Pelabur mungkin menggunakan saham China

Logo Baidu Inc. dipaparkan di ibu pejabat syarikat pada 3 Julai 2019 di Beijing, China.

Wan Xiaojun | Kumpulan Visual China melalui Getty Images

Sesetengah penganalisis kekal pesimis terhadap saham China yang tersenarai di AS, memberi amaran bahawa perjalanan di hadapan masih tidak menentu walaupun terdapat tanda-tanda bahawa mereka kurang risiko untuk dinyahsenarai daripada bursa AS.

“Pelabur global mungkin bertindak sedikit sebanyak. Segala-galanya sangat, sangat awal sekarang ini,” kata Shehzad Qazi, pengarah urusan China Beige Book International.

Mac adalah bulan yang tidak menentu bagi saham China, yang menyelam kemudian melonjak sebagai Beijing menunjukkan lebih banyak sokongan untuk firmanya yang tersenarai di luar negara.

Indeks MSCI China melonjak hampir 24% untuk bulan itu, berubah daripada kejatuhan 25% pada separuh masa pertama. Indeks ini menjejaki semua saham China, termasuk yang disenaraikan di Hong Kong, tanah besar dan AS Konstituen utamanya kebanyakannya adalah saham teknologi. Indeks ADR China CNBCyang menjejaki saham China yang tersenarai di AS, telah melonjak kira-kira 25% antara pertengahan Mac dan 1 April.

“Saya mendapat rasa bahawa ramai pelabur sekarang sangat gembira dengan kemajuan tetapi tidak benar-benar memberi tumpuan kepada fakta bahawa terdapat banyak ketidakpastian di luar sana, banyak perkara yang tidak diketahui,” kata Qazi kepada CNBC “Squawk Box Asia” Isnin.

Harvey Pitt, yang merupakan pengerusi Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS dari 2001 hingga 2003, menambah: “Ini jelas merupakan usaha kerajaan China untuk mewujudkan penampilan bahawa akan ada lebih ketelusan. Syaitan sebenar akan berada dalam butirannya. “

“Satu-satunya persoalan ialah: adakah orang yang melabur sekarang dalam syarikat China berbuat demikian dengan mata terbuka?” tanya Pitt, yang kini merupakan Ketua Pegawai Eksekutif firma perunding Kalorama Partners.

Terdahulu pada bulan Mac, saham syarikat China mengalami tekanan apabila Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS mula mengenal pasti syarikat China itu boleh dinyahsenarai jika mereka tidak mematuhi keperluan audit. Mereka termasuk gergasi teknologi Baidufirma biofarmaseutikal BeiGene dan perniagaan restoran makanan segera Yum China.

Pada hari Jumaat, saham China yang tersenarai di New York melonjak lebih jauh selepas laporan bahawa China sedang mempertimbangkan untuk memberikan pihak berkuasa AS akses penuh kepada audit syarikat. Ini akan membolehkan syarikat tersebut meneruskan dagangan secara terbuka di AS Suruhanjaya Kawal Selia Sekuriti China memberitahu CNBC bahawa ia memberitahu beberapa firma perakaunan untuk pertimbangkan untuk bersedia untuk pemeriksaan bersama.

Pada hujung minggu, Beijing juga mencadangkan menyemak semula peraturan kerahsiaan melibatkan penyenaraian luar pesisir, menghapuskan halangan undang-undang untuk kerjasama antara kedua-dua negara dalam audit, lapor Reuters.

Qazi berkata: “Ya, terdapat perubahan peraturan baru-baru ini di China dan mereka nampaknya mencadangkan langkah positif ke hadapan. Tetapi sebenarnya, pada penghujung hari, kita tidak tahu secara spesifik syarikat mana yang akan menjadi SEC boleh mengaudit mengikut peraturan dan peraturan AS.”

“Jadi jika pemain terbesar … Baidu, Alibaba, Tencent – adakah syarikat ini akan membuka buku mereka kepada pengawal selia AS untuk audit? Kerana jika mereka tidak melakukannya, anda akan mengurangkan banyak permodalan pasaran,” dia tambah.

Terlalu awal untuk memanggilnya ‘larian pasaran naga’

Penganalisis lain juga menggesa pelabur untuk terus berhati-hati.

“Tindakan dasar konkrit untuk menstabilkan pasaran hartanah China berkemungkinan besar diperlukan untuk mengekalkan rali pasaran ini. Polisi sifar COVID China dan sekatan aktiviti juga akan mempengaruhi penggunaan dan sentimen dalam jangka masa terdekat, manakala hubungannya dengan Rusia bermakna ancaman AS sekatan akan dikenakan ke atas pasaran,” kata Seema Shah, ketua strategi di Principal Global Investors, dalam nota minggu lalu.

Krisis hutang hartanah telah melanda ekonomi China. Bursa Hong Kong baru-baru ini menggantung dagangan dalam lebih 30 saham yang gagal melaporkan pendapatan tepat pada masanya, termasuk pemaju China Sunac China, Shimao dan Kaisa.

Baca lebih lanjut mengenai China daripada CNBC Pro

“Walaupun China mungkin meneruskan pendirian mesra pasaran, masih terlalu awal untuk menyebut ini sebagai pasaran naga baharu,” kata Shah.

Kieran Tompkins dari firma penyelidikan Capital Economics menambah bahawa prospek pertumbuhan jangka pendek terus merosot, dengan harga minyak yang tinggi, penguncian yang diperbaharui dan faktor lain yang mengancam pertumbuhan pendapatan.

“Apatah lagi, walaupun penggubalan dasar domestik menjadi kurang membimbangkan pelabur, perang di Ukraine dan pakatan China dengan Rusia telah mencetuskan kebimbangan bahawa pencerobohan itu akan mempercepatkan proses pemisahan sistem kewangan negara dengan AS,” pembantu itu. kata pakar ekonomi dalam nota 1 April.

“Oleh itu, kami mengesyaki bahawa pasaran saham China akan kekal di bawah tekanan, walaupun penilaiannya berbanding indeks ekuiti MSCI lain secara relatifnya rendah,” tambahnya.

We wish to say thanks to the author of this write-up for this remarkable content

Pelabur mungkin menggunakan saham China


Take a look at our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/