Pemberhentian kerja semakin meningkat. Inilah siapa yang paling merasakan kesakitan setakat ini

Ezra Bailey

Domino mula jatuh dalam ekonomi AS.

Ketika Rizab Persekutuan menekan ekonomi, banyak syarikat Amerika berhenti kerja. Terdapat ketakutan yang semakin meningkat bahawa apabila bank pusat secara agresif menaikkan kadar faedah untuk melawan inflasi yang tinggi, ia boleh menyebabkan ekonomi AS ke dalam kemelesetan, dan eksekutif mengurangkan.

Sebilangan besar syarikat telah mengumumkan pemberhentian kerja atau pengambilan pekerja dibekukan dalam tempoh dua minggu lepas. Ia terdiri daripada Tesla dan JPMorgan Chase kepada Redfin dan Coinbase.

Netflix minggu lepas mengumumkan pemberhentian kerja pusingan kedua untuk tahun ini, kali ini menghapuskan kira-kira 300 jawatan. Awal tahun ini, syarikat hiburan itu mengumumkan ia telah kehilangan pelanggan buat kali pertama dalam lebih sedekad. Sejak itu, Netflix telah menghapuskan kira-kira 450 kedudukan.

Persoalan utama dalam fikiran ramai ahli ekonomi ialah sama ada ini adalah puncak gunung ais dengan lebih banyak lagi pemotongan pekerjaan akan datang, atau sama ada ia akan berhenti di sini – pembersihan buih yang sangat diperlukan daripada ekonomi yang pesat.

Pasaran pekerjaan “tidak mampan panas,” kata ketua Fed

Pengerusi Fed Jerome Powell berkata beliau dan rakan-rakannya cuba menstabilkan pasaran pekerjaan yang “tidak mampan panas.” Gaji telah meningkat pada klip yang pantas dalam ekonomi di mana kadar pengangguran berada pada 3.6%, yang sangat hampir dengan paras terendah sebelum pandemik.

“Anda mempunyai dua kekosongan kerja pada dasarnya untuk setiap orang yang aktif mencari pekerjaan, dan itu telah membawa kepada ketidakseimbangan sebenar dalam perundingan gaji,” kata Powell ketika menjawab soalan pada sidang akhbar dua minggu yang lalu.

Kerusi Fed menyedari kesakitan yang akan ditanggung lebih ramai orang ketika dia bergelut dengan inflasi dan cuba menjinakkannya.

“Kami tidak berusaha untuk memecat orang daripada bekerja,” katanya. “Tetapi kami juga berpendapat bahawa anda benar-benar tidak boleh mempunyai jenis pasaran buruh yang kami mahukan tanpa kestabilan harga.”

Setakat ini, pemberhentian kerja kebanyakannya dibendung kepada beberapa industri, menurut Andy Challenger, naib presiden kanan di Challenger, Grey & Christmas, sebuah syarikat yang menjejaki pemberhentian di seluruh negara.

“Kami belum melihat sejumlah besar pemotongan lagi,” katanya. “Tetapi kami melihat peningkatan besar dalam pemberhentian kerja dalam segelintir industri yang nampaknya kami akan menjadi pemangkin yang berpotensi untuk seluruh ekonomi jika keadaan menjadi perlahan dengan ketara dalam beberapa minggu dan bulan akan datang.”

Sayang-sayang pandemik paling ramai

Banyak pemberhentian baru-baru ini datang daripada bahagian ekonomi yang hangat, pertumbuhan tinggi yang mencatatkan prestasi yang baik semasa pandemik.

Sebagai contoh, syarikat peralatan senaman Peloton berlepas apabila gimnasium ditutup. Begitu juga, populariti Netflix melonjak apabila orang ramai terperangkap di rumah, menonton rancangan TV dan filem.

Tetapi kini, orang ramai keluar untuk hiburan, pawagam dan gimnasium dibuka, dan semakin sedikit orang yang memerlukan basikal senaman yang mahal. Pada Februari, Ketua Pegawai Eksekutif Peloton berundurdan syarikat itu memotong hampir 3,000 pekerjaan.

