Pelabur pasaran saham bersedia untuk minggu paling sibuk dalam musim pendapatan. Beginilah susunannya setakat ini.

Setakat ini, begitu baik?

Stok berakhir minggu penuh pertama musim pendapatan pada nota yang kuat Jumaat, menolak Purata Perindustrian Dow Jones DJIA,
+2.47%,
S&P 500 SPX,
+2.37%
dan Nasdaq Composite COMP,
-0.81%
kepada keuntungan mingguan terkuat mereka sejak Jun. Ia menjadi lebih sibuk pada minggu hadapan, dengan 165 syarikat S&P 500, termasuk 12 komponen Dow, disebabkan hasil laporan, menurut FactSet, menjadikannya minggu paling sibuk pada musim ini.

Bar untuk pendapatan ditetapkan tinggi tahun lepas apabila ekonomi global dibuka semula daripada keadaan yang disebabkan oleh pandemik. “Maju pantas ke tahun ini, dan pendapatan menghadapi perbandingan yang lebih sukar pada asas tahun ke tahun. Menambahkan risiko kemelesetan yang tinggi, inflasi yang masih panas, dan kitaran pengetatan Fed yang agresif, dan tidak hairanlah bahawa sentimen yang mengelilingi musim pendapatan 3Q22 semasa adalah berhati-hati,” kata Larry Adam, ketua pegawai pelaburan untuk pelanggan swasta. kumpulan di Raymond James, dalam nota Jumaat.

“Kami mempunyai sebab untuk mempercayai musim pendapatan 3Q22 akan lebih baik daripada yang dikhuatiri dan boleh menjadi pemangkin positif bagi ekuiti sama seperti keputusan 2Q22,” tulisnya.

Baca: Saham cuba melantun apabila musim pendapatan bermula. Inilah yang diperlukan untuk keuntungan kekal.

Pendapatan yang lebih baik daripada yang dikhuatiri telah dikreditkan dengan membantu merangsang rali pasaran saham dari akhir Jun hingga awal Ogos, dengan ekuiti melantun semula dengan mendadak daripada paras terendah pada 2020 sebelum tunduk kepada pusingan baharu penjualan itu, menjelang akhir September, membawa S&P 500 ke penutup terendah sejak November 2020.

Walaupun pendapatan bukan satu-satunya faktor dalam keuntungan minggu lalu, ia mungkin tidak merugikan.

Bilangan syarikat S&P 500 yang melaporkan kejutan pendapatan positif dan magnitud kejutan pendapatan ini meningkat sepanjang minggu lalu, kata John Butters, penganalisis pendapatan kanan di FactSet, dalam nota Jumaat.

Walaupun dengan peningkatan itu, bagaimanapun, rentak pendapatan masih berjalan di bawah purata jangka panjang.

Sehingga Jumaat, 20% daripada syarikat dalam S&P 500 telah melaporkan keputusan suku ketiga. Daripada syarikat-syarikat ini, 72% melaporkan pendapatan sebenar sesaham, atau EPS, melebihi anggaran, iaitu di bawah purata 5 tahun sebanyak 77% dan di bawah purata 10 tahun sebanyak 73%, kata Butters. Secara agregat, syarikat melaporkan pendapatan yang 2.3% melebihi anggaran, iaitu di bawah purata 5 tahun sebanyak 8.7% dan di bawah purata 10 tahun sebanyak 6.5%.

Sementara itu, kadar pertumbuhan pendapatan campuran, yang menggabungkan keputusan sebenar bagi syarikat yang telah melaporkan dengan anggaran keputusan bagi syarikat yang masih belum melaporkan, meningkat kepada 1.5% berbanding 1.3% pada akhir minggu lalu, tetapi ia masih di bawah paras menganggarkan kadar pertumbuhan pendapatan pada akhir suku itu pada 2.8%, katanya. Dan kedua-dua bilangan dan magnitud kejutan pendapatan positif adalah di bawah purata 5 tahun dan 10 tahun mereka. Pada asas tahun ke tahun, S&P 500 melaporkan pertumbuhan pendapatan terendahnya sejak suku ketiga 2020, menurut Butters.

Kadar pertumbuhan hasil campuran untuk suku ketiga ialah 8.5%, berbanding dengan kadar pertumbuhan hasil sebanyak 8.4% minggu lepas dan kadar pertumbuhan hasil sebanyak 8.7% pada akhir suku ketiga.

Barisan minggu depan menyumbang lebih 30% daripada permodalan pasaran S&P 500, kata Adam. Dan dengan sektor teknologi menyumbang kira-kira 20% daripada pendapatan indeks, laporan daripada Visa Inc. V,
+1.68%,
Google induk Alphabet Inc. GOOG,
+0.94%

GOOGL,
+1.16%,
Microsoft Corp. MSFT,
+2.53%,
Amazon.com Inc. AMZN,
+3.53%
dan Apple Inc. AAPL,
+2.71%
akan diperhatikan dengan teliti.

Jauh daripada bilangan yang memandang ke belakang, bimbingan daripada eksekutif mengenai laluan ke hadapan akan menjadi penting dengan latar belakang kebimbangan kemelesetan, Adam menulis, sambil menyatakan bahawa setakat ini bimbingan kekal berdaya tahan, dengan peratusan bersih syarikat meningkat daripada merendahkan prospek mereka kekal positif.

“Sebagai contoh, ‘Summer of Revenge Travel’ diketahui memberi manfaat kepada syarikat penerbangan, tetapi ulasan daripada United UAL,
+3.56%,
AAL Amerika,
+1.86%
dan Delta Airlines DAL,
+1.34%
mencadangkan permintaan kekal kukuh untuk bulan-bulan akan datang dan ke 2023. Akhirnya, panduan ke hadapan yang lebih luas dan lebih baik, lebih tinggi keyakinan terhadap sasaran pendapatan S&P 500 kami yang bernilai $215 untuk 2023,” kata Adam.

Dolar AS yang melonjak DXY,
-0.89%,
yang kekal tidak jauh daripada set tertinggi dua dekad pada penghujung bulan lalu, juga masih menjadi kebimbangan.

Lihat: Bagaimana dolar yang kukuh boleh menjejaskan kesihatan kewangan anda

“Walaupun tahap impak bergantung pada gabungan kos berbanding jualan di luar negara dan berapa banyak risiko mata wang yang dilindung nilai, dolar yang lebih kukuh biasanya menjejaskan pendapatan,” tulis Adam.

We want to say thanks to the author of this short article for this outstanding web content

Pelabur pasaran saham bersedia untuk minggu paling sibuk dalam musim pendapatan. Beginilah susunannya setakat ini.


Visit our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/