Pekerja kedai Apple Maryland menghadapi halangan selepas undian mereka untuk bersatu

Pelanggan mengambil pesanan dalam talian di Apple Store di Pusat Bandar Towson pada Disember 2020 di Towson, Md. Pekerja kedai Apple di pinggir bandar Baltimore mengundi untuk bersatu dengan margin hampir 2 berbanding 1 pada hari Sabtu.

Julio Cortez/AP


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Julio Cortez/AP


Pelanggan mengambil pesanan dalam talian di Apple Store di Pusat Bandar Towson pada Disember 2020 di Towson, Md. Pekerja kedai Apple di pinggir bandar Baltimore mengundi untuk bersatu dengan margin hampir 2 berbanding 1 pada hari Sabtu.

Julio Cortez/AP

TOWSON, Md. — Pengundian bersejarah oleh pekerja sebuah kedai Apple Maryland untuk bersatu — yang pertama untuk gergasi teknologi itu — merupakan langkah penting dalam proses yang panjang yang menurut pakar buruh banyak bertindan terhadap pekerja yang memihak kepada majikan mereka.

Pekerja kedai Apple di pinggir bandar Baltimore mengundi untuk bersatu dengan margin hampir 2 berbanding 1 pada hari Sabtu, menyertai dorongan yang semakin meningkat di seluruh industri runcit, perkhidmatan dan teknologi AS untuk menganjurkan perlindungan tempat kerja yang lebih besar.

Masih belum jelas sama ada gelombang penyatuan baru-baru ini mewakili peralihan yang lebih luas dalam buruh AS. Tetapi pakar mengatakan kekurangan pekerja semasa untuk pekerjaan setiap jam dan bergaji rendah bermakna pekerja mempunyai kuasa yang lebih daripada yang mereka ada dalam sejarah, terutamanya apabila pengangguran rendah.

“Bukan masalah besar untuk kehilangan salah satu daripada pekerjaan ini kerana anda boleh mendapatkan satu lagi pekerjaan yang sukar,” kata Ruth Milkman, sarjana buruh di City University of New York.

Persoalannya, apa yang berlaku sekarang?

Pekerja runcit Apple di Towson, Md., mengundi 65-33 untuk mendapatkan kemasukan ke Persatuan Machinists dan Pekerja Aeroangkasa Antarabangsa, kata pengumuman kesatuan itu. Lembaga Perhubungan Buruh Kebangsaan kini perlu mengesahkan hasilnya. Seorang jurucakap merujuk pertanyaan awal mengenai undian kepada pejabat wilayah lembaga itu, yang ditutup lewat Sabtu. Lembaga itu tidak segera membalas mesej Associated Press pada hari Ahad.

Setelah undian diperakui, kesatuan dan Apple boleh mula merundingkan kontrak.

Mencuba untuk menyatukan kesatuan adalah proses yang panjang dengan banyak cara untuk majikan menghentikannya

“Undang-undang buruh di Amerika Syarikat adalah proses yang panjang. Oleh itu, fakta bahawa satu kedai berunding atau memilih kesatuan tidak bermakna terdapat kontrak yang dirundingkan di tempat kerja. Dan kita tahu dalam sejarah baru-baru ini bahawa dalam kebanyakan situasi ini , pihak tidak dapat bersetuju dengan kontrak awal,” kata Michael Duff, bekas peguam NLRB dan profesor di Kolej Undang-undang Universiti Wyoming, Ahad.

“Majikan di Amerika Syarikat mempunyai banyak hak untuk menarik balik pengiktirafan pada akhir proses. Majikan boleh membuktikan bahawa ia tidak lagi menyokong majoriti pekerja dalam unit perundingan,” tambah Duff.

Walaupun selepas kesatuan sekerja diperakui, sebuah syarikat mempunyai beberapa gerakan undang-undang yang boleh digunakan untuk melawannya, kata Duff. Sebagai contoh, Apple boleh mengatakan ia tidak percaya bahawa unit tawar-menawar yang diperakui oleh NLRB adalah unit tawar-menawar yang sesuai dan enggan tawar-menawar dengan kesatuan itu.

“Jika itu berlaku, semuanya akan dibawa ke mahkamah dan ia boleh menjadi satu atau dua tahun dengan mudah sebelum anda mendapat soalan sama ada majikan dikehendaki untuk berunding dengan kesatuan sekerja,” tambah Duff.

Pakar buruh berkata adalah perkara biasa bagi majikan untuk mengheret proses tawar-menawar dalam usaha untuk mengambil momentum daripada kempen kesatuan sekerja. Ada kemungkinan juga Apple — atau mana-mana syarikat lain — menstrukturkan semula perniagaannya supaya pekerja kesatuan diklasifikasikan semula sebagai kontraktor bebas dan bukan pekerja, dalam hal ini undi kesatuan dipertikaikan, kata Duff.

