke bawah, berguling-guling bersamanya di atas kaki lima dan meletakkannya di kepala.

Benarkan kandungan Facebook?

Artikel ini termasuk kandungan yang disediakan oleh Facebook. Kami meminta kebenaran anda sebelum apa-apa dimuatkan, kerana mereka mungkin menggunakan kuki dan teknologi lain. Untuk melihat kandungan ini, klik ‘Benarkan dan teruskan’.

Seorang wanita memegang bayi dengan sebelah tangan dan melambai dengan yang lain menjerit “Seseorang tolong!” ketika Gordon bergelut dengan lelaki itu. Gordon seolah-olah telah menundukkan bakal pencuri kereta seperti beberapa rakan sekerja dan sekurang-kurangnya seorang pelanggan bergegas keluar dari dalam restoran untuk membantunya.

Video itu menunjukkan salah seorang rakan sekerja mengeluarkan telefon bimbit dan kelihatan mendail polis apabila seorang wanita lain menghampiri dan menjerit kepadanya: “Dia ada bayi di tangannya! Beraninya awak? Beraninya awak takutkan dia macam tu?”

Timbalan Syerif kemudiannya tiba dan memenjarakan seorang lelaki yang mereka kenal pasti sebagai Cawangan William berusia 43 tahun dengan setiap satu kiraan bateri dan merampas kereta dengan senjata. Mereka berkata mereka juga menempahnya dengan satu lagi percubaan merampas kereta dilaporkan beberapa minit sebelum itu.

Laporan mengenai tindakan Gordon menarik perhatian meluas di media sosial selepas pejabat sherif menyiarkan video dia menangkis Cawangan bersama beberapa maklumat mengenai kes itu. Video itu diberikan kepada penyiasat sebagai bukti bagi kes yang mereka sedang bina terhadap Cawangan, kata pejabat sherif dalam satu kenyataan.

Sebuah halaman Facebook yang bergabung dengan restoran Chick-fil-A yang menggaji Gordon kemudian menerbitkan jawatan yang menamakannya.

“Di Chick-fil-A, misi kami adalah untuk ‘berkhidmat’,” kata jawatan itu. “Mykel mengambilnya lebih jauh … untuk ‘menyelamatkan’.”

Sheriff Okaloosa, Eric Aden, pada hari Khamis pergi ke Gordon’s Chick-fil-A dan mempersembahkan kepadanya dengan sijil perkhidmatan berbingkai dan syiling istiadat yang digunakan sesetengah organisasi untuk mengiktiraf pencapaian istimewa.

“Jika anda mendengar panggilan untuk mendapatkan bantuan, ketahuilah saya akan ke sana dahulu,” kata Gordon kepada Aden selepas majlis kecil di luar restoran. Merujuk kepada sijil dan syilingnya, dia berkata: “Terima kasih banyak, kawan – saya akan mengambil ini, saya perlu meletakkan ini di tempat yang sangat selamat.”

Gordon mengatakan bahawa dia akan berada di sana dahulu jika sheriff mendengar panggilan untuk mendapatkan bantuan bukanlah bermegah kosong.

Pada tahun 2018, ketika warga Alaska menerima pesanan memandu di luar Chick–fil-A yang sama, seorang pemandu lori yang dilengkapi kren gagal untuk berunding dengan selekoh berhampiran dan berguling ke kereta dengan dua gadis berusia 17 tahun di dalamnya.

Gordon berlari ke kenderaan yang remuk itu, mengambil salah seorang gadis di atas tanah di sana, membawanya ke tepi dan cuba menenangkannya, Northwest Florida Daily News melaporkan pada masa itu.

Gadis itu memberitahunya bahawa kawannya masih hidup di dalam kereta. Gordon melihat gadis lain bergelut untuk merangkak keluar dari celah kecil di bahagian penumpang. Dia menyedari dia tidak dapat menghubunginya, tetapi dia berlari ke dalam untuk mengambil ais dan tuala.

Akhirnya, sekumpulan orang yang lalu lalang lain – termasuk seorang bekas bomba – memaksa membuka salah satu pintu kereta yang musnah, dan gadis kedua dapat bergerak bebas.

We wish to thank the author of this short article for this incredible content

Pekerja Chick-fil-A dipuji kerana menghalang lelaki daripada merampas kereta ibu dengan bayi


You can find our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/