Pekerja di Starbucks di Cottonwood Heights mengumumkan rancangan untuk membentuk kesatuan buruh

COTTONWOOD HEIGHTS, Utah — Pekerja di sebuah Starbucks di Cottonwood Heights mengumumkan rancangan mereka pada Khamis untuk membentuk kesatuan buruh. Jika berjaya, mereka akan menjadi kedai Starbucks pertama di Utah yang bersatu.

“Saya fikir ia sangat kemas bahawa keseluruhan pergerakan ini diketuai oleh barista seperti saya hanya komunikasi selepas bekerja,” kata Jacob Lawson, Penyelia Shift.

Penyelia syif Jacob Lawson telah berkhidmat dengan Starbucks selama 4 tahun dan tidak pernah menyangka dia akan memimpin pasukannya membentuk kesatuan.

Lebih daripada 100 lokasi Starbucks di seluruh negara telah memfailkan pengiktirafan kesatuan di lebih 20 negeri sejak musim gugur lalu.

“Sebaik sahaja kedai Buffalo mula bersatu, saya mula bercakap dengan semua orang mengenainya dan saya benar-benar ingin tahu apa yang mereka fikirkan, dan apabila semua orang berkata oh, bunyinya hebat adalah benar apabila kita bercakap tentang melakukannya di sini,” kata Lawson.

Rakan kongsi Starbucks di lokasi 7025 South Highland Drive merancang untuk membuat petisyen secara rasmi kepada Lembaga Perhubungan Buruh Nasional (NLRB) pada hari Khamis untuk pemilihan perwakilan kesatuan sekerja.

Brittany Glazier telah bersama syarikat itu selama tiga tahun. Dia berkata dia teruja untuk menjadi sebahagian daripada pergerakan ini.

“Kami berhak mendengar suara kami sebagai rakan kongsi dalam syarikat ini… dan hanya menjelmakan maksud rakan kongsi ialah berdiri untuk satu sama lain dan memastikan kami mendapat apa yang patut,” kata Brittany Glazier.

Di peringkat nasional, pekerja Starbucks menganjurkan dengan Workers United (SEIU), kesatuan antarabangsa yang sama yang telah menyokong kempen yang berjaya di Buffalo NY, Mesa Arizona, Seattle Washington dan Knoxville Tennessee.

Menurut Workers United, sebilangan besar pekerja yang layak di kafe Cottonwood Heights telah menandatangani kad kebenaran kesatuan sekerja.

Tetapi mengambil sebuah syarikat berbilion dolar yang tidak berdiam diri mengenai kedudukan anti-kesatuan adalah satu langkah yang berani.

“Mereka telah berlatih dengan agak banyak menghancurkan kesatuan, kami telah mengalami beberapa jam pemotongan di sini. Pengurusan yang lebih tinggi tidak menggalakkan kami daripada bersatu,” kata Glazier.

Jacob dan Brittany berharap dengan berdiri dan bersuara mereka boleh mengubah persekitaran kerja menjadi lebih baik untuk semua orang.

“Saya dibesarkan dalam keluarga kesatuan, perbezaan dalam cara kerja kesatuan berubah oleh kehidupan dan seorang kanak-kanak dan saya berharap dapat memberikannya kepada orang lain dan mengalaminya sendiri,” kata Glazier.

“Inilah yang lebih kita perlukan di negara ini, bagus sekali Starbucks bersatu, tetapi saya fikir adalah penting pekerja McDonalds atau Taco Bell melihat pergerakan Starbucks dan pergi, kita juga boleh melakukannya,” kata Lawson.

Dalam surat yang dihantar melalui e-mel awal pagi Khamis kepada Ketua Pegawai Eksekutif Starbucks Howard Schultz dan ditandatangani oleh pekerja kedai itu, pekerja Cottonwood Heights menulis:

“’Perkongsian’ bermaksud berkongsi kuasa, akauntabiliti dan kejayaan. Itulah sebabnya anda menerima surat ini hari ini. Kami.. rakan kongsi Starbucks 50326 …telah memutuskan untuk berdiri bersama rakan kongsi di seluruh negara dalam menyatakan hasrat kami untuk bersatu. Kami sangat gembira untuk mengisytiharkan bahawa kami akan memfailkan (untuk pilihan raya) dengan Workers United, dan kami teruja untuk melihat apa yang akan dibawa oleh ini.”

Michelle Eisen, seorang Barista Buffalo yang membantu mengetuai kempen penganjuran pertama yang berjaya di Starbucks pada Disember tahun lalu, menambah suaranya:

“Saya sangat teruja untuk mengalu-alukan kedai pertama dari negeri Utah ke kempen kami! Ia memerlukan keberanian yang besar untuk menjadi yang pertama melakukan apa-apa, tetapi ia sangat berani dalam kes ini. Keputusan untuk mengambil perbadanan berbilion dolar yang tidak segan silu tentang kedudukan anti-kesatuan itu, patut dipuji. Dengan setiap petisyen baharu yang difailkan, pergerakan kami memperoleh momentum dan kekuatan. Saya sangat teruja untuk menambah kedai Cottonwood Heights ke senarai kami! ”

NPR dilaporkan bahawa Starbucks telah menolak usaha penyatuan di lokasi lain dengan taktik termasuk menutup kedai selama berbulan-bulan selepas pekerja mengumumkan hasrat untuk bersatu.

Penganjur kesatuan telah berkata mereka mahukan latihan yang lebih baik, kakitangan yang lebih baik, dan gaji yang lebih baik yang akan meningkat dari semasa ke semasa, serta lebih dihormati daripada pihak pengurusan.

FOX 13 News telah menghubungi syarikat Starbucks untuk mendapatkan komen.

We would love to say thanks to the author of this article for this awesome content

Pekerja di Starbucks di Cottonwood Heights mengumumkan rancangan untuk membentuk kesatuan buruh


Check out our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/