Pembuat EKSKLUSIF Walmart, formula bayi jenama kedai Amazon menjangkakan kekurangan sepanjang tahun 2022

NEW YORK, 13 Mei (Reuters) – Syarikat Perrigo PLC (PRGO.N)yang membuat formula bayi jenama kedai untuk peruncit termasuk Walmart Inc (WMT.N) dan Amazon.com Inc (AMZN.O) menjangkakan kekurangan dan peningkatan permintaan akan bertahan untuk “baki tahun ini,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Murray Kessler dalam temu bual dengan Reuters.

Kemudahan pembuatan formula Perrigo di Ohio dan Vermont kini beroperasi pada 115% kapasiti, kata Kessler. Atas permintaan Pentadbiran Makanan dan Dadah AS, syarikat itu hanya membuat empat item, versi jenama kedai Similac Pro Sensitive dan Pro Advance dan Enfamil Gentle Ease and Infant, kata Kessler. Perrigo juga mempunyai perniagaan yang lebih kecil membuat beberapa jenama formula nasional termasuk Bobbie.

Penutupan Abbott Laboratories’ (ABT.N)kilang formula bayi di Sturgis, Michigan, memburukkan lagi kekurangan berkaitan pandemik negara, membawa kepada rak kosong di kedai kotak besar dan pasar raya serta ibu bapa yang panik. Jenama Abbott termasuk formula Similac.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Perrigo bekerjasama dengan peruncit termasuk Walmart dan Target Corp (TGT.N) jadi mereka “mendapat sesuatu setiap minggu,” kata Kessler. Peruntukan peruncit adalah berdasarkan purata apa yang diterima oleh peruncit sebelum “krisis ini,” katanya.

“Kami telah meningkatkan dan membunuh diri untuk melakukan segala yang kami mampu,” kata Kessler.

Beberapa peruncit termasuk CVS Health Corp (CVS.N) dan Sasaran adalah catuan susu formula bayi.

Rumah Putih pada Khamis mengumumkan langkah yang diambil untuk mengurangkan kekurangan itu, termasuk membenarkan lebih banyak import.

Syarikat makanan dan minuman Perancis Danone SA(DANO.PA)yang juga membuat susu formula bayi, berkata “penarikan semula Abbott Nutrition yang tidak dijangka pada bulan Februari telah membawa kepada lonjakan permintaan dalam pasaran AS.

“Kami sedang berbincang dengan pihak berkuasa AS untuk melihat bagaimana kami boleh menyokong mereka dalam menangani kekurangan mereka.”

Daripada jumlah pasaran susu formula bayi AS, Perrigo membentuk kira-kira 8%, kata Kessler, sambil menambah bahawa ia telah memperoleh bahagian kerana ia telah berusaha untuk memenuhi permintaan yang meningkat.

Disebabkan “inflasi besar-besaran,” Perrigo menaikkan harga sebanyak kira-kira 3% pada suku pertama, kata Kessler.

Syarikat itu telah memesan bahan untuk memenuhi tahap permintaan yang meningkat sepanjang tahun, katanya.

Bobbie, formula bayi gaya Eropah yang baru di pasaran, menyaksikan jumlah pelanggannya dua kali ganda pada minggu pertama selepas penarikan balik formula Abbott, dan ia terus meningkat, Ketua Pegawai Eksekutif Laura Modi memberitahu Reuters. Perrigo mengeluarkan formula Bobbie, tetapi hanya dapat memenuhi kira-kira 50% daripada permintaan syarikat, kata Modi, menyebabkan ia berhenti mengambil pelanggan baharu. Perrigo boleh memenuhi 100% keperluan pelanggan semasa Bobbie, katanya.

Bobbie mempunyai kira-kira 70,000 pelanggan.

Abbott menutup kemudahan pembuatannya di Michigan selepas aduan mengenai pencemaran bakteria.

FDA kemudiannya memetik lima jangkitan bakteria yang dilaporkan pada bayi diberikan formula syarikat, termasuk dua kematian. Abbott berkata kilangnya “tidak mungkin menjadi punca jangkitan” dan merancang untuk membuka semula kemudahan itu dalam dua minggu akan datang.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Jessica DiNapoli di New York dan Richa Naidu di London Penyuntingan oleh Nick Zieminski

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to give thanks to the writer of this post for this amazing web content

Pembuat EKSKLUSIF Walmart, formula bayi jenama kedai Amazon menjangkakan kekurangan sepanjang tahun 2022


Check out our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/