Pembatalan pembelian rumah melebihi 15% untuk bulan kedua berturut-turut. Adalah penting untuk mengetahui kesan kewangan

Steve Pfost | Hari Berita | Imej Getty

Di tengah-tengah kadar faedah yang lebih tinggi dan pasaran perumahan yang semakin lemah, pembeli rumah terus menarik diri daripada kontrak pembelian pada kadar yang lebih tinggi.

Kira-kira 64,000 perjanjian pembelian rumah telah dibatalkan pada bulan Ogos, menurut laporan baharu daripada Redfin. Itu bersamaan dengan 15.2% kontrak rumah yang dimulakan pada bulan tersebut dan serupa dengan 15.5% yang dibatalkan pada bulan Julai. Setahun yang lalu, bahagiannya ialah 12.1%.

Jika anda mempertimbangkan untuk menyertai barisan mereka yang meninggalkan perjanjian yang sedang berjalan, adalah penting untuk mengetahui sama ada anda memerlukan kos untuk berbuat demikian. Atau, jika anda masih belum menandatangani kontrak tetapi hampir mencapai tahap itu, adalah wajar untuk menentukan sama ada anda boleh membatalkan pada satu ketika dengan cara yang tidak menyebabkan wang dilucuthakkan.

Deposit anda mungkin dipertaruhkan

Biasanya, pembeli memberikan apa yang dipanggil wang bersungguh-sungguh atau deposit “niat baik” apabila tawaran dibuat untuk rumah, walaupun butirannya berbeza dari negeri ke negeri. Jumlahnya biasanya 1% hingga 5% daripada harga belian tetapi boleh berjalan setinggi 10% bergantung kepada pasaran tempatan.

Deposit disimpan dalam akaun escrow dan pergi ke bayaran muka anda atau kos penutupan lain apabila anda memuktamadkan pembelian pada penyelesaian.

Jika penjual menerima tawaran anda dan anda menandatangani perjanjian pembelian — sama ada minggu atau bulan sebelum penyelesaian — anda boleh berisiko kehilangan deposit itu jika anda cuba untuk keluar daripada kontrak tanpa memenuhi syarat.

Luar jangka boleh membantu melindungi pembeli

Memandangkan risiko kewangan kontrak yang rosak, adalah wajar untuk memastikan pembelian akhir adalah bergantung kepada aspek tertentu dalam membeli rumah. Luar jangka biasa berkaitan dengan pemeriksaan rumah, penilaian dan pembiayaan.

Sebagai contoh, jika pemeriksaan itu mendedahkan masalah dengan rumah yang tidak boleh diterima oleh anda, kontingensi pemeriksaan rumah secara amnya bermakna anda boleh pergi dan mendapatkan semula deposit anda. Atau, jika penilaian tidak mencapai harga jualan yang dipersetujui atau anda tidak dapat menjamin gadai janji pada kadar atau terma yang dinyatakan dalam kontrak, anda boleh menarik diri tanpa kehilangan wang anda.

Namun, sedar bahawa proses dan syarat untuk mendapatkan balik deposit anda berbeza dari negeri ke negeri, kata Erin Sykes, ketua ekonomi untuk Nest Seekers International, pembrokeran hartanah.

Lagi daripada Kewangan Peribadi:
Pembeli kereta membayar 10% melebihi harga pelekat, secara purata
62% pekerja mengurangkan simpanan di tengah-tengah kebimbangan ekonomi
Inilah cara untuk menyediakan pengampunan pinjaman pelajar

Bagi pembeli, pasaran yang semakin lemah bermakna memasuki kontrak dengan keadaan luar jangka lebih berkemungkinan berbanding beberapa bulan yang lalu.

“Pembeli meletakkan semula kontingensi [purchase agreements] … dan tidak memberikan semuanya kepada penjual seperti yang mereka lakukan,” kata Stephen Rinaldi, presiden dan pengasas Rinaldi Group, broker gadai janji.

Terdapat juga isu kemampuan yang boleh menyebabkan pembeli pergi, terutamanya dalam pembinaan baharu, kata Al Bingham, pegawai pinjaman gadai janji dengan Pinjaman Momentum di Sandy, Utah.

Pada asasnya, dengan isu rantaian bekalan berterusan yang menjejaskan pembinaan, rumah baharu mengambil masa yang lebih lama untuk disiapkan. Ini bermakna kadar faedah semasa yang tersedia kepada pembeli sebelum penyelesaian mungkin lebih tinggi sekarang berbanding sebelum pembinaan dimulakan.

Pembeli “sanggup pergi walaupun mereka layak kerana bayaran rumah telah meningkat,” kata Bingham. “Mereka tidak mampu membelinya.”

Selepas dua tahun harga rumah melonjak, kenaikan kadar faedah telah mencecah brek di pasaran perumahan yang panas. Kadar tetap purata pada a Gadai janji 30 tahun ialah 6.7% pada hari Jumaat, meningkat daripada kira-kira 3.3% pada awal Januari, menurut Mortgage News Daily.

Perbezaan kadar faedah yang lebih tinggi boleh menjadi ketara.

Sebagai contoh, pada gadai janji $300,000 pada 6.7% dalam tempoh 30 tahun, bayaran bulanan untuk prinsipal dan faedah sahaja ialah $1,935. Pinjaman yang sama pada 3.3% akan menghasilkan pembayaran sebanyak $1,313 (penjimatan $622). Jumlah tersebut tidak termasuk kos lain yang sering dimasukkan ke dalam pembayaran gadai janji, termasuk insurans pemilik rumah, cukai harta atau insurans gadai janji persendirian.

“Pasaran berubah sangat pantas,” kata Rinaldi. “Ia berubah daripada orang yang menawarkan $40,000 di atas harga yang diminta, mengetepikan pemeriksaan, menjanjikan anak sulung mereka … kepada tidak begitu banyak, kerana kadar meningkat dengan begitu pantas.”

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this amazing content

Pembatalan pembelian rumah melebihi 15% untuk bulan kedua berturut-turut. Adalah penting untuk mengetahui kesan kewangan


Find here our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/