Pembawa telefon mudah alih bersetuju untuk menangguhkan pelancaran beberapa perkhidmatan 5G berhampiran lapangan terbang selama setahun lagi, kata FAA

FAA berkata kelewatan itu, untuk satu tahun tambahan, akan memberi lebih banyak masa untuk pembaikan kekal: menggantikan atau menapis peranti yang mengukur jarak pesawat dari darat, yang dipanggil altimeter radar. Janji teknologi baharu itu termasuk kelajuan yang lebih pantas, tetapi pegawai penerbangan berkata gelombang radio boleh diambil dalam beberapa kes dengan altimeter radar.

Garis masa baharu itu menimbulkan kebimbangan daripada syarikat penerbangan utama dan pengendali jet serantau, yang terakhir akan tertakluk kepada tarikh akhir akhir tahun 2022 yang lebih agresif. Persatuan Syarikat Penerbangan Serantau berkata FAA sedang “menekan syarikat penerbangan untuk memenuhi tarikh akhir yang tidak munasabah.”

“Syarikat penerbangan diminta bertanggungjawab untuk proses yang sepatutnya diramalkan beberapa tahun lalu sebelum telekom berkembang menjadi spektrum terpakai penerbangan,” kata Ketua Pegawai Eksekutif RAA, Faye Malarkey Black. “Rakan kongsi kerajaan kita tidak seharusnya mengalihkan kekurangan dalam penyelarasan antara agensi kepada industri penerbangan.”

Airlines for America, kumpulan perdagangan yang mewakili syarikat penerbangan utama, menulis dalam surat bahawa “perubahan yang mempengaruhi prestasi avionik sentiasa bergantung pada piawaian konsensus industri yang dipertimbangkan dengan baik, ujian menyeluruh dan pengawasan pensijilan FAA yang kritikal, sering diukur dalam beberapa tahun.”

“Kami mempunyai kebimbangan serius bahawa Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA) telah meletakkan beban kepada industri penerbangan untuk bertindak dengan cara yang sebelum ini akan dianggap, oleh FAA sendiri, sebagai melulu dalam konteks perubahan reka bentuk kepada kritikal keselamatan. avionik,” bunyi surat itu.

Surat itu berkata keselamatan akan “tergugat oleh pendekatan tergesa-gesa kepada pengubahsuaian avionik di tengah-tengah tekanan daripada syarikat telekomunikasi.”

Jurucakap Dan Stohr dari Persatuan Pengangkut Udara Kebangsaan, dengan ahli termasuk syarikat penerbangan tambang, berkata ia akan terus “menyatakan kebimbangan kami dan memikirkan cara untuk mendapatkan pesawat yang paling selamat dilengkapi dengan cara yang kami perlukan untuk beroperasi dengan selamat. “

FAA berkata pembawa wayarles secara sukarela menawarkan kelewatan tahun tambahan. Garis masa memerlukan pengubahsuaian jet serantau yang lebih kecil “menjelang akhir 2022” dan jet yang lebih besar menjelang musim panas 2023.

Jurucakap AT&T memberitahu CNN bahawa kerja dalam beberapa bulan kebelakangan ini telah membolehkannya membangunkan “pendekatan yang lebih disesuaikan untuk mengawal kekuatan isyarat di sekitar landasan” untuk jalur C, bahagian spektrum radio yang digunakan untuk 5G.

“Walaupun lesen FCC kami membenarkan kami menggunakan sepenuhnya spektrum C-Band yang sangat diperlukan sekarang, kami telah memilih dengan niat baik untuk melaksanakan langkah berjaga-jaga yang lebih disesuaikan ini supaya syarikat penerbangan mempunyai masa tambahan untuk mengubah suai peralatan,” kata jurucakap AT&T itu. “Kami menghargai sokongan FAA terhadap pendekatan ini, dan kami akan terus bekerjasama dengan komuniti penerbangan sambil kami menuju ke tamat tempoh semua langkah sukarela itu menjelang musim panas akan datang.”

Naib presiden eksekutif Verizon Craig Silliman memberitahu CNN ia “akan menarik balik had sukarela pada penempatan rangkaian 5G kami di sekitar lapangan terbang dalam pendekatan berperingkat dalam beberapa bulan akan datang yang bermakna lebih ramai pengguna dan perniagaan akan mendapat manfaat daripada keupayaan luar biasa teknologi 5G.”

“Pengumuman hari ini mengenal pasti laluan ke hadapan yang akan membolehkan Verizon menggunakan sepenuhnya spektrum C-Band kami untuk 5G di sekitar lapangan terbang pada jadual yang dipercepat dan ditetapkan,” kata Silliman.

Pegawai industri dan kerajaan telah mengadakan beberapa siri mesyuarat mengenai perkara itu tahun ini, yang terbaru pada hari Jumaat.

We would like to say thanks to the author of this short article for this amazing web content

Pembawa telefon mudah alih bersetuju untuk menangguhkan pelancaran beberapa perkhidmatan 5G berhampiran lapangan terbang selama setahun lagi, kata FAA


You can find our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/