Pekerja Wells Fargo mendesak untuk menganjurkan kesatuan sekerja di seluruh tenaga kerja bank

Pekerja di Wells Fargo, the bank ketiga terbesar di AS, sedang mendesak untuk menganjurkan kesatuan merentasi tenaga kerja bank dengan Wells Fargo Workers Unitedkempen dengan Jawatankuasa untuk Bank yang Lebih Baikyang berjaya menang kontrak kesatuan pertama dalam industri perbankan dalam tempoh 40 tahun di Beneficial Bank pada 2021.

Wells Fargo telah menghadapi beberapa siri skandal dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dari skandal akaun palsu pada tahun 2016 terdedah oleh pemberi maklumat dengan Jawatankuasa untuk Bank Lebih Baik, kepada gadai janji dan penyalahgunaan pinjaman kereta, menambah pada produk kepada akaun pelanggan tanpa pengetahuan mereka, tuntutan mahkamah difailkan tahun ini menuduh pelanggaran gaji lebih masa beramai-ramai dan, menurut laporan terbarubank telah menggunakan temu bual palsu untuk meningkatkan rekod usaha kepelbagaian bank.

“Jika diserahkan kepada kepimpinan kanan, perubahan tidak akan berlaku. Jadi kami perlu berunding secara kolektif dan mengawal diri kami sendiri,” kata Jessie McCool, pegawai pematuhan kanan di Telaga Fargo di Missouri selama kira-kira lapan tahun dan ahli jawatankuasa penganjur pekerja.

McCool mula terlibat dengan lebih banyak dengan Jawatankuasa untuk Bank Lebih Baik dan menyertai jawatankuasa penganjur Wells Fargo semasa wabak, apabila budaya pengurusan dan keadaan kerja semakin merosot.

McCool berkata Wells Fargo mengalami masalah pengurusan termasuk dasar syarikat yang digunakan secara tidak sekata atau tidak jelas, yang selalunya mengakibatkan diskriminasi, tindakan balas atau kambing hitam pekerja oleh pengurus.

Dia memetik beberapa contoh, termasuk diberi amaran tidak rasmi kerana mengganggu perhatian apabila anaknya bermain di latar belakang mesyuarat Zoom, menentang percubaan pihak pengurusan untuk mengeluarkan mesej pro-kesatuan pada slogan e-melnya, kepada rakan sekerja wanita yang sedang dipersalahkan dalam mesyuarat oleh naib presiden kanan kerana tiada suntingan pematuhan pada risalah syarikat yang telah dibuatnya tetapi tidak diendahkan oleh pengurus.

“Ramai pekerja bank tidak menyedari kami mempunyai hak untuk bersatu, tetapi sudah tiba masanya jawatankuasa pengurusan bank kami mendengar suara kolektif kami,” kata McCool. “Kami mempunyai keupayaan untuk bangkit secara kolektif dan menangani dasar ini dan pematuhan tidak sekata mereka.”

Ted Laurel telah bekerja sebagai pakar penyelesaian akaun di Wells Fargo di Texas selama sembilan tahun dan telah terlibat dengan Jawatankuasa untuk Bank yang Lebih Baik selama empat tahun yang lalu, tetapi meningkatkan penglibatannya semasa wabak itu, yang termasuk penganjuran dan jangkauan kepada pekerja Wells Fargo di media sosial.

“Covid adalah satu lagi panggilan bangun tentang betapa tidak adilnya dasar kita, proses kita yang tidak jelas, dasar yang bercanggah dan penggunaan kedua-duanya yang tidak sekata,” kata Laurel. “Apabila Covid datang dan keselamatan menjadi kebimbangan utama bagi kami, saya melihat bahawa rakan sekerja saya tidak dilayan sama seperti rakan sekerja lain yang mungkin telah diberikan beberapa protokol keselamatan untuk tidak jatuh sakit atau tinggal di rumah.”

Beliau juga mengkritik pengagihan gaji yang tidak adil, dengan gaji minimum antara $15 dan $20 sejam, a kekurangan kenaikan gaji mampatan untuk pekerja berdasarkan pengalaman atau kekananan mereka di bank, dan kekurangan pampasan dan sokongan untuk pekerja yang perlu mengangkut dan menyahpasang serta memasang semula peralatan komputer meja beberapa kali seminggu kerana pekerja masih menggunakan jadual pejabat kerja hibrid.

Pekerja di Wells Fargo dengan Jawatankuasa untuk Bank yang Lebih Baik bertemu dengan Ketua Pegawai Eksekutif Wells Fargo, Charles Scharf, pada Disember 2020 mengenai kebimbangan pekerja terhadap polisi, gaji dan faedah syarikat, tetapi telah mendesak untuk mengadakan mesyuarat susulan, untuk membincangkan skandal baru-baru ini seperti temu bual kepelbagaian palsu.

“Kami mahu pangkalan pelanggan tahu bahawa kami sedang membentuk kesatuan untuk mereka. Kami bosan kerana nama kami diseret melalui lumpur di Wells Fargo kerana perkara yang kami minta untuk mempunyai lebih kawalan, tetapi syarikat itu enggan memberi kami kawalan itu,” kata Laurel.

Jurucakap Wells Fargo berkata dalam e-mel: “Wells Fargo percaya pekerja kami diberi perkhidmatan terbaik dengan bekerja secara langsung dengan syarikat dan kepimpinannya untuk menangani perkara yang membimbangkan. Apabila pekerja kami mempunyai kebimbangan, kami ingin mendengar terus daripada pekerja tersebut untuk memahami perspektif mereka dan menentukan cara kami boleh bekerjasama untuk menambah baik tempat kerja kami, dan pekerja digalakkan untuk mengemukakan kebimbangan dan maklum balas melalui pelbagai cara termasuk dengan pengurus mereka, Perhubungan Pekerja, atau Talian Etika sulit kami.”

Mereka menambah Wells Fargo telah melaksanakan langkah keselamatan yang meluas sepanjang wabak itu dan telah memberi pampasan kepada pekerja secara adil, mengambil langkah untuk meningkatkan sokongan kepada pekerja melalui pampasan dan faedah, terutamanya pekerja bergaji rendah dan barisan hadapan.

Wells Fargo juga menafikan dakwaan amalan diskriminasi pinjaman gadai janji dan menafikan dakwaan temu bual palsu digunakan untuk meningkatkan pelaporan kepelbagaian dalam bank.

We want to give thanks to the author of this post for this outstanding content

Pekerja Wells Fargo mendesak untuk menganjurkan kesatuan sekerja di seluruh tenaga kerja bank


Explore our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/