Pembuat cip enggan membina loji semikonduktor baharu di AS melainkan Kongres membuka kunci pembiayaan $52 bilion

Pembuat wafer semikonduktor ketiga terbesar di dunia, GlobalWafers Taiwan, mengumumkan rancangan untuk membina sebuah $5 bilion kilang di AS pada hari Isnin—tetapi hanya jika kerajaan membantu membayarnya.

“Pelaburan yang mereka buat ini bergantung kepada Kongres meluluskan Akta CHIPS. The [GlobalWafers] Ketua Pegawai Eksekutif memberitahu saya perkara itu sendiri, dan mereka mengulanginya hari ini,” Setiausaha Perdagangan AS Gina Raimondo memberitahu CNBC, pada hari yang sama GlobalWafers mengumumkan rancangan pembangunannya.

Kongres sebenarnya lulus Akta CHIPS, yang mencadangkan $52 bilion dalam pembiayaan untuk pemain tempatan melabur dalam industri cip domestik, pada Januari 2021 sebagai sebahagian daripada Akta Kebenaran Pertahanan Negara tahun itu—rang undang-undang tahunan yang direka bentuk untuk menyediakan panduan tentang dasar dan pembiayaan bagi tahun tersebut. Tetapi, lebih setahun kemudian, Kongres masih belum memperuntukkan sebarang belanjawan secara rasmi untuk membiayai rang undang-undang itu.

“Ia perlu dilakukan sebelum ini [Congress goes] ke rehat Ogos. Saya tidak tahu bagaimana untuk mengatakannya dengan lebih jelas. [The GlobalWafers] perjanjian … akan hilang, saya fikir, jika Kongres tidak bertindak,” kata Raimondo kepada CNBC.

Akta CHIPS bertujuan untuk menopang industri cip Amerika sebagai pelindung terhadap pembangunan pesat China bagi keupayaan semikonduktornya sendiri dan mengalihkan pengeluaran global dari pantai China. Majoriti pembuatan semikonduktor global adalah disatukan di Taiwan—sebuah pulau bebas yang didakwa Beijing sebagai kedaulatan.

Secara teknikal, Akta CHIPS sepatutnya menyokong syarikat domestik—bukan syarikat asing yang melabur di Amerika. Tetapi, Disember lalu, organisasi industri semikonduktor yang berpangkalan di AS SEMI didesak Kongres untuk membuka pembiayaan CHIPS untuk semua syarikat yang melabur di AS

GlobalWafers Taiwan, yang telah mencadangkan membina kilang baharunya di Texas, bukanlah satu-satunya pengeluar industri cip yang telah menetapkan pelaburannya di AS atas pembiayaan kerajaan.

Pada tahun 2020, Semikonduktor Taiwan Manufacturing Corp (TSMC), pengeluar cip kontrak terbesar di dunia, mengumumkan rancangan untuk kilang bernilai $12 bilion di Phoenix, Ariz., untuk menghasilkan cip tercanggihnya. Tetapi Ketua Pegawai Eksekutif TSMC Mark Liu menjelaskannya pembangunan hanya akan diteruskan jika kerajaan boleh “menimbangi perbezaan kos pengendalian TSMC antara Amerika Syarikat dan Taiwan.”

Negeri Arizona diluluskan sekurang-kurangnya $200 juta dalam pembiayaan infrastruktur awam untuk menyokong operasi kilang TSMC di Phoenix, termasuk perbelanjaan untuk jalan raya dan sistem kumbahan. Pada bulan Jun, TSMC berkata pembinaan fab Arizonanya, yang sedang berjalan, terbukti lebih mahal daripada jangkaan syarikat dan meminta Washington untuk melanjutkan sokongan CHIPS kepada firma asing.

Sudah tentu, pemain domestik mahu kerajaan membantu mensubsidi pengembangan mereka sendiri di AS juga. Minggu lepas, Intel letakkan a membekukan mengenai pembinaan kilang $20 bilion terbarunya di Ohio dan menangguhkan majlis pecah tanahnya selama-lamanya—atau sehingga Kongres membiayai Akta CHIPS.

“Malangnya, pembiayaan Akta CHIPS telah bergerak lebih perlahan daripada yang kami jangkakan dan kami masih tidak tahu bila ia akan selesai,” kata jurucakap Intel, Will Moss. jurnal dinding jalanmenyeru Kongres untuk bertindak supaya Intel “boleh bergerak ke hadapan pada kelajuan dan skala yang telah lama kami bayangkan untuk Ohio.”

Kisah ini pada asalnya dipaparkan pada Fortune.com

We want to say thanks to the author of this post for this outstanding material

Pembuat cip enggan membina loji semikonduktor baharu di AS melainkan Kongres membuka kunci pembiayaan $52 bilion


Discover our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/