Begitu juga, aplikasi perdagangan Robinhood menarik berjuta-juta pelabur, yang membuka akaun baharu semasa wabak itu. Orang ramai dipenuhi wang daripada cek rangsangan besar daripada kerajaan persekutuan. Yang lain melihat belon baki bank daripada perjalanan yang berkurangan dan makan di rumah. Pasaran saham sedang hangat dan ramai yang ingin berdagang.

Robin Hood diupah secara agresif untuk bersaing dengan pertumbuhan ini, berkembang enam kali ganda, daripada 700 orang kepada sekitar 3,800, kata Ketua Pegawai Eksekutif Vlad Tenev.

Dua bulan lalu, Robinhood memberhentikan 9% kakitangannya. Tenev berkata beliau kini sedang meneliti sasaran pertumbuhan jumlah pekerja syarikat.

“Berbuat demikian membolehkan kami menjadi lebih berdaya tahan dalam masa sukar, dan lebih kuat semasa keadaan baik,” katanya dalam memo kepada pekerja Robinhood.

Teknologi, perumahan, kripto adalah tempat liputan pemberhentian yang lain

Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk, yang dilaporkan memberitahu pekerja bahawa dia mempunyai “perasaan yang sangat buruk” tentang ekonomi, mengumumkan rancangan untuk mengurangkan tenaga kerja bergaji syarikat kereta itu sebanyak kira-kira 10%.

Beberapa syarikat teknologi lain, termasuk Cameo, Carvana, dan perniagaan pembayaran Bolt, juga telah mengurangkan kakitangan.

Mungkin tiada industri yang mencontohkan kemeriahan spekulatif beberapa tahun kebelakangan ini berbanding kripto, yang meningkat dalam saiz apabila nilai Bitcoin dan mata wang kripto lain melonjak. Tetapi pada bulan Jun, semasa penjualan mendadak, sebilangan syarikat kripto berkurangan.

Crypto.com mengurangkan kakitangannya sebanyak 5%, dan Gemini, pertukaran mata wang kripto yang dikendalikan oleh Cameron dan Tyler Winklevoss, mengurangkan bilangan pekerjanya sebanyak 10%. Coinbase, yang mengendalikan salah satu bursa crypto terbesar di dunia, memberhentikan lebih daripada 1,000 orang, atau hampir 20% pekerjanya.

“Kami berkembang terlalu cepat,” Ketua Pegawai Eksekutif Brian Armstrong memberitahu pekerjanya. “Kos pekerja kami terlalu tinggi untuk menguruskan pasaran yang tidak menentu ini dengan berkesan.”

Apabila kadar gadai janji meningkat pada kadar terpantas dalam sejarah, peminjam rumah mendapat perhatian

Satu lagi bahagian ekonomi yang menjadi samseng semasa wabak adalah pasaran perumahan. Oleh kerana Rizab Persekutuan mengurangkan kadar faedah kepada hampir sifar, kos pinjaman adalah murah, dan ramai orang ingin berpindah.

Tetapi tahun ini, landskap perumahan telah berubah secara mendadak. Kadar purata untuk gadai janji kadar tetap 30 tahun menghampiri 6%, berbanding hanya lebih 3% pada awal tahun. Terdapat penurunan dalam permohonan untuk gadai janji, akibatnya, dan terdapat juga pemotongan pekerjaan industri.

JPMorgan Chase memberhentikan ratusan pekerja yang bekerja dalam pinjaman rumah. Keputusan kakitangan “adalah hasil daripada perubahan kitaran dalam pasaran gadai janji,” menurut Shannon O’Reilly, jurucakap bank itu.

Awal bulan ini, broker hartanah Compass memotong 450 pekerja, atau kira-kira 10% daripada kakitangannya, dan Redfin mengurangkan jumlah pekerja keseluruhannya sebanyak 8%.

“Pemberhentian pekerja sentiasa mengejutkan, terutamanya apabila saya mengatakan bahawa kita akan melalui jalan yang sukar untuk mengelakkannya,” tulis Ketua Pegawai Eksekutif Redfin Glenn Kelman, dalam memo kepada kakitangan. “Tetapi kadar gadai janji meningkat lebih cepat daripada mana-mana titik dalam sejarah.”

We want to thank the writer of this article for this amazing web content

Pemberhentian kerja semakin meningkat. Inilah siapa yang paling merasakan kesakitan setakat ini


You can find our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/