Pelancaran Blue Origin hari ini: Enam orang menyertai penerbangan pelancongan angkasa lepas supersonik suborbital

Enam penumpang itu, termasuk seorang jurutera Blue Origin dan lima pelanggan yang membayar, dijadualkan berlepas dengan menaiki kapsul Blue Origin New Shepard Khamis selepas 9:30 pagi ET.

Mereka yang berminat untuk menangkap aksi itu — yang dijangka kelihatan seperti tiga pelayaran suborbital Blue Origin sebelum ini — boleh mengikuti Blue Origin’s siaran web Pagi Khamis.

Didorong oleh roket setinggi 60 kaki, mereka akan melambung ke lebih daripada tiga kali kelajuan bunyi, atau lebih daripada 2,000 batu sejam. Kapsul mereka akan melepasi Laluan Kármán pada ketinggian 100 kilometer (atau 62 batu), iaitu diiktiraf secara meluas sebagai ketinggian di mana angkasa lepas bermula. Dan pada kemuncak penerbangan, mereka akan mengalami beberapa minit tanpa berat dan, di luar tingkap, pemandangan Bumi yang menyeluruh.

Tidak jelas berapa kos perjalanan bagi lima pelanggan yang membayar. Blue Origin tidak mendedahkan titik harga tetap setiap tempat duduk secara terbuka, walaupun ia telah melelong satu tiket dengan harga $28 juta. Tetapi itu adalah untuk tempat duduk untuk ditunggangi bersama Bezos sendiri, dan pemenang lelongan akhirnya tidak pergi. (Dia adalah dijadualkan terbang hujung tahun inibagaimanapun.) Pesaing langsung Blue Origin, Virgin Galactic, menjual tempat duduk pada harga $450,000.

Penerbangan ini telah dijadualkan untuk memasukkan bintang Saturday Night Live Pete Davidson, tetapi dia terkeluar daripada misi selepas Blue Origin mengumumkan perubahan jadual awal bulan ini. Syarikat itu menyatakan keperluan untuk ujian darat tambahan pada roket New Shepard sebagai punca kelewatan.

Gary Lai, yang telah berkhidmat dengan Blue Origin selama 18 tahun dan memegang beberapa paten yang berkaitan dengan reka bentuk roket New Shepard, terbang menggantikan Davidson dan merupakan pelanggan tunggal yang tidak membayar dalam penerbangan itu. Rakan-rakan krew Lai termasuk Marty Allen, seorang pelabur dan bekas CEO kedai bekalan parti; Jim Kitchen, seorang usahawan dan profesor perniagaan; George Nield, a bekas pentadbir bersekutu untuk Pejabat Pentadbiran Penerbangan Persekutuan Pengangkutan Angkasa Komersial; Marc Hagle, seorang pemaju hartanah Orlandodan isterinya, Sharon Hagle, yang mengasaskan organisasi bukan untung tertumpu pada angkasa.

Apa maksud semuanya

Aktiviti perniagaan di angkasa lepas — sebahagian besarnya diketuai oleh SpaceX – sedang berkembang pesat. Dari bangunan roket yang lebih murah dan mereka bentuk kegunaan baru untuk satelit untuk berimaginasi hotel angkasa futuristikindustri telah menarik tahap rekod daripada pelaburan.
Selepas pembangunan senyap selama bertahun-tahun, roket pelancongan angkasa Blue Origin membuat kemunculan pertama pelancaran anak kapalnya tahun lepas dengan Bezos, terbang bersama heroin komuniti angkasa lepas, Wally Funk, serta abangnya Mark Bezos dan seorang pelanggan yang membayar.
Sejak itu, Blue Origin menjadi tajuk utama kerana menerbangkan nama terkenal lain pada dua penerbangan berikutnya, termasuk bintang Star Trek William Shatner dan hos Good Morning America Michael Strahan.

Matlamat Blue Origin adalah untuk menjadikan penerbangan angkasa lepas suborbital ini sebagai budaya pop utama, memberikan tumpangan kegembiraan supersonik selama 10 minit kepada tetamu jemputan — yang setakat ini kebanyakannya adalah selebriti — dan sesiapa sahaja yang mampu membelinya.

Blue Origin ialah syarikat pertama yang mula menawarkan penerbangan pelancongan angkasa suborbital biasa. Ketua pesaingnya, Virgin Galactic, terutamanya mempunyai penerbangan kru pertamanya – termasuk pengasas Richard Branson – sebelum penerbangan Bezos pada Julai lalu. Tetapi Virgin Galactic masih belum membuat susulan penerbangan itu dengan penerbangan penumpang lain selepas kemudiannya menjadi jelas bahawa pesawat angkasa syarikat itu telah keluar dari laluan penerbangan yang ditetapkan. Syarikat itu kini berkata ia sedang menjalani peningkatan teknologi yang tidak berkaitan dan mungkin kembali beroperasi pada akhir tahun ini.

SpaceX adalah satu-satunya syarikat swasta yang menawarkan perjalanan ke orbit. Syarikat itu menyelesaikan penerbangan semua awam pertama ke orbit September lalu, membawa seorang bilionair dan tiga anak kapal pilihannya dalam perjalanan tiga hari. Dan minggu depan, syarikat itu merancang untuk mengambil empat pelanggan yang membayar dalam penerbangan ke Stesen Angkasa Antarabangsa, yang mengorbit kira-kira 200 batu di atas Bumi.
Blue Origin memang mempunyai rancangan untuk membina roket yang cukup kuat untuk mencapai orbit, yang dipanggil New Glenn. Dan, memandangkan berita bahawa Rusia mungkin tidak lagi menjual enjin roket kepada Amerika Syarikat, rancangan itu lebih mendesak berbanding sebelum ini. Enjin Blue Origin merancang untuk digunakan untuk New Glenn, BE-4, juga akan digunakan pada kenderaan pelancaran akan datang yang direka oleh United Launch Alliance, usaha sama antara Lockheed Martin dan Boeing yang bertanggungjawab untuk pelancaran keselamatan negara AS yang penting. ULA kini bergantung pada enjin RD-180 Rusia. Roket baharunya dengan enjin BE-4 buatan AS dijadualkan untuk membuat debutnya tahun ini.

Blue Origin tidak mempunyai kemas kini khusus pada BE-4 apabila dihubungi untuk mendapatkan ulasan.

We want to give thanks to the author of this article for this awesome web content

Pelancaran Blue Origin hari ini: Enam orang menyertai penerbangan pelancongan angkasa lepas supersonik suborbital


You can view our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/