Pekerja membantah, dipukul di kilang iPhone China yang dilanda virus

BEIJING (AP) — Pekerja di kilang Apple iPhone terbesar di dunia dipukul dan ditahan dalam bantahan berhubung gaji di tengah-tengah kawalan anti-virus, menurut saksi dan video di media sosial hari ini, ketika ketegangan meningkat berhubung usaha China untuk memerangi peningkatan baharu dalam jangkitan. .

Video yang mengatakan mereka dirakam di kilang di pusat bandar Zhengzhou menunjukkan beribu-ribu orang bertopeng menghadap barisan polis dalam pakaian pelindung putih dengan perisai rusuhan plastik. Polis menendang dan memukul seorang penunjuk perasaan dengan kayu selepas dia meraih tiang besi yang telah digunakan untuk memukulnya.

Kekecewaan terhadap sekatan di kawasan di seluruh China yang telah menutup kedai dan pejabat dan mengurung berjuta-juta orang di rumah mereka telah memuncak menjadi protes. Video di media sosial menunjukkan penduduk merobohkan penghadang yang didirikan untuk menguatkuasakan penutupan kawasan kejiranan.

Parti Komunis yang memerintah berjanji bulan ini untuk cuba mengurangkan gangguan dengan memendekkan kuarantin dan membuat perubahan lain. Tetapi parti itu berpegang kepada strategi “sifar-COVID” yang bertujuan untuk mengasingkan setiap kes sementara kerajaan lain melonggarkan kawalan dan cuba hidup dengan virus itu.

Bulan lalu, beribu-ribu pekerja keluar dari kilang iPhone yang dikendalikan oleh Foxconn Technology Group Taiwan atas aduan tentang keadaan kerja yang tidak selamat berikutan kes virus.

Protes tercetus pada hari Selasa berhubung aduan Foxconn mengubah syarat untuk pekerja baharu yang tertarik dengan tawaran gaji yang lebih tinggi, menurut Li Sanshan, seorang pekerja.

Li berkata dia berhenti kerja katering sebagai tindak balas kepada pengiklanan yang menjanjikan 25,000 yuan ($3,500) untuk dua bulan bekerja. Li, 28, berkata pekerja marah selepas diberitahu mereka terpaksa bekerja dua bulan tambahan dengan gaji lebih rendah untuk menerima 25,000 yuan.

“Foxconn mengeluarkan tawaran merekrut yang sangat menggoda, dan pekerja dari semua bahagian negara datang, hanya untuk mendapati mereka diperbodohkan,” kata Li.

Foxconn, yang beribu pejabat di New Taipei City, Taiwan, berkata dalam satu kenyataan bahawa “elaun kerja” telah “sentiasa dipenuhi berdasarkan kewajipan kontrak.”

Foxconn menafikan apa yang dikatakan sebagai komen dalam talian bahawa pekerja dengan virus itu tinggal di asrama di kilang Zhengzhou. Ia berkata kemudahan telah dinyahjangkit dan lulus pemeriksaan kerajaan sebelum pekerja berpindah masuk.

“Mengenai sebarang keganasan, syarikat akan terus berkomunikasi dengan pekerja dan kerajaan untuk mengelakkan kejadian serupa berulang,” kata kenyataan syarikat itu.

Bantahan telah berkobar sebagai bilangan dan keterukan wabak telah meningkat di seluruh China, mendorong pihak berkuasa di kawasan termasuk Beijing, ibu negara, menutup kawasan kejiranan dan mengenakan sekatan lain yang dikatakan penduduk melebihi apa yang dibenarkan oleh kerajaan negara.

Lebih 253,000 kes ditemui dalam tempoh tiga minggu lalu dan purata harian meningkat, lapor kerajaan pada Selasa. Minggu ini, pihak berkuasa melaporkan kematian COVID-19 pertama di China dalam tempoh enam bulan.

Pada hari Rabu, kerajaan melaporkan 28,883 kes ditemui dalam tempoh 24 jam yang lalu, termasuk 26,242 tanpa gejala. Wilayah Henan, di mana Zhengzhou adalah ibu negara, melaporkan 851 secara keseluruhan.

Kerajaan akan menguatkuasakan dasar anti-COVID sambil “mengatasi dengan tegas pemikiran lumpuh dan kelesuan,” kata jurucakap Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan, Mi Feng.

Kerajaan bandar Guangzhou, tapak wabak terbesar, mengumumkan ia membuka 19 hospital sementara dengan jumlah hampir 70,000 katil untuk pesakit koronavirus. Bandar itu mengumumkan rancangan minggu lalu untuk membina kemudahan hospital dan kuarantin untuk 250,000 orang.

Pada hari Rabu juga, Beijing membuka hospital di pusat pameran dan akses yang digantung ke Universiti Pengajian Antarabangsa Beijing digantung selepas kes virus ditemui di sana. Ibu negara itu sebelum ini menutup pusat membeli-belah dan bangunan pejabat dan menggantung akses ke beberapa kawasan pangsapuri.

Foxconn berkata sebelum ini kilang Zhengzhounya menggunakan “pengurusan gelung tertutup,” yang bermaksud pekerja tinggal di tempat kerja mereka tanpa hubungan luar.

Protes itu berlangsung hingga pagi Rabu ketika beribu-ribu pekerja berkumpul di luar asrama dan berdepan dengan pekerja keselamatan kilang, menurut Li.

Video lain menunjukkan penunjuk perasaan menyembur alat pemadam api ke arah polis.

Seorang lelaki yang mengenal pasti dirinya sebagai setiausaha Parti Komunis yang bertanggungjawab dalam perkhidmatan masyarakat ditunjukkan dalam video yang disiarkan di platform media sosial Sina Weibo menggesa penunjuk perasaan berundur. Dia memberi jaminan kepada mereka tuntutan mereka akan dipenuhi.

Apple Inc. telah memberi amaran penghantaran model iPhone 14 baharunya akan ditangguhkan kerana kawalan anti-penyakit di kilang. Kerajaan bandar menggantung akses ke zon perindustrian yang mengelilingi kilang itu, yang Foxconn telah berkata menggaji 200,000 orang.

Laporan berita mengatakan parti pemerintah telah mengarahkan “kader akar umbi” untuk mengisi pekerja Foxconn di Zhengzhou yang pergi. Syarikat itu tidak menjawab permintaan untuk pengesahan dan butiran tentang pengaturan itu.

___

Zen Soo melaporkan dari Hong Kong. Pembantu berita AP Caroline Chen menyumbang.

We want to give thanks to the author of this post for this awesome material

Pekerja membantah, dipukul di kilang iPhone China yang dilanda virus


We have our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/