Pekerja Google berebut-rebut untuk mendapatkan jawapan selepas pemberhentian pekerja yang telah lama bekerja dan dinaikkan pangkat baru-baru ini

Kakitangan Google berebut-rebut untuk mendapatkan jawapan daripada kepimpinan dan daripada rakan sekerja kerana syarikat itu mengalami pemberhentian secara besar-besaran.

Pada hari Jumaat, Abjad-milik Google diumumkan ia mengurangkan 12,000 pekerja, kira-kira 6% daripada tenaga kerja sepenuh masa. Manakala pekerja telah pendakap untuk kemungkinan pemberhentian, mereka mempersoalkan kepimpinan tentang kriteria pemberhentian yang mengejutkan beberapa pekerja, yang tersedar untuk mendapati akses mereka kepada hartanah syarikat terputus. Beberapa pekerja yang diberhentikan telah lama bekerja atau baru-baru ini dinaikkan pangkat, menimbulkan persoalan tentang kriteria yang digunakan untuk memutuskan pekerjaan siapa yang dipotong.

Sejurus selepas e-mel awal Ketua Pegawai Eksekutif Sundar Pichai kepada pekerja pagi Jumaat, bos carian Google, Prabhakar Raghavan menghantar e-mel kepada pekerja mengatakan dia “juga merasakan tanggungjawab untuk menghubungi” dan meminta mereka menyimpan soalan untuk dewan bandar minggu depan. Akan ada “benjolan di jalan” apabila organisasi bergerak ke hadapan dengan pemberhentian, kata Raghavan.

Syarikat itu menyediakan FAQ untuk pemberhentian, yang CNBC telah lihat, tetapi pekerja telah mengadu bahawa ia tidak memberikan banyak perincian tentang banyak jawapan. Pekerja telah membanjiri Dory, platform bertanya soalan syarikat, dan menubuhkan komuniti maya untuk mengetahui siapa yang telah diberhentikan dan mengapa. Pengarah telah memberitahu pekerja untuk mengadakan soalan untuk dewan bandaran yang berlangsung minggu depan.

Google tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Perebutan itu menyerlahkan cabaran yang boleh dihadapi oleh Google dalam mengekalkan budaya syarikat yang menyokong dan produktif untuk tenaga kerjanya yang bergolak yang terdiri daripada lebih 160,000 pekerja sepenuh masa. Konfrontasi lebih lanjut mungkin berlaku, kerana syarikat itu berkata ia merancang untuk memberhentikan pekerja antarabangsa tetapi masih belum menentukan yang mana.

Setakat ini di AS, pekerja telah diberhentikan di seluruh unit perniagaan termasuk Chrome, Cloud dan unit Kawasan 120 percubaannya. Beberapa pekerja yang bekerja pada program kecerdasan buatan syarikat juga diberhentikan, menurut Bloomberg.

Senarai pertanyaan berkadar tinggi daripada pekerja, yang dilihat oleh CNBC, mengandungi soalan tajam untuk eksekutif.

“Bagaimana pemberhentian diputuskan? Beberapa pemain berprestasi tinggi telah dilepaskan daripada pasukan kami,” satu soalan yang mendapat penilaian tertinggi dibaca. “Ini memberi kesan negatif kepada baki Googler yang melihat seseorang yang mempunyai pengiktirafan tinggi, ulasan positif, promo tetapi masih diberhentikan kerja.”

“Apakah metrik yang digunakan untuk menentukan siapa yang diberhentikan kerja?” satu lagi soalan bertaraf tinggi dibaca. “Adakah keputusan itu berdasarkan prestasi mereka, skop kerja, atau kedua-duanya, atau sesuatu yang lain?”

Seorang lagi bertanya: “Berapa banyak landasan yang kami harap dapat perolehi dengan pemberhentian?” dan “Adakah anda akan menerangkan dengan jelas perkara pemberhentian yang membolehkan Google lakukan yang Google tidak boleh lakukan tanpa pemberhentian?”

Seorang lagi yang dinilai tinggi mempersoalkan kenyataan Ketua Pegawai Eksekutif Sundar Pichai, yang berkata, “Saya bertanggungjawab sepenuhnya atas keputusan yang membawa kami ke sini.”

“Apakah yang diperlukan untuk mengambil tanggungjawab penuh?,” seorang pekerja bertanya kepada Dory. “Tanggungjawab tanpa akibat kelihatan seperti kata-kata kosong. Adakah kepimpinan melepaskan bonus dan kenaikan gaji tahun ini? Adakah sesiapa akan berundur?”

Beberapa pekerja berkumpul sendiri, mengatur kumpulan ad hoc untuk mencuba dan mendapatkan jawapan. Pekerja membuat hamparan dokumen Google sebagai cara untuk menjejaki orang yang diberhentikan kerja dan bahagian perniagaan yang mereka bekerja.

Lebih daripada 5,000 pekerja yang diberhentikan memulakan saluran Discord yang dipanggil Google selepas pemberhentian, terdiri daripada topik daripada pelepasan kepada penganjuran buruh dan imigresen visa. Sesetengah pekerja menganjurkan mesyuarat Google maya dengan orang dalam panggilan video. Yang lain cuba mengatur pertemuan fizikal.

Ada yang beralih kepada penjana meme dalaman syarikat sebagai cara untuk berhubung antara satu sama lain, untuk jawapan dan untuk keselesaan.

Satu meme menunjukkan Mila Kunis dari filem “Friends with Benefits.” Kunis bercakap dengan logo Google, berkata: “Perkara yang menyedihkan ialah, saya sebenarnya fikir anda berbeza.” Meme lain menunjukkan bekas Presiden Bill Clinton mengisyaratkan perkataan “sifar” dengan tajuk “Potongan gaji kepimpinan.”

“Kepimpinan Alphabet mendakwa ‘tanggungjawab penuh’ untuk keputusan ini, tetapi itu sedikit keselesaan kepada 12,000 pekerja yang kini tiada pekerjaan,” kata Parul Koul, pengerusi eksekutif Kesatuan Pekerja Alphabet-CWA dalam satu kenyataan Jumaat.Ini adalah tingkah laku yang mengerikan dan tidak boleh diterima oleh syarikat yang memperoleh keuntungan $17 bilion dolar pada suku lepas sahaja.”

We want to thank the author of this short article for this awesome content

Pekerja Google berebut-rebut untuk mendapatkan jawapan selepas pemberhentian pekerja yang telah lama bekerja dan dinaikkan pangkat baru-baru ini


Discover our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/