Apple enggan mengulas mengenai perkembangan hari Sabtu, jurucakap syarikat Josh Lipton memberitahu The Associated Press melalui telefon. Mencapai lagi Ahad, Apple tidak mengulas.

Undian yang berjaya berfungsi untuk memberi inspirasi kepada pekerja di seluruh negara untuk menganjurkan, kata John Logan, pengarah kajian buruh dan pekerjaan di San Francisco State University.

“Pekerja sudah pun menganjurkan di kedai Apple lain, tetapi ini menunjukkan mereka syarikat itu tidak boleh dikalahkan,” katanya.

Nama jenama terkenal Apple juga mungkin membantu.

“Orang ramai mempunyai hubungan yang sangat langsung dengan syarikat seperti Apple, jadi kemenangan kesatuan pertama akan menjana liputan media tradisional dan media sosial yang besar,” kata Logan. “Pekerja muda mempelajari aktivisme kesatuan melalui liputan ini, dan sesetengahnya mungkin akan mendapat inspirasi untuk cuba mengatur tempat kerja mereka sendiri.”

Walaupun undang-undang buruh AS disusun terhadap pekerja, Duff berkata beliau berpendapat bahawa “jika akan ada pergerakan buruh yang dibangkitkan semula di Amerika Syarikat, ia akan berlaku dengan cara ini.”

Gelombang penyatuan semasa datang selepas beberapa dekad kuasa kesatuan semakin berkurangan

Penganjuran kesatuan dalam pelbagai bidang telah mendapat momentum baru-baru ini selepas beberapa dekad kemerosotan dalam keahlian kesatuan AS. Penganjur telah berusaha untuk menubuhkan kesatuan di syarikat termasuk Amazon, Starbucks, syarikat induk Google Alphabet dan REI peruncit luar.

Persatuan Machinist dan Pekerja Aeroangkasa Antarabangsa dan pekerja Apple yang ingin menyertai berkata mereka menghantar notis Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook bulan lepas bahawa mereka sedang berusaha untuk menubuhkan kesatuan. Kenyataan itu berkata motivasi memandu mereka adalah untuk mencari “hak yang kami tidak ada pada masa ini.” Ia menambah bahawa pekerja baru-baru ini dianjurkan dalam Gabungan Pekerja Runcit Terorganisir, atau CORE.

“Saya memuji keberanian yang ditunjukkan oleh ahli CORE di kedai Apple di Towson untuk mencapai kemenangan bersejarah ini,” kata Presiden Antarabangsa IAM Robert Martinez Jr. dalam kenyataan itu. “Mereka membuat pengorbanan yang besar untuk beribu-ribu pekerja Apple di seluruh negara yang semua melihat pada pilihan raya ini.”

Martinez menyeru Apple untuk menghormati keputusan pilihan raya dan membenarkan pekerja kesatuan sekerja mempercepatkan usaha untuk mendapatkan kontrak di lokasi Towson.

IAM menganggap dirinya sebagai salah satu kesatuan sekerja industri terbesar dan paling pelbagai di Amerika Utara, mewakili kira-kira 600,000 ahli aktif dan bersara dalam aeroangkasa, pertahanan, syarikat penerbangan, kereta api, transit, penjagaan kesihatan, automotif dan industri lain. Logan berkata kemenangan Apple menunjukkan bahawa pergerakan buruh yang ditubuhkan “mampu menyesuaikan diri mereka dengan keperluan kumpulan pekerja yang berfikiran bebas, yakin diri yang anda temui di kedai Apple.”

Undian penyatuan kedai Apple datang dengan latar belakang usaha penganjuran buruh lain di seluruh negara — sebahagian daripadanya ditolak.

Pekerja Amazon di sebuah gudang di New York City mengundi untuk bersatu pada April, usaha penganjuran AS pertama yang berjaya dalam sejarah gergasi runcit itu. Bagaimanapun, pekerja di gudang Amazon lain di Staten Island menolak tawaran kesatuan bulan lepas. Sementara itu, pekerja Starbucks di berpuluh-puluh kedai AS telah mengundi untuk bergabung dalam beberapa bulan kebelakangan ini, selepas dua daripada kedai rangkaian kopi di Buffalo, NY, mengundi untuk bersatu pada akhir tahun lepas.

Banyak usaha kesatuan telah diterajui oleh pekerja muda berusia 20-an dan juga dalam usia remaja. Sekumpulan jurutera Google dan pekerja lain membentuk Kesatuan Pekerja Abjad tahun lepas, yang mewakili kira-kira 800 pekerja Google dan dikendalikan oleh lima orang yang berumur bawah 35 tahun.

“Ini adalah generasi dengan jenis pandangan dunia yang benar-benar berbeza daripada yang kita lihat dalam banyak generasi,” kata CUNY’s Milkman. “Mereka percaya ini.”

We wish to thank the author of this post for this remarkable material

Pekerja kedai Apple Maryland menghadapi halangan selepas undian mereka untuk bersatu


Visit our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/