Pelabur membuang saham atas kebimbangan pertumbuhan apabila kadar kenaikan Swiss, UK

NEW YORK, 16 Jun (Reuters) – Saham dunia menjunam semula pada Khamis dan bon kerajaan berlegar berhampiran paras tertinggi beberapa tahun selepas beberapa siri kenaikan kadar daripada bank pusat global mencetuskan semula kebimbangan bahawa pengetatan dasar yang agresif boleh mengheret ekonomi ke dalam kemelesetan.

Berikutan rali pelepasan pada hari Rabu apabila pelabur mengalu-alukan langkah agresif Rizab Persekutuan AS untuk menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas – kenaikan kadar terbesar sejak 1994 – dengan membeli saham, dua siri pengetatan dasar lain di Britain dan Switzerland nampaknya telah menyedarkan pelabur menumpukan pada peluang bahawa ekonomi boleh perlahan apabila kadar meningkat.

“Bolehkah ekonomi menerimanya? Setakat ini, petunjuk utama menunjukkan bacaan yang baik, tetapi kami tetap berhati-hati dengan mogok pengguna,” kata Giuseppe Sette, presiden firma penyelidikan kuantitatif Toggle.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Tolok saham MSCI di seluruh dunia (.MIWD00000PUS) merosot 2.25% untuk berlegar berhampiran paras terendah 19-1/2 bulan.

Di New York, Purata Perindustrian Dow Jones (.DJI) turun 2.5%, S&P 500 (.SPX) susut 3.3% dan Nasdaq Composite (.IXIC) merosot 4.1%. Ketiga-tiga indeks didagangkan pada tahap terendah dalam sekurang-kurangnya 1-1/2-tahun.

Dolar, yang telah mendapat manfaat daripada peningkatan hasil AS, dibenderakan pada hari Khamis, ditimbang sebahagiannya oleh franc Swiss, yang melonjak selepas Bank Negara Switzerland mengejutkan pelabur awal hari dengan menaikkan kadar faedah buat kali pertama dalam 15 tahun sebanyak 50 asas mata. baca lagi

Bank of England (BoE) juga menaikkan kadar pada Khamis untuk kali kelima sejak Disember sebanyak 25 mata asas, sehari selepas Bank Pusat Eropah menjanjikan sokongan untuk meredakan kekalahan pasaran bon yang didorong oleh jangkaan hawkish. baca lagi

Menjelang awal petang di New York, franc Swiss meningkat 2.9% dalam keuntungan sehari terbesarnya dalam tujuh tahun. Franc Swiss yang melonjak menyeret indeks dolar turun 0.95% kepada 103.80, menariknya daripada paras tertinggi 20 tahun 105.79 yang dicapai pada hari Rabu.

“Terdapat banyak kegelisahan. Selepas kelegaan awal kepada Fed… pasaran nampaknya telah sedar bahawa ia masih kenaikan kadar 75 mata asas,” kata Giuseppe Sersale, ahli strategi dan pengurus portfolio di Anthilia di Milan.

“Sekiranya bank pusat Switzerland secara mengejutkan meningkat setengah mata, jelas pelabur membayangkan bahawa pengetatan bank pusat masih sangat ganas. Terdapat sangat sedikit yang perlu digembirakan,” tambah Sersale.

Menggariskan kesuraman dalam pasaran, indeks MSCI yang paling luas bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun (.MIAPJ0000PUS) jatuh 0.84%, dan indeks STOXX 600 pan-Eropah (.STOXX) turun 2.47%. Saham Swiss (.SSMI) hampir mengesahkan corak pasaran beruang, setelah jatuh kira-kira 19% sejak penutupan tinggi pada 3 Jan.

FTSE 100 teratas Britain (.FTSE) Penanda aras ekuiti merosot 3.14% berikutan kenaikan kadar BoE, yang mengelirukan beberapa ramalan pergerakan yang lebih besar.

“Sekali lagi BoE kelihatan seperti kucing pemalu di sebelah riuhnya Fed terhadap inflasi. … Undian 6-3 pada 25 mata asas bermakna bahawa mata wang sterling akan mempunyai sedikit untuk menyokong sebarang percubaan untuk menolak pound lebih tinggi berbanding dolar ,” kata Chris Beauchamp, ketua penganalisis pasaran di IG Group di London.

Sterling pada mulanya menjunam selepas pengumuman kadar BoE, tetapi pulih dalam dagangan New York untuk meningkat 1.4% pada $1.23485.

MENARIK MATA

Kenaikan kadar Fed pada hari Rabu disertai dengan unjuran yang menunjukkan pertumbuhan ekonomi AS perlahan kepada kadar aliran bawah 1.7%, dan pembuat dasar menjangkakan untuk mengurangkan kadar faedah pada 2024.

Data pada hari Jumaat menunjukkan kenaikan inflasi AS yang lebih mendadak daripada jangkaan pada bulan Mei, di samping tinjauan Universiti Michigan menunjukkan jangkaan inflasi lima tahun pengguna melonjak secara mendadak ke paras tertinggi sejak Jun 2008.

Kenaikan SNB membantu memberi tekanan baharu pada harga bon Eropah apabila pelabur meningkatkan pertaruhan untuk kenaikan kadar ECB. Hasil 10 tahun Jerman, penanda aras bagi blok itu, melonjak sebanyak 26 mata asas pada satu mata.

Hasil Perbendaharaan 10 tahun AS mencecah paras tertinggi 3.495% sebelum menarik semula kepada 3.3125%. , tetapi masih dalam jangkaan paras tertinggi 11 tahun sebanyak 3.498% yang dicapai pada hari Selasa.

Harga minyak membalikkan kerugian sebelum ini selepas Amerika Syarikat mengumumkan sekatan baharu ke atas Iran, dan kerana kebimbangan bekalan kekal di barisan hadapan pasaran tenaga.

Minyak mentah AS melonjak 1.45% kepada $116.98 setong dan Brent naik 0.57% kepada $119.19.

Emas, yang telah dibelasah oleh dolar yang lebih kukuh dan hasil yang meningkat, meningkat apabila dolar dan hasil Perbendaharaan ditandai. Emas spot melonjak 1.2% kepada $1,854.54 seaun.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pelaporan oleh Danilo Masoni dan Andrew Galbraith; Penyuntingan oleh Marguerita Choy, Catherine Evans dan Diane Craft

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to say thanks to the author of this short article for this amazing material

Pelabur membuang saham atas kebimbangan pertumbuhan apabila kadar kenaikan Swiss, UK


Take a look at our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/