Pemberhentian meta mengejutkan pekerja: ‘Saya fikir saya akan jelas dalam pemberhentian ini’

Pada awal minggu ini, seorang perekrut teknikal di Meta (META) menyangka pemberhentian tidak akan menyentuhnya, katanya kepada Yahoo Finance. Dia berprestasi baik di tempat kerja, sentiasa memenuhi atau melebihi jangkaan di syarikat yang telah mengutamakan menarik bakat kejuruteraan selama bertahun-tahun. Dia juga dalam trimester ketiga kehamilannya.

“Sehingga semalam, saya fikir saya akan jelas dalam pemberhentian ini,” katanya, bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan. “Saya tidak fikir pemberhentian ini akan mengikut skala yang berlaku, atau saya akan terjejas. “

Tetapi menjelang 8:45 pagi ET, dia berkata, dia dikunci daripada komputernya, dengan akses hanya kepada e-mel kerjanya.

“Saya cuba melihat faedah,” kata perekrut itu. “Saya menaipnya dalam bar carian kami, dan ia tidak membenarkan saya masuk, mengatakan saya memerlukan akses dalaman.”

Yahoo Finance bercakap dengan tiga pekerja Meta yang kehilangan pekerjaan mereka minggu ini, yang kesemuanya bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan berhubung kebimbangan yang akan datang mungkin menjejaskan prospek atau faedah masa depan mereka. Mereka semua menyediakan dokumentasi pekerjaan mereka di syarikat itu.

Dua benang biasa muncul daripada ketiga-tiga mereka. Pertama, mereka semua mengatakan bahawa pengurusan telah menghabiskan beberapa bulan terakhir mengatakan bahawa pemberhentian tidak ada di meja. Kedua, mereka menggambarkan persekitaran kerja yang telah berubah secara radikal sejak kebelakangan ini, terutamanya selepas The Wall Street Journal dilaporkan pada hari Isnin bahawa pemberhentian akan berlaku.

“Meta adalah sejenis syarikat impian saya untuk bekerja,” kata perekrut itu. “Saya benar-benar mahu meletakkan kepercayaan penuh saya kepada mereka, tetapi melihat skala pemberhentian ini dan cara mereka mengendalikannya, saya tidak mempunyai banyak kepercayaan dalam syarikat ini untuk masa depan.”

LAS VEGAS, NEVADA – OKTOBER 01: Mark Zuckerberg, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Facebook/Meta, dilihat hadir semasa acara Malam Pertarungan UFC di UFC APEX pada 01 Oktober 2022 di Las Vegas, Nevada. (Foto oleh Jeff Bottari/Zuffa LLC)

Meta bukanlah syarikat teknologi pertama yang mempunyai pemberhentian besar-besaran dalam beberapa hari kebelakangan ini. Twitter memulakan pemberhentian minggu lalu yang menjejaskan 3,700 pekerja – kira-kira 50% daripada syarikat yang kini dimiliki oleh jutawan Elon Musk – dan mereka yang bergemuruh di media sosial. Namun, pemberhentian Meta mewakili sesuatu yang baharu untuk ibu bapa Facebook itu, kerana ia merupakan pemberhentian kerja utama pertama syarikat dalam sejarah hampir 19 tahunnya. Twitter, sementara itu, telah melakukan pemberhentian sebelum inicontohnya pada tahun 2015, di bawah CEO Jack Dorsey ketika itu.

‘Paranoia dan kebimbangan’

Seorang pengurus pemasaran produk, yang menyertai syarikat itu kurang dari setahun yang lalu, berkata bahawa bekerja di Meta biasanya “mengelirukan dan berbelit-belit,” tetapi sesuatu telah berubah sejak kebelakangan ini. Kegugupan yang mendalam telah melanda dirinya dan rakan sekerjanya, katanya kepada Yahoo Finance.

“Dua hari terakhir adalah paranoia dan kebimbangan bagi setiap orang yang bekerja di syarikat itu,” katanya pada hari Rabu. “Kami semua fikir, sesetengah daripada kami tidak akan berada di sini pada hari Khamis, jadi kerja dihentikan – tiada kerja yang berlaku di Meta minggu ini sama sekali.”

Pemberhentian pekerja melanda merekrut terutamanya dengan teruk, tetapi pemotongan berlaku dalam bahagian di seluruh syarikat – termasuk dalam operasi metaverse syarikat, Reality Labs, ketiga-tiganya disahkan.

Sebelum pemberhentian pekerja, kakitangan diberitahu untuk tidak masuk ke pejabat, dan e-mel pemberhentian datang bertubi-tubi, pekerja memberitahu Yahoo Finance. Pusingan pertama datang sekitar 6 pagi ET, dan gelombang lain datang pada 9 pagi ET. Seorang pekerja Reality Labs menerima e-mel itu pada pukul 9 pagi, ketika dia mula menarik nafas lega, katanya.

“Di Reality Labs, kami masih berfikir bahawa ini adalah keutamaan, kemudian dua minggu lalu ada pemberhentian secara tiba-tiba,” tambahnya. “Kami hanya menolak spekulasi bahawa ‘kami Reality Labs, kami akan baik-baik saja.’ Malah pada pagi itu, semasa saya bercakap dengan orang, saya fikir saya akan baik-baik saja.”

Makmal Realiti telah menjadi agak terkenal, kerana ia telah kehilangan berbilion-bilion apabila syarikat itu berputar ke metaverse. Dalam e-mel dalaman, Ketua Pegawai Eksekutif Mark Zuckerberg bertanggungjawab ke atas pemberhentian, mengatakan bahawa dia telah tersilap mengira iklim operasi.

“Bukan sahaja perdagangan dalam talian kembali kepada arah aliran sebelumnya, tetapi kemelesetan makroekonomi, peningkatan persaingan dan kehilangan isyarat iklan telah menyebabkan hasil kami jauh lebih rendah daripada yang saya jangkakan,” katanya kepada pekerja melalui e-mel. “Saya silap ini, dan saya bertanggungjawab untuk itu.”

Kakitangan Yahoo Finance yang bercakap dengannya terbahagi tentang betapa berpuas hati mereka dengan faedah yang mereka terima, termasuk membayar baki masa berbayar, 16 minggu gaji pemberhentian, dan sokongan kerjaya dan imigresen, menurut dokumen yang diperoleh oleh Yahoo Finance . Perekrut teknikal hamil itu berkata Meta tidak memberikan kejelasan yang cukup tentang faedah, terutamanya mengenai penjagaan kesihatan, manakala dua yang lain berkata mereka berpuas hati dengan pakej mereka.

Walaupun dengan faedah pemberhentian yang besar, pemberhentian secara besar-besaran boleh membawa risiko undang-undang dan, jika tidak dirancang, ia boleh mendorong litigasi.

“Apabila syarikat melakukan perkara seperti ini dengan tergesa-gesa, mereka boleh membuat kesilapan yang menimbulkan masalah,” kata Melissa Atkins, rakan kongsi buruh dan pekerjaan di Obermayer. “Walaupun sesuatu mungkin neutral pada wajahnya, ia mungkin diskriminasi dalam kesannya.”

Twitter telah pun dipukul dengan tindakan kelas yang dicadangkan, yang mendakwa syarikat itu gagal memberi pekerja notis yang mencukupi mengenai pemberhentian beramai-ramai di bawah Akta Pemberitahuan Pelarasan dan Latihan Semula Pekerja (WARN).

Atkins menjangkakan untuk melihat lebih banyak pemberhentian dalam beberapa bulan akan datang, dan ada kemungkinan kami tidak melihat pemotongan terakhir dalam Big Tech atau di Meta.

“Saya fikir jika pekerjaan saya bertahan, saya masih berasa gugup sekarang,” kata salah seorang pekerja Meta.

Saham meta naik 10% pada hari itu pada penutupan pasaran pada hari Khamis, tetapi turun kira-kira 66% tahun setakat ini.

Allie Garfinkle ialah Wartawan Teknologi Kanan di Yahoo Finance. Ikuti dia di Twitter di @agarfinks.

Klik di sini untuk ticker saham trend terkini platform Yahoo Finance.

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance.

Muat turun aplikasi Yahoo Finance untuk epal atau Android.

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIndan Youtube.We would love to give thanks to the writer of this write-up for this awesome material

Pemberhentian meta mengejutkan pekerja: ‘Saya fikir saya akan jelas dalam pemberhentian ini’


Check out our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/